婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

秋天與楓葉 發表於 22-5-19 14:17
同樣好多女人都唔明點樣應對老公,對住男人講心聲,怕影響婆媳關係、坐月湊b好辛苦,男人永遠都唔明

一講 ...

其實點會唔知點同奶奶講,樓主個心其實自己有猶豫有誘惑,想慳錢但又唔想對住奶奶,可能以後隨時都要靠奶奶幫手先唔敢咁堅決拒絕奶奶。 其實一早有心請陪月一定已經請咗,自己事事預先安排好,奶奶就唔會有機會差隻腳入嚟搞事。
相反如果知道以後係需要奶奶幫手,有啲嘢自己咪硬食,點可以又要人幫手又要怨!

珍珠宮

jojocatjojo 發表於 22-5-19 20:55
其實點會唔知點同奶奶講,樓主個心其實自己有猶豫有誘惑,想慳錢但又唔想對住奶奶,可能以後隨時都要靠奶 ...

無追帖,原來樓主一心想免費坐月
世事都被你看透了
又要馬兒好,又要馬兒不吃草
婆媳版唔少個案都係想慳錢,又要有話事權
想有話事權從來都係要靠自己

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

jojocatjojo 發表於 22-5-19 20:46
慳都唔好慳奶奶嘅錢啦,呢啲唔係犧牲,你冇俾錢已經有得益何來犧牲,就算奶奶有幾衰,唔俾錢呢啲行為係搵 ...
冇錯!我在外人, 見到樓主竟然用「犧牲」我都覺好UN耳, 成件事當堂「公主病」出哂來。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

秋天與楓葉 發表於 22-5-19 21:19

咁簡單, 5好再俾意思, 一於同意吃世上昂貴的免費餐!

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

kwhkwh 發表於 22-5-19 21:41
咁簡單, 5好再俾意思, 一於同意吃世上昂貴的免費餐!

心態好重要嘅
老奉要長老付出嘅人,無論長老點做都只會怨長老

禁止訪問

水晶宮

秋天與楓葉 發表於 22-5-19 21:19

係,樓主上面有說。

想有話事權,自己請陪月啦!對住奶奶,就算比左錢都沒話事權。我是人板!

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-5-19 21:40
冇錯!我在外人, 見到樓主竟然用「犧牲」我都覺好UN耳, 成件事當堂「公主病」出哂來。

...

我看完笑了。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-5-19 13:52
你唔怕講,我亦都唔伯講。
你慳自己慳老公甚至慳小朋友,都唔好搵老人家笨。
記住,冇免費午餐。

網友指出重點。我當年係直接要請陪月,第一胎時我太聽話,佢叫不請就不請,我將陪月錢照比奶奶。第二胎時,見第一胎都沒咩問題。好,信佢。點知第二胎中晒招。可能我生女,人地不喜歡。二次都比晒錢,有多沒少。但到頭來仲有月子仇、情緒病。

錢我預左比,沒想過自己老公係呢啲事上令我委屈。此為我終生之痛。次次想起,真係月子之仇。如果而家我老公仲沒改善,已說明待細b成年後,我隨時變單身,話之佢。

大宅

vofive88 發表於 22-5-17 17:56
家有喜事..有左四個幾月..不過喜悅心情好快完結咗,伴隨而來係好多煩惱..
99一直暗示嚟幫手湊B,尋日C6竟然 ...

一定陪月!我就係同你一樣經歷,當時講得好好聽,結果講一句唔啱佢心水成個月我自己捱夜湊b!佢一日都冇幫手就唔理,完全反口唔認人,結果搞到產後抑鬱,唔知你奶奶係點,未生前我同佢關係幾好,最後都係自己啊媽心痛日日走過來幫手,差d同老公因為呢件事離婚

洋房

一定請陪月。有得揀千奇唔好同99同住。
將來要99湊孫,寧願番工前湊過去俾佢湊,收工再湊番屋企。
同埋依家未生,一定要同老公講清楚分工,eg:洗奶樽,洗BB衫,餵奶,換片,幫BB沖涼etc,仲有平時做既家務點分配。

水晶宮

獅子仔媽咪 發表於 22-5-20 19:05
一定陪月!我就係同你一樣經歷,當時講得好好聽,結果講一句唔啱佢心水成個月我自己捱夜湊b!佢一日都冇幫 ...

我都有類似經歷,總之慘。佢話翹起你就翹埋雙手的了。

大宅

Astra00 發表於 22-5-20 23:26
我都有類似經歷,總之慘。佢話翹起你就翹埋雙手的了。

係,你對佢幾好始終唔係自己親啊媽,唔會心痛你,我發夢都估唔到佢竟然咁做,而家關係完全破裂Lu ~我至知原來真係有月子仇呢樣嘢

複式洋房

vofive88 發表於 22-5-17 17:56
家有喜事..有左四個幾月..不過喜悅心情好快完結咗,伴隨而來係好多煩惱..
99一直暗示嚟幫手湊B,尋日C6竟然 ...

陪月 唔洗諗

水晶宮

獅子仔媽咪 發表於 22-5-21 08:37
係,你對佢幾好始終唔係自己親啊媽,唔會心痛你,我發夢都估唔到佢竟然咁做,而家關係完全破裂Lu ~我至知 ...

有月子仇。我信。希望你好好調節心情,不好比佢影響到你。老公的角色好重要。

我當時就除了奶奶咁對我之外,我老公句句都偏幫佢媽佢妹,令我好受委屈。曾想過佢繼續咁的取態,我真係等仔女大,掉低個老公算。

大宅

Astra00 發表於 22-5-21 20:42
有月子仇。我信。希望你好好調節心情,不好比佢影響到你。老公的角色好重要。

我當時就除了奶奶咁對我之 ...

我c6都係,有同樣想法,Same same

水晶宮

獅子仔媽咪 發表於 22-5-22 03:19
我c6都係,有同樣想法,Same same

堅強!加油!

別墅

我之前搵陪月都有少少焦慮,而且初期成日反胃無胃口又唔舒服,仲要繼續返工,已經冇咗嗰種衝勁做嘢,仲點會有心情搵呢樣搵嗰樣?但只能夠講,千祈唔好靠老公!因為佢地唔係用家,唔會諗個人需要,反而係諗,例如搵人方唔方便、就唔就手,佢地價錢平唔平呀?咁樣。

建議你一定要試下踏出勇敢的第一步,我就係因應自己最想要人幫手紮肚,就根據呢個需求去搵陪月,有呢種技能就優先考慮,過程中都有問下同事邊間好、有責任心嗰啲,之後我經CareU 同愛寶搵人,再分別同幾個陪月面試,最緊要係睇下大家有無共同理念,最後搵到一個幾幫得手既CareU 陪月,我宜家睇返一年前自己咁用心搵人,真係覺得非常值得,

記得記得,用家係你自己,係你生個BB出來呢個世界,只有你先知自己同BB需要什麼,靠自己,勇敢講出自己諗法。加油JM!

複式洋房

uckukuku 發表於 22-5-19 13:19
你俾呢條thread佢睇
或者搵其他,都有好多討論
基本唔係為咗唔想俾錢奶奶賺,而係開頭幾大方幾有心都好, ...
我都諗住收集大家意見後,sd比佢睇下大家嘅睇法

複式洋房

Astra00 發表於 22-5-21 20:42

我當時就除了奶奶咁對我之 ...
明白如果連個老公都唔企自己個邊真係會好受傷

首頁
12345...6

尾頁

跳至