自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 nana832 於 10-3-24 13:31 發表
我都有2個仔, 家教已經係9年前既事,
我唯一記得係佢地唔乖我就捉佢地出舖頭,
唔聽話就唔准再入去食野,
試左2,3次, 從此冇再發生呢D事,
到而家10, 11歲啦, 佢地仍然知道,
係餐廳食野要安靜, 唔准走黎走去.

因為我親 ...

同意.家教好重要.
我2個女. 1個14YRS. 1個就塊快19YRS.
由佢地幾個月大同我出街食野有力坐喺度開始.我就唔比佢掂枱上架野.開頭掂親就打佢手仔. 係肉赤架 LA~ 但幾次後.佢知掂親就會比人打.就以後乖乖坐定. 邊個話細個唔識呀.
家教真係好重要.細個唔教.大D無得教.

子爵府

醒目開學勳章

回覆 1# 淚天清 的文章

如果係我以前,間舖D位唔多好坐,我只會响BB狀態好好,我又覺得可以控制到佢,唔嘈住人地,我先會入去食。否則會諗買外賣或者唔食算數。
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

大宅

問題係糖水鋪點解有需要咁靜? 莫非樓主個b真係尖聲到超晒分貝?

個人認為, 大家態度都有問題。雙方有禮貌d同人講就唔好有呢種情境發生啦!

bb兩歲都真係唔應該叫佢唔好嘈! 因為佢唔知會影響其他人, 大人反而就可以諗下有乜辦法令佢安靜, 比d野佢玩﹑比d野佢睇etc...

3歲開始教會好d, 起碼佢明白你講緊乜。若果家長做唔倒令bb安靜, 亦唔應該換來侍應的惡劣態度!

珍珠宮

原帖由 nana832 於 10-3-24 13:31 發表
我都有2個仔, 家教已經係9年前既事,
我唯一記得係佢地唔乖我就捉佢地出舖頭,
唔聽話就唔准再入去食野,
試左2,3次, 從此冇再發生呢D事,
到而家10, 11歲啦, 佢地仍然知道,
係餐廳食野要安靜, 唔准走黎走去.

因為我親 ...
講真,有細路唔係大晒囉,我都好怕尖叫聲,我個仔細時尖叫我永遠唔會比佢得逞,食飯玩碗就唔比食,後來一直都好有規矩,係出面食野從冇失禮人,所以我真係好唔明,亦唔識體諒騷擾人既細路既家長囉!當然,個細路唔正常既我會體諒既。

珍珠宮

原帖由 淚天清 於 10-3-24 02:34 發表
筲箕灣安利隔離老媽甜品!兩個字~勁差

今日去左幫襯衣間甜品~

一行三人+ 一個兩歲唔夠既bb~

入到去~鋪頭入面牆壁位痴埋一張張a4紙過左膠畫晒公仔
既野~

間野入面冇卡位只有圓櫈~咁唯有靠牆坐啦~如果唔係bb
都唔知 ...
自己個b嘈到人仲開晒名話人唔岩

伯爵府

我試過坐船去澳門, 前面位的椅背拉下就是枱, 後面個賓賓抱住個一歲bb, 拉開我椅後的枱任bb拍打, 我成張椅都辰, 拍了10分鐘無停過, 點頂佢一個鍾, 就出聲叫佢唔好比bb拍我張椅, 佢同隔離亞mum一齊單打我:d人無常識, bb點叫停, bb都接受唔到無愛心, 我企身大聲教我個女, 你要聽媽媽話注意公德, 不要在公眾場所滋擾他人, 要consider別人的感受, 唔係就無教養, 就算你幾個月大坐巴士踢前面將椅, 我會換個姿勢抱你, 用其他野引你注意, 令你唔好再咁做, 你當時係bb唔識, 無人怪你, 我做媽咪要識, 否則就係無家教, 自私缺德無常識. 後面個兩件就收聲啦.

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 EVA222 於 10-3-24 14:03 發表

百厭到嘔都無問題,唔好騷擾到人,以前姑仔帶班細路來玩,可以入廚房玩爐頭,玩我女罐奶粉個量匙,張結婚相掛得高過成人個頭,可以滿佈手指模,老豆來到掛住打牌,阿媽無咁好氣,一點制止意識都無,有次開聲話佢地,老豆即黑面 ...
超級乞人憎細路同父母

伯爵府

日本人認為discipline starts from zero, 對住幾個月大的bb say no no, 佢都知你想stop佢, 會扁住咀停, 兩歲點會唔識聽?佢未必明道理, 但知道咁做媽咪唔鍾意, 佢就唔應該做, 等佢大d先解釋囉

原帖由 TAROPIG 於 10-3-24 18:33 發表
問題係糖水鋪點解有需要咁靜? 莫非樓主個b真係尖聲到超晒分貝?

個人認為, 大家態度都有問題。雙方有禮貌d同人講就唔好有呢種情境發生啦!

bb兩歲都真係唔應該叫佢唔好嘈! 因為佢唔知會影響其他人, 大人反而就可以諗 ...

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

原帖由 abinayams 於 10-3-24 20:01 發表
我試過坐船去澳門, 前面位的椅背拉下就是枱, 後面個賓賓抱住個一歲bb, 拉開我椅後的枱任bb拍打, 我成張椅都辰, 拍了10分鐘無停過, 點頂佢一個鍾, 就出聲叫佢唔好比bb拍我張椅, 佢同隔離亞mum一齊單打我:d人無常識, b ...

禁止訪問

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

Agree!

原帖由 mrsright 於 10-3-24 22:16 發表
養不教, 父母之過.

比我自己搵窿捐再say sorry 啦

乜野叫打橫黎講. see

禁止訪問

大宅

原帖由 abinayams 於 10-3-24 20:01 發表
我試過坐船去澳門, 前面位的椅背拉下就是枱, 後面個賓賓抱住個一歲bb, 拉開我椅後的枱任bb拍打, 我成張椅都辰, 拍了10分鐘無停過, 點頂佢一個鍾, 就出聲叫佢唔好比bb拍我張椅, 佢同隔離亞mum一齊單打我:d人無常識, b ...

bb唔識野
但呀媽起碼識
我細個坐巴士個時
呀爸都叫我唔好用腳踢前面張chair
話會整到人

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有D細路既尖叫聲真係勁刺耳個喎, 最難頂係D大人仲若無其事, 覺得好理所當然呢, 做人亞媽既就緊係覺得自己個B最可愛最得人鐘意, 全天下都應份就佢, 因為佢係可愛既BB, 大佬, 你影響到人呀, 人地只覺得你個BB好乞人憎咋

你呢個慈愛既媽媽, 就係種到個仔女乞人憎既凶手囉

男爵府

餐廰啲野老馮比你仔仔玩架?

阿嬸仲乜同人教仔?

今日去左幫襯衣間甜品~

既野~

都唔知 ...

男爵府

阿嬸巧橙~

原帖由 VKwan 於 10-3-24 19:07 發表
自己個b嘈到人仲開晒名話人唔岩

男爵府

別墅

好媽媽勳章

睇完後,覺得樓主自己唔岩,無好好教個小朋友,兼且仲話人地,如果你BB出街成日搞搞震,做呀媽要好好設法教佢,我D小朋友出街時,一定唔比佢好似你咁比佢搞完依樣搞個樣.

樓主,不如你去參加一下健康院有個 3P親子課程,
教你點教小朋友.

唔好話佢細就控制唔到,而係你自己唔識點去控制.
祝你教仔成功.

今日去左幫襯衣間甜品~

既野~

都唔知 ...
lilymimibibi

男爵府

點解覺得2歲小朋友好細,教唔聽? 育嬰院啲小朋友未夠2歲已識排隊、睇完圖書放返好、乖乖咁自己食飯~~人哋1個老師都教到幾個,自己1對1都搞唔掂??

男爵府

希望佢肯聽下~

原帖由 妹頭妹 於 10-3-25 08:42 發表
睇完後,覺得樓主自己唔岩,無好好教個小朋友,兼且仲話人地,如果你BB出街成日搞搞震,做呀媽要好好設法教佢,我D小朋友出街時,一定唔比佢好似你咁比佢搞完依樣搞個樣.

樓主,不如你去參加一下健康院有個 3P親子課程,
教 ...

首頁

尾頁

跳至