婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 6個月大生前老爺奶奶好正常,諗住頭幾年,會住係奶奶度,幫手湊。
出院至坐月期間,奶奶老爺既行為令我好唔開心,
所以未坐完月就返左自己屋企住。

一開始我因為覺得我突然同佢哋個孫咁離開,好hurt佢哋,我就話等老公day off,得閒就過嚟。

咁就由Bb未夠一個月,就差唔多每個星期六,都去奶奶度,有時會過夜。其實我真係好攰,好唔想去。星期一至五已經自己湊小朋友,星期六,日仲要去應對佢。我好似冇休息過咁。
(佢哋會話呢度損左,嗰度紅左,大家育兒方法唔同,每次過去都講佢嗰套,我又每次都講我嗰套)
其實我唔介意佢哋嚟屋企同個孫玩,但佢哋就話怕我唔方便,懶,所以冇嚟,其實我寧願佢哋過嚟幾個鐘,好過我星期六,日去。

為咗呢d事成日同老公講到喊,老公只係講,老人家關心個孫。唔想去奶奶咪唔好去,但下一個星期又會再問我星期六去唔去奶奶度。

好煩呀,我愈來愈唔鐘意奶奶佢哋,點算?

男爵府

2024年龍年勳章

Wccwcc 發表於 22-11-9 00:49
BB 6個月大生前老爺奶奶好正常,諗住頭幾年,會住係奶奶度,幫手湊。
出院至坐月期間,奶奶老爺既行為令我 ...

你可能有少少產後抑鬱 要同你老公多啲講 多啲分享! 我都羨慕你 我同奶奶住仲累

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

老人家話唔方便來你 ,你都可以話過去唔方便姐。
六個月咁樣頻撲,我係你一早剷左個男既。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

回覆 YYChannn 的帖子

講完都係咁。講得多,好似我係怨婦咁😭老公覺得老爺奶奶都好錫我,因為每次我哋過去會煲湯,唔明點解我咁反感,佢完全唔明白我

複式洋房

回覆 kwhkwh 的帖子

佢哋唔覺得有咩唔方便,因為搭的士來回

男爵府

2024年龍年勳章

Wccwcc 發表於 22-11-9 10:28
回覆 YYChannn 的帖子

講完都係咁。講得多,好似我係怨婦咁😭老公覺得老爺奶奶都好錫我,因為每次 ...

其實我好明白你 我奶奶都係對我好好 不過我又係有時好反感!可能生完bb

大宅

你留喺自己屋企休息,老公自己帶BB去老爺奶奶屋企得唔得?

複式洋房

回覆 jojocatjojo 的帖子

仲埋緊身,pump 唔到奶

男爵府

Wccwcc 發表於 22-11-9 11:44
回覆 jojocatjojo 的帖子

仲埋緊身,pump 唔到奶

BB都六個月開始加固了吧,既然食落肚都唔係100%人奶,索性引入奶粉啦,一餐半餐由得老公帶走個B ,你搵次話唔舒服,頭暈肚痛乜都好,留係屋企休息下享受下me time

男爵府

牛年勳章

回覆 Wccwcc 的帖子

既然的士來回,就等你老公自己湊住99,
咩住一大包。
奶粉,尿片,濕紙巾係99到過夜。
你當放下假。

大宅

回覆 Wccwcc 的帖子

過去只食飯見下唔過夜得唔得?(有時叫佢地去佢地樓下酒樓飲下茶就算)

我婚後都一星期去奶奶家食1次晚飯
有時weekend 搵佢地飲過茶weekdays 就唔會去

水晶宮

回覆樓主:

你同老公各自行一步
星期六或日去一晝,唔過夜(其實點解要過夜?!)
咁6299 又有得見孫,佢地睇住你又有得唞下

你再有牙力d 就叫6299 嚟你屋企睇孫

大宅

回覆樓主:

..

大宅

mcheungm 發表於 22-11-10 09:32
其實你奶奶对你又好
老公又想一齊返去
返去又有人煲湯你飲

應該係你諗唔明,冇人願意將婚後七份之一嘅時間去見唔想見嘅人,為何要強迫另一半每星期去孝順自己的父母,自己父母自己去孝順,另一伴大事大節現身交功課其實已經好足夠。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

mcheungm 發表於 22-11-10 09:32
其實你奶奶对你又好
老公又想一齊返去
返去又有人煲湯你飲
Jm 得罪了,請問你是否與老人家同住定係真的老老實實見老人家見得咁密?
我自問自己的老人家都沒有見得咁密,何況果個係人地父母?
如果「單單堅持唔去」會有離婚風險,我會考慮個男人係咪對的人。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

kwhkwh 發表於 22-11-10 10:59
Jm 得罪了,請問你是否與老人家同住定係真的老老實實見老人家見得咁密?
我自問自己的老人家都沒有見得咁密 ...

講真有幾多奶奶真心每星期都掛住新抱想見個新抱? 主角只係個仔同孫,新抱根本就係配角,有啲連茄喱啡都不如。 有時奶奶同新婦互相保持距離,都係一個最佳嘅相處模式,婆媳問題減少,夫妻間問題亦自然相對減少。

別墅

Wccwcc 發表於 22-11-9 00:49
出院至坐月期間,奶奶老爺既行為令我 ...

你老公好好呀,講明唔想去可以唔去!
咁唔想去咪唔好去囉!下星期先再算!好簡單呀!

大宅

回覆樓主:

..

大宅

回覆樓主:

..

大宅

mcheungm 發表於 22-11-11 00:50
冇所謂,大家鍾意點講都得.
我只係畀返啲唔同嘅意見等樓主參考下啫,有啲人覺得就算離婚帶住個仔都冇所謂,但 ...

你都有個仔,唔通第時你新抱唔願意每星期抽1/7時間去見你,你就叫個仔同新抱離婚呀? 只要新抱唔好阻止老公孝順父母就得。
人同人之間相處要講緣份,時機到就算千年恩怨都可以立即放下,所以一切隨緣不要勉強。

首頁

尾頁

跳至