少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

晚飯時大女唔肯埋枱食飯,我同佢講如果唔埋枱食飯就無飯食,佢唔理,自己係客廳玩(因為半歲嘅妹妹係到玩緊,有少少積木係廳)。

我媽用魚旦引佢嚟食,我乘機哄佢自己食飯並抱她坐上high chair. 佢食了2口就開始玩,仲企咗起身。我問佢食飽啦?佢答係。我話如果依家唔食,今晚不單無飯食,仲無奶飲。佢話\"得\"。之後我抱返佢落地。

我地食完飯15分鐘左右,佢大嗌要飲奶。我無理佢。佢之後大哭大鬧,我都無理佢。到佢平靜後,我問佢知唔知自己錯,佢話知。我問佢係未肚餓。佢點頭。我丁返熱碗飯比佢,但佢又唔肯食,然後鬧脾氣般唔望我。

可能之前哭鬧得倦,佢自己係廳地下瞓咗。但我媽覺得我太嚴,應該比奶佢飲。你地覺得我應唔應該比奶佢飲?大家又有冇建議我點改善佢唔肯食飯的問題?

侯爵府

你做得很很好喇...但我家更是"丁返熱碗飯比佢"也不會

因為一早對孩子說明, 現在不吃, 要到下餐才有得吃...期間不會有任何食物, 最多有水

反之, 若果好好吃完飯, 若家中有雪糕, 他會有份吃 (我老公愛吃, 孩子正正常常吃飯, 之後一大一小一起吃雪糕)

Myfavourpink    發表於 14-1-14 19:53
VPL  Agree! Will not reheat the rice to her too. This is the consequence that told her before.  發表於 14-1-14 10:13
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:kmlee 的帖子

唔會,如果係我連叮都唔會叮,因為自己講咗冇得食就冇得食,如果叮番比佢,佢會覺得最終都有得食番,最多第二朝早啲比嘢佢食

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:我係未對個女(2歲4個月)太嚴

你會叮飯好好喇,我會倒曬佢

珍珠宮

你已經算心軟架啦!比我就點都唔比!兩歲唔教,大咗無教!
堅持呀媽咪!咁將來先有好日子過架!

珍珠宮

lunch 我做到收碗,由佢餓到 dinner,跟住 dinner 就會食得好好。但我想問 dinner 點搞?我仔 2 歲,萬一佢訓唔著 or 半夜餓醒,俾奶又好似妥協,唔俾o既話咪成晚大家唔使訓

複式洋房

回覆:我係未對個女(2歲4個月)太嚴? (食飯問題)

多謝樓上各位回覆。我都知對小朋友要堅持D,但有時自己信心唔足又硬唔起心腸。

各位jm可否分享下大家堅持咗下餐正餐前唔比嘢小朋友食之後,佢地嘅食飯態度係未真係有改善?

大宅

引用:lunch+我做到收碗,由佢餓到+dinner,跟住+

原帖由 zitzai 於 14-01-12 發表

lunch 我做到收碗,由佢餓到 dinner,跟住 dinner 就會食得好 ...
答案,奶冇,人道立場,俾水。

sundarma426  人道立場--哈哈!LIKE  發表於 14-3-28 16:44

大宅

引用:多謝樓上各位回覆。我都知對小朋友要堅持D

原帖由 kmlee 於 14-01-12 發表
多謝樓上各位回覆。我都知對小朋友要堅持D,但有時自己信心唔足又硬唔起心腸。

各位jm可否分享下大家堅持 ...
我仔,由細到大都唔吼食物。我夠鐘收碗,咩都冇,唔會叮飯。(特別日子例如病會無咁嚴)由於冇食飯,之後肚餓扭再食過就一定冇,但飯後生果,如果態度轉良好,我會照俾。但奶,餅,飯就唔會有。基於生果佢唔會狂食到飽,所以唔會影響下餐食慾。就算佢下餐又是如是,手法一樣。佢地試一輪就知生果唔飽肚就會主動食返飯。我覺得用生果緩衝下,對大家都好,又有益又唔會做成依賴。至於半夜就一定唔會有野食,但我會俾水。但如果你之前堅持得好,好少機會去到半夜肚餓咁惡劣。

男爵府

我仔都係咁大,佢1.5-2歲日日都唔願食飯,咩都試過,最後有幾次我同你一樣,飯唔食奶都唔準食,佢話好,最後臨訓喊住要食奶,我點都唔俾最後喊住訓左,半夜又想食,我又提佢你唔食飯無奶,你忘記左?佢又好似明唔再提訓返。。到而家佢居然胃口好返,日日都自己食晒飯,但我每次佢自己食我都會勁讚佢幾廿次。。佢好滿足我成日讚佢乖

洋房

我個囡一歲到而家16M都不定時有唔肯食飯的壞習慣,我同意大家講唔可以縱佢, 所以當佢唔食時但罰佢前,我先搞清楚佢係唔係因為 1) 眼訓 2) 大便緊 3) 真係飽到想嘔, 如果佢真係依3個原因, 我完全唔會罰佢,只會放佢落番地下唔使食 ( 如2就洗完再食) ; 如果唔係因為 1/2/3,咁即係Naughty啦, 咁我會同佢講我而家數5聲,當五聱數完,佢唔食就無我再食, 如是者,佢咁堅持5聲完唔食,咁就堅決唔會再餵,只可以等到下一餐再食 (中間有水果,但一定無飯無雜糧俾佢飽肚).

經驗係, 如果第一餐飯唔肯食,第二餐餓住多數食DOUBLE or 食正常份量.

如果佢食飯時周圍郁掛住完,同埋forewarn佢數五聲會罰,數完即係無得傾罰佢 -- 我方法係罰佢自己一個坐係一間房入面 (on a stool), 坐到佢有灰意為止.

+

自問以上方法workable, 但係唯一問題係當我唔係屋企,屋企人 (e.g 我媽咪) 餵完,佢地會心軟law ..... 我都盡量叫佢地要跟我同一做法, 但唔易, 唉 .........

大宅

唉..........小朋友食飯真係好麻煩, 我個仔23個月啦, 都係唔肯乖乖食飯.. 唔會坐定定, 成日激到我出晒煙...
而且脾氣又大, 一有d咩唔就佢, 佢就大吵大鬧............... 都唔知點解, 個格可以咁衰.......

公爵府

環保接龍勳章

如果我個女咁佢就係唔使諗呀,我唔會再俾野佢食,仲會同老公食雪糕,等佢下次識乖,不過,叫佢食飯我都會有少少緩衝期既,例如,而家執積木,執好就洗手食飯,如果佢睇緊卡通,我會俾佢睇埋先(通常都係五分鐘),係度講睇完/執左就一定要去食飯

我個女好知我講左就講左,佢唔做會無運行

大宅

係咪個個bb都係咁?我姪女15M,見乜都食,有時驚佢飽都照食
唔好望我

大宅

回覆 kmlee 的帖子

Yes,我女2.4歲,她呢排唔系好食飯,餐餐都食唔完,咁她唔食就洗碗,中間沒野事,當然有水飲,夜晚果餐她食完。

大宅

熱血金章 BK Milk勳章

啱咖啦! 係要餓吓佢地先得咖!

大宅

我都仲未堅持到,個女好揀飲擇食,試過餓過佢幾日,但佢真係可以每餐食好少,已經係無俾零食佢食
如果唔餵/逼,佢會唔食瓜菜唔食肉,淨係食白飯,真係好擔心佢唔夠營養

大宅

回覆:我係未對個女(2歲4個月)太嚴? (食飯問題)

唔嚴。
如果佢扭午餐(1:00)唔食我會收起,佢多數因為上一餐(早餐或早點)未消化,所以唔餓,我唔會迫佢食,會同佢講:咁你一陣肚餓都係食返哩份,無茶點架喇(茶點係最愛),佢會點頭,多數2點幾就會食,仲會清晒。
如果晚餐(7:30)唔食,最多只有生果,唔會有奶。
觀察到自己囝囝唔係扭計唔食,多數係飽,所以我會尊重佢唔食就算。如果係掛住玩的,我會問佢係咪飽喇?佢會識得講:媽媽我飽喇,唔食喇,我想落地呀!咁我就會放佢落地玩。

別墅

睇到大家的孩子都有飲食問題,即時輕鬆晒,因為我以前的問題原來噤常見。開始學習同食,每次都希望有餐安樂茶飯,不過多數悲劇收場,經過一番研究,終有些心得分享。1) 流質食物與固體食物不同,固體成人食物熱量較多,小孩消耗不了,所以不餓並不出奇,特別是當天活動少,三餐中有一餐好已足夠。2) 女孩子比男孩食得少,大家明白。3) 放電後,吃得好(瞓得好),所以我有空便帶女兒到公園消耗消耗。4) 水果有果糖,一樣可以飽肚,熱量也不少。5) 晚餐唔食無得食,半夜起來喊飲奶,唉,前面媽媽不是說唔俾咪大家無得瞓。6) 小女上PN,學校有茶點,我會問老師她吃得好不好(當然是總體而言),吃得好回家不餓並不出奇。7) 盡量少雜食,通常下午茶我只俾一兩片餅乾,絕少甜食。8) 飯餐時不吃就到旁邊玩(當然不是睇電視),不可以搗別人,也不可上桌,遲一兩小時再吃,小孩子不餓,迫吃也對身體無益。9) 不存在賞罰制度,食飯是生活一部份,不是談條件。10) 我以前都以為餓到下餐就會自動補回上次不足,告訴大家身體好神奇,肚餓唔俾就喊,再唔俾就放棄,找身體其它東西應付,我們有時也會餓到無感覺,係身體自己攪掂咗,小孩不可以常常如此,補充是無用,那一刻要用而沒有,身體就不去造。
現在,小女每天都吃得好,只要了解她的習慣就可以,免傷大家感情。

大宅

回覆:kmlee 的帖子

我仔同你女一樣大,又係唔肯食飯,好激氣,每餐飯好似打扙咁,最後都食唔到,唔知點好,又唔想佢瘦,又想教好佢,真係好難

首頁

尾頁

跳至