自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好同意. 好彩慢慢終於見到好多合情合理o既媽咪.

在家中, 自己要點寵bb是一回事; 在外, 要尊重別人o既地方&儘量減低騷擾其他人. 別人o既遷就&包容係人情唔係道理.

好欣賞嗰d儘力唔俾bb影響別人o既媽咪 .
原帖由 renren 於 10-3-25 16:34 發表
事在人為啫!大家點教仔女標準唔同.第時子女俾人欣賞或藐視有得揀,睇下點教喇!
亞嬸一開始唔啱,餐牌都搶走,我係樓主即刻起身走人啦.咁既服務態度做咩要幫襯佢?之后發生既野....等如朋友帶b黎你屋企,由得個b周圍摸,掛 ...

大宅

一歲重細無得講la, 唯有唔好去咁多law

原帖由 NBMOM 於 10-3-24 10:41 發表
我都好努力呀 !!!!!!!! 不過,我bb係一歲唔係兩歲呢,差好遠..................

子爵府

好媽媽勳章

我仔細個又係咁,但我繼續出街食,一大聲喊,我9秒9'暗住佢個口然后'的'佢去后樓梯或無咁多人地方講數.收晒聲至番入餐廳.每次去之前又同佢洗腦要靜要斯文唔搞人野.....成晚食飯昅住佢有無多手掂鹽,胡椒粉,糖....一掂即刻搬開佢隻手,大聲少少就shi佢要細聲d,食完餐飯仲攰過番工
經過長年訓練,而家佢好少搞野,一齊睇完餐牌就可以傾偈或自己玩車仔.

原帖由 jolo 於 10-3-25 16:34 發表

無法... 我唔係唔教, 不過我仔細時一發脾氣, 就唔停大叫大喊, 而且非常坐唔定, 好煩... 係屋企可以慢慢教, 係食肆嘈住人就唔好.... 以前只得 food court 可以諗下...
所以, 一到咁上下大, 我就好似放監咁, 一星期 ...
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

大宅

哩d行為好可能就係佢細個時無受過好嘅家庭教育!!

原帖由 kimmama 於 10-3-24 11:28 發表
小朋友咁細.. 又真係好難控制... 佢要顛起上黎.. 有時真係吹佢唔脹... (我相信大家都經歷過)

做大人既, 又點會想個bb嘈住哂丫.. 佢自己都會唔好意思..

但個問題係.. 個位阿嬸既態度.. 一開始就一手搶番個餐牌已經 ...

大宅

其實會唔會只係媽媽主觀直覺嬸嬸搶餐牌, 而事實嬸嬸只係攞唔係搶!!

原帖由 heiBBB 於 10-3-24 12:26 發表
2種感覺︰
1.個嬸嬸一開始唔應該搶返bb手上既餐牌
2.樓主講到比bb玩餐牌/"蚊"人地牆上既野係理所當然咁...既然知道bb係要有d野揸手先定d既~點解唔帶1-2件玩具旁身? ...

大宅

well done!!!

原帖由 nana832 於 10-3-24 13:31 發表
我都有2個仔, 家教已經係9年前既事,
我唯一記得係佢地唔乖我就捉佢地出舖頭,
唔聽話就唔准再入去食野,
試左2,3次, 從此冇再發生呢D事,
到而家10, 11歲啦, 佢地仍然知道,
係餐廳食野要安靜, 唔准走黎走去.

因為我親 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原帖由 renren 於 10-3-25 17:09 發表
我仔細個又係咁,但我繼續出街食,一大聲喊,我9秒9'暗住佢個口然后'的'佢去后樓梯或無咁多人地方講數.收晒聲至番入餐廳.每次去之前又同佢洗腦要靜要斯文唔搞人野.....成晚食飯昅住佢有無多手掂鹽,胡椒粉,糖....一掂即 ...

送比你.

其實我個女好乖,唔駛我鬧, 我只係試過鬧朋友個仔,鬧足成餐飯,若果我個FD都可以好似你咁就好啦....

男爵府

原來有咁多媽咪都知家教, 身教好緊要~

大宅

原帖由 TAROPIG 於 10-3-24 18:33 發表
問題係糖水鋪點解有需要咁靜? 莫非樓主個b真係尖聲到超晒分貝?

個人認為, 大家態度都有問題。雙方有禮貌d同人講就唔好有呢種情境發生啦!

bb兩歲都真係唔應該叫佢唔好嘈! 因為佢唔知會影響其他人, 大人反而就可以諗 ...

唔洗等咁耐咖,其實BB好細個就可以從你既聲音同表情分別佢既行為受唔受歡迎咖啦。

民房

客人永遠是對的,
咁的服務態度好有問題LAW

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔試過一次咁大把 (2歲), 果時係玩具店摟買野, 我地唔買, 佢即訓係地上, 我立即叫職員來, 叫個職員話佢曳, 我地二公婆就一齊都話佢 (嘩!! 有個小朋友有好 DIRTY, 又好曳, 訓地下), 佢聽完即自己起身

自此之後, 我仔再唔敢

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-25 16:47 發表
哈, 我女細個都試過, 佢就唔會大叫不過會"螺"地, o係街打仔又唔係咁方便
通常咁情況我會即刻清場

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咁又係呀 當我仔仔一歲多啲 佢一吮手指 我哋就同佢講nonono(個樣同把聲都好嚴肅) 佢都明白"吮手指"呢個動作唔應該做

原帖由 glory911 於 10-3-25 22:14 發表

唔洗等咁耐咖,其實BB好細個就可以從你既聲音同表情分別佢既行為受唔受歡迎咖啦。

公爵府

牛年勳章

一手在BB手中搶左個餐牌走又好似...有點那個喎~

不過樓主, 就算今日你控制唔到小朋友尖叫/ 發茅/ 大大聲聲, 但都要開始比個意識佢, 要做個有禮貌&規舉的小朋友囉~
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

首頁

尾頁

跳至