論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

以前揾開agency做,但收費越來越貴,所以決定自己搞。我會叫工人去使館搞先,請問使館要吾要提供僱主financial supporting?工人就話要,但我check使館website就無話要,我吾想俾漏文件,所以謝謝各位有經驗人士幫忙

大宅

我剛同工人續左約
1) 去入境處取contract (1式4份)
2) 填好新合約資料 (要2位見證人簽名), Copy舊合約, Copy姐姐護照(包括: VISA有效印章, 個人資料), Copy姐姐及自己ID Card
4) 去領事館(菲律賓領事館辦公時間 Sunday - Thur, 9:00am - 3:00pm
)當日, 要帯齊 新合約 (1式4份), 舊合約Copy, 姐姐護照(包括: VISA有效印章, 個人資料)Copy, 姐姐及自己ID Card Copy
6) Processing Fees: OWWA: HK$ 196
VERIFICATION: HK$ 80
AUTHENTICATION: HK$ 200
叫姐姐早d上去, 因為有好多人要好多時間

大宅

去領事館取回全部文件, 上入境處網預約簽証

入境處簽証:
1) 新合約 (1式3份), 舊合約Copy, 姐姐護照(包括: VISA有效印章, 個人資料)Copy, 姐姐及自己ID Card Copy
2) 姐姐護照(正本)
3) 簽証費 $160.-

如果無特別問題, 簽証會即日批出, 手續完成

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

回覆:mabel-po 的帖子

謝謝

別墅

但唔知印印可唔可以自己攪....

大宅

另外, 菲姐姐返去放假前要去領事館交OEC費用 ($20 姐姐自付), 完成後要取回相關文件回鄉放假後回港

子爵府

回覆 mabel-po 的帖子

資料好詳細. 請問有冇限制幾時可以續約? 我姐姐7月到期,佢話有人話比佢聽,只可約9星期前去,太早唔受理.

另外我想姐姐4月放假番去,但佢又話d朋友講唔得, 除非唔知要申請d乜野文件先可以,如果唔係,因visa7月先到期,出咗境就入唔番.

請指教. 謝謝.

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

你的資料很詳細,很有用,謝謝 我都準備8月自己試下搞續約。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

你的資料很詳細,很有用,謝謝 我都準備8月自己試下搞續約。

大宅

CPLau129 發表於 14-1-17 14:18
回覆 mabel-po 的帖子

資料好詳細. 請問有冇限制幾時可以續約? 我姐姐7月到期,佢話有人話比佢聽,只可約9星 ...

有限制日期架, 太早唔受理, 領事館同入境處大約8星期前可以申請

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

本人的菲姐姐五月到期,會續约但唔識,請多多指教

(1)想問下列費用是否傭主負責?

Processing Fees: OWWA: HK$ 196
VERIFICATION: HK$ 80
AUTHENTICATION: H$ 200

(2)請問自己續约,新约是否要包來回機票。因經Agent只需負責回程機票。
經Agent-般收多少?

(3)菲律賓的簽証是否即日會批 or 需要多少天?

(4)"菲姐姐返去放假前要去領事館交OEC費用 ($20 姐姐自付), 完成後要取回相
關文件回鄉放假後回港" <<<<<< 唔明

我想菲姐姐四月尾回鄉,舊約未完前回港,然後繼續新约,得唔得?

子爵府

虎到金來勳章 2018父親節勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 陪月勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請問有無僱主繼續聘用的確認信sample,
可否send比我

purplechung  我已經係妳個post, 回答左妳! pls check  發表於 14-1-21 10:44

大宅

hkpwong 發表於 14-1-18 00:07
本人的菲姐姐五月到期,會續约但唔識,請多多指教

(1)想問下列費用是否傭主負責?
答(1) 由僱主支付
答(2) 新約由僱主包來回機票, 如果唔續約僱主都要俾回程機票啦.
答(3) 如果無特別問題, 係會即日批簽証
答(4) 菲律賓姐姐放假回鄉要俾嘅, 好似tax咁, 叫OEC

侯爵府

mabel-po 發表於 14-1-11 13:13
去領事館取回全部文件, 上入境處網預約簽証

入境處簽証:
Thanks! 我上年轉左菲律賓工人, 今年8月到期都會自己攪
有無限完約前或後幾時回鄉放假?

大宅

purplechung 發表於 14-1-21 10:42
Thanks! 我上年轉左菲律賓工人, 今年8月到期都會自己攪
有無限完約前或後幾時回鄉放假?

完約姐姐一定要返去放假, 如果僱主未能即時安排假期, 可以於續約時向入境處申請延期, 順延假期唔代表唔洗放大假俾姐姐, 只係順延假期, 僱主要安排姐姐於一年內離港休假.

侯爵府

mabel-po 發表於 14-1-22 14:15
完約姐姐一定要返去放假, 如果僱主未能即時安排假期, 可以於續約時向入境處申請延期, 順延假期唔代表唔洗 ...
即是約滿前要離港?

大宅

引用:我剛同工人續左約1)+去入境處取contract+(1

原帖由 mabel-po 於 14-01-11 發表
我剛同工人續左約
1) 去入境處取contract (1式4份)
2) 填好新合約資料 (要2位見證人簽名), Copy舊合約, Cop ...
見證人是專業人仕?咁僱主吾需要提供financial support?

大宅

amkchoi 發表於 14-1-25 00:20
見證人是專業人仕?咁僱主吾需要提供financial support?

你可以搵朋友做見証人
如果續約同一僱主係唔洗提交financial support

男爵府

想問Visa 費用係由僱主比嗎?之前睇過jm 回應,但唔記得了。

複式洋房

謝謝分享!真係好詳細!請問如果姐姐唔放假可以點交oec費!

首頁
12345...6

尾頁

跳至