婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

而家有孕7個月 99突然話唔幫我坐月
心裡暗爽 開頭仲諗緊點拒絕佢
怕佢煮d特色菜
之前講到明 我想喂人奶 好多野要按時候進補
99 堅持話自己個陣都係甘 邊個邊個親戚都甘食啦
因為我同C6都有敏感底 所以有左之後一直食野都好小心 所以print 定懷孕飲食忌宜list 比99
到每周返去食飯 唔係涼瓜就蒸倉魚
C6見到嬲到起身即走 之後無再返去

而家99 話唔得閒幫我坐月 叫我請陪月
如果99 出錢 真係無任歡迎啦(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

jpyc 發表於 22-7-18 23:39
怕佢煮d特色菜

你自己坐月點解期望99出錢?

男爵府

jpyc 發表於 22-7-18 23:39
怕佢煮d特色菜

點解你請陪月係99 出錢? 你99 攪大你個肚?

子爵府

係咯,唔鍾意99,但就想攞99著數

水晶宮

回覆樓主:

99 點解要出錢比你坐月?
係要貪長老錢都問自己呀媽攞啦 (當然係應該自己出啦)

你大肚戒得越清,bb 敏感機會越大。我最近睇免疫敏感科醫生講的。

餵人奶亦唔使按時進補。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

奶奶係你老公亞媽,你都係人哋亞媽,唔明做咩要暗爽!

la_source    發表於 22-7-19 16:50

男爵府

其實有咩食得,有咩唔食得,自己知,自己介就算,如果第時個心抱print呢啲野比我,我會直接叫佢唔好返嚟食

男爵府

basketboy 發表於 22-7-19 08:46
奶奶係你老公亞媽,你都係人哋亞媽,唔明做咩要暗爽!

暗爽唔緊要,但真心唔知點解要99比錢請陪月

伯爵府

回覆樓主:

樓主咁你自己阿媽,點解唔返娘家搵佢笨,見你老公錫你就似寵生嬌, 仲要print張嘢出嚟話邊樣嘢食得唔食得,有本事 叫你老公服侍你呢個公主囉

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

你兩要老人家養,所以要99俾公陪月?!
要宣忌list, 留番俾陪月ee 睇啦。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

你坐月點解要奶奶出錢?
懷孕食蒸倉魚有咩問題?
涼瓜唔食得咪食其他,有咩好嬲?

唔同意餵人奶要按時進補
我餵人奶餵咗兩年幾都無進補,坐月時有媽媽煲嘅普通家常湯水,之後自己都唔得閒煲湯無飲湯

坐月餵人奶忙起上嚟一個鐘餵一餐,你咁身嬌肉貴,又奉旨人服侍你,你都係準備定奶粉穩陣啲

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

breadcheung 發表於 22-7-19 07:43
你自己坐月點解期望99出錢?

呀,我都諗自己未必幫到新抱坐月,唔出力不如出錢啦。幫新抱咪同幫仔一樣。出錢應該perfect。不過唔會太多,量入為出咁囉。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

heidys 發表於 22-7-19 10:40
呀,我都諗自己未必幫到新抱坐月,唔出力不如出錢啦。幫新抱咪同幫仔一樣。出錢應該perfect。不過唔會太多 ...

點解99 要"幫"新抱坐月?
仲要physically 幫唔到都要比錢幫?

大宅

好慘你99,生着你c6, 睇到餐餸吾岩仲話即走,你心中暗喜係愛你既行為, 其實嫁着俾依d失智男士替你苦。 餐餸吾岩胃口,轉頭落街搵自己想食既就得,仲有敏感體質係遺傳居多,希望到時吾好又入你99數。懷孕時均衡飲食就得,思想正面啲都會對bb有影響,希望你多些感恩別人付出既一切,祝好孕。

cathngai    發表於 22-7-22 23:34

子爵府

YuYu88922 發表於 22-7-19 14:15
好慘你99,生着你c6, 睇到餐餸吾岩仲話即走,你心中暗喜係愛你既行為, 其實嫁着俾依d失智男士替你苦。 餐 ...

好鄙視樓主C6果d老婆奴,真係好反骨,好無男子氣概

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

heidys 發表於 22-7-19 10:40
呀,我都諗自己未必幫到新抱坐月,唔出力不如出錢啦。幫新抱咪同幫仔一樣。出錢應該perfect。不過唔會太多 ...
JM 怕且都係人新抱吧。幾多新抱不知幾想99在呢方面唔好多管閒事。
阿人地99, 有錢自己keep 好。吃力不討好的事,新抱好老人家好,唔好多做。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

Chunmama509 發表於 22-7-19 09:23
其實有咩食得,有咩唔食得,自己知,自己介就算,如果第時個心抱print呢啲野比我,我會直接叫佢唔好返嚟食
...

有料

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

YuYu88922 發表於 22-7-19 14:15
好慘你99,生着你c6, 睇到餐餸吾岩仲話即走,你心中暗喜係愛你既行為, 其實嫁着俾依d失智男士替你苦。 餐 ...

咪係 好好睇睇都食埋餐飯丫
樓主又無家教
老公有左老婆就無老母

伯爵府

回覆 jpyc 的帖子

你而家已經7個月,食涼瓜冇問題, 食西瓜都得, 仲可以清胎熱, 隨非你陀個胎仲未穩, 有流產跡象, 就當然要避忌啦。我佗到八個月已經開始飲雞蛋腐竹糖水 (少糖),蓮蓬鬚煲雞蛋清胎熱同胎毒, 所以BB出世好白淨。

男爵府

牛年勳章

回覆 jpyc 的帖子

佢話唔幫你坐月,一定係你自己攪掂。佢又點會比錢你請陪月呢。

首頁

尾頁

跳至