夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

個心好痛~救命!

知道老公出面有女朋友至今已一星期了,過去一星期根本無辨法訓得

侯爵府

Re: 個心好痛~救命!

其實男人10個有10都會話出面個件正架喇!有邊個會話自己搵了件豬扒呀,所以您不用想太多他的說話!(正1廢話 )反而我認為您已接受番他,那麼便比一個時間和他嘗試在好好一起看看自己是否可以在繼續,不過點都要有個心理準備他有得第1次會有第2次!

洋房

先多謝你的回應. 但我個心好亂. 在過往一星期的相處好似陌生人咁. 我感覺我們之間完全無話題. 我覺得每個女人不論高矮肥

子爵府

datemay17

我都唔知講咩好,但係既然你選擇原諒佢,你就要放低一切,從新接受返佢,以前既事唔好再提!

Anyway,唔開心既事都過咗,將來,你哋一定會重拾溫馨既 :wink:

子爵府

個女人係正場卡拉OK做定PR?你老公都白痴以為個女人真係迷佢,個女人有錢駛不過食5飽呢.有隻免費鴨,又扮情性,咪當多個觀音兵點下囉.個女人成日食5飽開餐果陣邊個嘆邊個都5知.陳小春呢d1睇就知花瘤底la,吸引左呢d貨色咋?咁陳小春又點樣百搬[千]就佢ar,裙下之神點解ar?都5知係咪吹大d抬高自己身價姐.最憎d賤人,係要勾人老公.(傷心的是不能相信老公能從這迷戀的新歡抽身回家?)可能性有2個,你老公講大話/你老公俾個女人飛左.

一星期時間你真係已經清楚自己想點?如果想離婚首先試探左你囡反應先.

伯爵府

datemay17

得2條路

方案1.
好似e+咁輕易原諒佢,你自己唔好再係佢面前提番呢件事,當無事發生過,好好做番太太&媽咪既本份

利弊:
有番個家,可能佢會知驚,但就未必會知『錯』,因為做錯事你都咁容易原諒佢,佢好容易一錯再錯
而你亦都要自己承受曬所有既痛苦 :evil: :evil:

方案2.
堅決話比佢知你『絕對』接受唔到呢件事既發生,
話比佢知你有幾傷心,用好失望既眼神or說話話比佢知對佢好好好失望,之後叫佢去搵佢既『真愛』,離開佢,等佢及你自己好好諗清楚之後想點、要d咩野既生活,等佢試下失去既滋味,學下咩叫『珍惜』,男人十個有十個都係咁ge失去先黎後悔 :evil: :evil: ,你自己多d搵fd去下街,
唔好等佢意謂無左佢唔得

利弊:
即時可能感覺會失去佢,驚佢真係會去個女人度,但問心啦好多人都唔會去到咁盡,佢o米自己諗下邊個先會同佢過人世囉,呢條數佢識計既,如果個女人真係咁愛佢佢又咁愛個女人既話,你做咩都無用!!最緊要反而係你自己諗下之後既日子點安排,錢銀要留番多d比自己同個女,如係自己有收入既話就更加唔洗驚佢.

講完啦,你自己諗下咩野方案岩自己,現實環境又可以做得到ge先好做呀,o米攪到2頭唔到岸仲衰呀,呢d問題係我心目中無『中間位』ge,你比『中間位』佢,佢只會拖拖拉拉(短既就話1、2年,長既可以幾十年都得)=大家都痛苦ja.

洋房

Dear 豆丁, 你簡直講出我心底所講的…. 亦是這樣令我時哭時笑. “笑”的是我老公做了免費鴨&女人救火喉也不知.(究竟佢幾時才知比人

洋房

iloveyoub4
唉! 我話比你知, 剛灘牌時我就跟他講, 既然你遇到真愛, 我也祝福你

伯爵府

datemay17

如果佢係知驚or知錯既話,
我相信佢會用『行動』去証明,
你比自己一個時間去『用心』睇佢囉,
一時間好難去修補番個關係ge啦,
我都唔怕話過你知,
我之前ge經歷比你羞好多好多,
衰到無人有呀
經歷後人大左成熟左,

學識睇番自己既不是而再改善,
學識不再依賴佢有自己既生活,
學識多d關心身邊既人同事,
學識點去同人溝通.....等等

e+佢對我都好好啦,
將來我唔知,
我但願做好自己既本份就夠啦,
問心無愧o米ok囉
人生中必定係有高低既,
佢係你老公但唔係你人生既『所有』
你自己好好保重身體啦
自己都唔愛就無人愛你ge啦
比d信心自己而唔係要佢比信心你,ok

[quote]
datemay17 寫道:
iloveyoub4
唉! 我話比你知, 剛灘牌時我就跟他講, 既然你遇到真愛, 我也祝福你

子爵府

好媽媽勳章

其實而家除左夫妻問題...最大問題係你個女...始終父母離婚...受影響既係小朋友...有機會會影響學業...試下講比佢知道...話有個姨姨既老公出面有第二個女人...個姨姨想離婚...如果你係佢個女...你會覺得點...同埋如果你決定離婚...就要搵社工跟進你個女...

[url=http://lilypie.com][img]

珍珠宮

好媽媽勳章

既然你選擇左原諒,選擇左比多次機會佢,就唔好再諗佢犯既錯,學習去重新對佢建立信任,但你必須要同佢傾清楚,你既底線係去到邊,亦都要佢比到信心你
例如,放工要即番屋企,就算去街,都要有交帶,幾點番?同邊個去?你既底線係,如果再聯絡果個女仔,就唔可以再一齊,去街唔可以過夜,就算過夜都要有充分理由等等....
如果佢話咁會管得佢好辛苦,同佢講呢D都係佢自己攞黎,如果佢唔肯,你必定會過得好辛苦,每一日都係疑惑中生活,咁倒不如早D分開.......
如果佢係真心改過,就唔會介意你咁做,如果佢肯你就要用時間去沖淡一切....用時間既睇清楚佢........
係有外遇既男人都會想享齊人之福,如果佢再有任何差錯,你就應該抽身......唔好再比機會佢.......記住同佢講,機會只有一次....
你女女都大,11歲....應該明白事理,如真係要分開,同佢解釋下,搵社工同佢輔導一下,都應不會有太大問題~!
加油~!

洋房

iloveyoub4

我明白了. 我要係好短的時間爭取番無左的自信..多谢

洋房

腦海本已是一片空白, 完全不懂怎樣對應才好. 現在見到你的舉例, 讓我清晰了自己的要求, 最重要我必需再一次向他重申我對他的底線~~Thankyou..

男爵府

既然你畀機會選擇原諒老公,咁就真係要努力將過去不快抹掉,或者你老公真係努力地改過呢?請不要多疑,請不要多用自己所謂的第六感,試想,自己心目中乜

民房

datemay17 :

我現在的心情同你很相似, 雖然我沒有確實找到任何證據, 但如果佢有其他人send比佢的嫖奴報告, 佢親口承認在網上下載的一樓一鳳資料, 有晒三圍數字, 全套服務價錢, 什麼雙鍾, 什麼花式的價錢等, 我真係唔知道佢有沒有攪過, 他堅持沒有, 死口唔認, 你的c6還好有向你認錯, 喊住同你講沒有下次, 但我c6就將所有錯推晒落我到, 好似真的是我自己做成的.
後來, 我身邊好多朋友都勸我退一步, 不要成日講離婚, 我亦問過我個仔(7歲)會跟我定daddy, 他顯得很不知所措的說 : 不要迫我啦, 最好好似現在咁啦! 這一刻我個心很痛, 眼淚流過不停, 於是我同自己講要原諒他, 之後, 我同我c6講 : 你知不知道這件事hurt得我很厲害, 他居然講唔係好如喎, 當時真的很hurt, 覺得很委屈, 點解我仲要原諒佢, 接受佢口中數我的不是, 是全世界的錯, 唯獨他自己沒有錯的.
現在, 我仍是要默默接受佢, 完全沒有自己的尊嚴, 很無奈, 很委屈, 誰叫我是一個全職主婦, 沒有自己的財力及工作, 而且個仔又是我的命根, 所以唯有忍下去, 希望你可以好好的冷靜一下, 為自己個小朋友想想, 不完整的家對小朋友真的會有很深遠的影響的.

伯爵府

datemay17

唔洗多謝我
我咩都無做過wor
我只係打幾隻字仔當練下d速成(講下笑)
你要多謝就首先多謝你父母因為佢對你有養育之恩
第2個就係要多謝你個女因為佢係你既精神支柱
最後就係要多謝你自己,
因為你所以你個女有個好媽媽照顧

收到未

datemay17 寫道:
iloveyoub4

我明白了. 我要係好短的時間爭取番無左的自信..多谢

男爵府

datemay17,

(轉載自好文分享)............共勉之

生命中的一塊跳板:
我們都曾經以為,有些事情是不可以放手的。
我們不會放棄一個人。我們不會離開一個人。
我們不會讓一個人離開我們。
我們不會讓那個不愛我們的人得到自由。
我們不會忘記。
是的,我們咬牙切齒的說:我是不會放手的。
其實,沒有什麼東西是不能放手的。

時日漸遠,當你回望,你會發現,
你曾經以為不可能放手的東西,
只是生命中的一塊跳板。
所有的哀傷、痛楚,所有不能放棄的事情,
不過是生命裡一個過度,你跳過了,就可以變得更精采。
人在跳板上,最辛苦的不是跳下來那一刻,
而是跳下來之前心裡的掙扎、猶豫、無助和患得患失,
根本無法向別人傾訴。
我們以為跳不過去了,閉上眼睛,鼓起勇氣,卻跳過了。
有什麼東西是不可以放手的呢?
你傾盡所以去愛他,你以為你絕對不會放手,
當他要走,你又可以怎樣?
失戀、失意,甚至失婚,以至我們在愛捺所受的苦,
都不過是一塊跳板,令你成長。
我們以為愛的很深、很深,
來日歲月會讓你知道,它不過很淺、很淺。
沒有伴侶的時候,即使是孤單,也可以很快樂。
這個時候,孤單是一種境界。
你可以一個人走遍世界,結識不同的朋友。
只是,許多年後,你忽然發現,你寧願孤單一個人。
假如只有你一個人,你用不著再向他交代你的行蹤,
你無須再逼自己和他一起成長或一起不成長,
你不必再聽他嘮叨,你不用再遷就他,
你不用再向他說甜言蜜語。
當你為他作了這一切,你竟然感到無比的孤單。
然而,你有太多理由不能離開他。
你不忍心讓他孤單,不如你自己孤單好了。
原來,所有的責任、承諾、道德、
傳統、忍耐、都是孤單的源頭。
孤單不是與生俱來的,
而是由你愛上一個人的那一刻開始。
所以把握最美好的時機,
讓所有的孤單都變成一個美好的回憶。

知足常樂     平凡是福 

水晶宮

vizzi 寫道:
datemay17,

(轉載自好文分享)............共勉之

生命中的一塊跳板:
我們都曾經以為,有些事情是不可以放手的。
我們不會放棄一個人。我們不會離開一個人。
我們不會讓一個人離開我們。
我們不會讓那個不愛我們的人得到自由。
我們不會忘記。
是的,我們咬牙切齒的說:我是不會放手的。
其實,沒有什麼東西是不能放手的。

時日漸遠,當你回望,你會發現,
你曾經以為不可能放手的東西,
只是生命中的一塊跳板。
所有的哀傷、痛楚,所有不能放棄的事情,
不過是生命裡一個過度,你跳過了,就可以變得更精采。
人在跳板上,最辛苦的不是跳下來那一刻,
而是跳下來之前心裡的掙扎、猶豫、無助和患得患失,
根本無法向別人傾訴。
我們以為跳不過去了,閉上眼睛,鼓起勇氣,卻跳過了。
有什麼東西是不可以放手的呢?
你傾盡所以去愛他,你以為你絕對不會放手,
當他要走,你又可以怎樣?
失戀、失意,甚至失婚,以至我們在愛捺所受的苦,
都不過是一塊跳板,令你成長。
我們以為愛的很深、很深,
來日歲月會讓你知道,它不過很淺、很淺。
沒有伴侶的時候,即使是孤單,也可以很快樂。
這個時候,孤單是一種境界。
你可以一個人走遍世界,結識不同的朋友。
只是,許多年後,你忽然發現,你寧願孤單一個人。
假如只有你一個人,你用不著再向他交代你的行蹤,
你無須再逼自己和他一起成長或一起不成長,
你不必再聽他嘮叨,你不用再遷就他,
你不用再向他說甜言蜜語。
當你為他作了這一切,你竟然感到無比的孤單。
然而,你有太多理由不能離開他。
你不忍心讓他孤單,不如你自己孤單好了。
原來,所有的責任、承諾、道德、
傳統、忍耐、都是孤單的源頭。
孤單不是與生俱來的,
而是由你愛上一個人的那一刻開始。
所以把握最美好的時機,
讓所有的孤單都變成一個美好的回憶。

密友即係密友,我之前都有轉載呢篇文章係另一post。呢篇文章真係幾好呀呵?
天空之城, 快樂之地

男爵府

PCCW2319 寫道:

密友即係密友,我之前都有轉載呢篇文章係另一post。呢篇文章真係幾好呀呵?
文章好都遠遠不及密友既安慰窩心

知足常樂     平凡是福 

洋房

ccheunghk

懷疑他有

首頁

尾頁

跳至