跳至

首頁

尾頁

子爵府

三年前對呢間學校完全唔認識, 讀左3年, 呀仔今年終於畢業啦,好開心讀到呢間學校, 校長, 老師, 社工, 姐姐和司機, 個個都好有愛心,
我自己都好唔捨得咁快畢業!
學校真係好有心, 怕畢業生升小唔習慣, 會掛住幼稚園的老師/同學/人事等,
升小後還會安排畢業生回校聚舊。

謝謝保良局戴蘇小韞幼稚園的校長, 老師, 社工, 姐姐和司機!

大宅

回覆 101mama 的帖子

我仔今年拎到呢間幼稚園offer,我都諗住讀呢間。聽聞佢哋今年由銅鑼灣間莊啟程幼稚園轉佐新校長過來,好多嘢都改革?我想同你了解下呢間學校課程點?功課深嗎?因為我唔想揀happy school。是活動教學形式?親子活動和家校合作多嗎?另外,呢間學校派位成績如何?你小朋友今年派佐去邊間小學呀?thx

子爵府

回覆 LaiKayan0323 的帖子

呢間係HAPPY SCHOOL, 課程唔深, 如果想考私小, 呢間的學術一定不足, 但學校的校長, 老師同工友對小朋友都非常有愛心, 呢樣係我自己親身體會, 至於小一派位, 不是由讀邊間幼稚園決定, 因為是隨機的, 我仔就好好彩派到第一志願。

大宅

方便問下你個小朋友派到邊間小學呀?係大抽獎or自行派位入?thx 但係提聽講戴so換佐個由銅鑼灣來嘅校長,風格變嗮,課程深佐。

子爵府

大抽獎入呀, 北區佛教學校, 我知換左新校長, 但係今年9月才換, 新課程我就唔太清楚啦~

大宅

恭喜你呀!!15分大抽獎?我睇戴蘇嘅派位成績其實都中中哋,唔係太差但都唔算太好

子爵府

15分入唔到, 之後再抽, 第二階段先入呀, 入邊間小學唔關讀咩幼稚園事的, 純個人運氣 ~你想入邊間呀?

大宅

回覆樓主:

全日難入嗎?我果個十月細B。

子爵府

回覆 唯維 的帖子

唔肯定難唔難, 全日始終小位, 但可嘗試申請呀 ~

大宅

101mama 發表於 19-11-26 08:54

15分入唔到, 之後再抽, 第二階段先入呀, 入邊間小學唔關讀咩幼稚園事的, 純個人 ...

嘉福榮真,曾梅,正慧,馬錦燦呢幾間都OK

子爵府

到時要去佢地既OPEN DAY了解, 再選定邊間做首選, 因為你講既呢幾間都係很多人想入, 我係用111呢個策略的

大宅

101mama 發表於 19-11-26 14:59
回覆 唯維 的帖子

唔肯定難唔難, 全日始終小位, 但可嘗試申請呀 ~

謝謝回覆。想問多一個問題。學校有無言語治療師或其他服務幫D學習遲緩的學生。

子爵府

回覆 唯維 的帖子

有駐校社工, 有問題可以搵佢幫手 ~

男爵府

我家小朋友都係上年戴蘇畢業,我覺得課程唔算深亦都唔算淺,可以話係循序漸進俾小朋友發展。以我記憶上年應該最多同學小一派入嘉福榮真,有十多個。想考直私的話也不是沒有機會的,我也曾為了預備扣門所以也讓小朋友考過直資,最後也得到直資offer,不過因為一心入區內小學所以放棄了。
另外保良局是有一個「傲翔計劃」提供到校服務幫助有特殊學習需要小朋友的。不過建議有需要的小朋友可以先到健康院把情況告知有關職員安排做發展測試,再轉介適當機構跟進;不過輪候時間會有點長而已。

大宅

bbbPa 發表於 19-11-27 10:56
我家小朋友都係上年戴蘇畢業,我覺得課程唔算深亦都唔算淺,可以話係循序漸進俾小朋友發展。以我記憶上年應 ...

想問下你小朋友今年派佐去邊間小學?同埋可否同你誠徵戴蘇嘅書?有無都多謝先

大宅

LaiKayan0323 發表於 19-11-26 15:14
嘉福榮真,曾梅,正慧,馬錦燦呢幾間都OK

想問下呢幾間如果15分大抽獎有無機會入呢??另外,我想誠徵戴蘇嘅書本,有無都多謝先!THX

大宅

101mama 發表於 19-7-18 13:49
三年前對呢間學校完全唔認識, 讀左3年, 呀仔今年終於畢業啦,好開心讀到呢間學校, 校長, 老師, 社工, 姐姐和 ...

誠徵戴蘇K1-3嘅書,可否放俾我?THX有無都多謝你先

首頁

尾頁

跳至