婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

mcs74 發表於 22-5-7 04:42
又比原生家庭hurt到,又未夠狠心不往來。唯有半夜自己默默流淚吧,長女的委屈有誰共鳴?
或許係我前世欠左 ...

我都係長女,都受咗唔少委屈。6299又都對我唔太好,因為佢哋傳統又勢利。如果有輪迴,千祈唔好做佢哋親人。樓主,錫自己多啲!

大宅

雖然… 性格唔會變~ 我媽媽都無上述果啲咁堅… 把口都係衰個啲!但係我畢業無耐就化左….

某一年開始突然間叮一聲,開始當兩老係「細路」咁湊…. 可以嘅話,就最好唔好同佢哋有任何「公事」上嘅關係,即係湊仔、搵錢都咪啦~ 住遠啲啲… 見少啲啲…. 關係好啲啲… 心情又好啲啲

如過看著佢… 不妨濛一點…

大宅

你咁都叫慘,算把啦。我朋友識得個女人,都係大女,初中輟學,到城市打工,辛苦供妹妹上大學,希望日後有好日子過,妹妹大學被人搞大左肚同屋企鬧番嫁人。辛苦錢無晒老豆賭錢欠債,結果佢要做雞幫手還債。細佬因為是母親高齡所生,本來追個仔諗住有依靠,點知有病(咩病唔知,我都係聽朋友講),反而仲多左個累贅。後尾點,就唔太清楚。你點睇都好過呢個女主角多多聲。

翡翠宮

又比原生家庭hurt到,又未夠狠心不往來。唯有半夜自己默默流淚吧,長女的委屈有誰共鳴?

me too

伯爵府

我明白你感受,因為感同身受…

身為長女,人人以為父母好錫自己,但背後身酸有邊個睇到…

每次同佢地有磨擦,佢地都係話我唔啱、係我發脾氣,好想好想嬲佢地,但見佢地有事又狠不下心,往往只有喊完先再訓…

前世因今世果,今生還唔還得清我唔知,只知從今開始,將自己既眼界放遠啲、凡事睇開啲、對在乎既人放輕啲,相信會有不一樣既人生!

加油

首頁

尾頁

跳至