論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

俾工人恐嚇啊........

話說星期六晚, 個死bun又要求想出去訓, 我say no, 佢話夜晚無o野做, 對我來講係無分辨的, 我都係say no, 話係犯法的. 佢話將心俾心, 你ok我ok就唔係犯法(白癡),佢之前個僱主成日俾佢出去訓,我現在只係問你sometime, not often喎. 我都話唔得. 咁佢話咁幾時得吖? 我話遲d先(拖住先)佢話可能我都唔係到了. 我話我知. 你有錢. 佢話你現在唔答應, 就即是說你以後都唔ok, 我話遲d先啦. 佢立即問咁幾時? 我話最少完成一個contract先啦. 佢之後好angry咁話, 你話犯法, 你知唔知道你安cam都係犯法o架的. 我立即話我安之前問過你, 你都同意, 加上我只係安係living room和仔room, nthing影響你的. 佢話佢check左領事館話係犯法的喎....我話我一早同佢話左. ok you try啦.(我係個house rule到已經俾佢簽左話有安cam,及show左個位置俾佢知, 佢亦都有簽署確定) 之後大家都好似無乜咁, 佢俾奶少主飲同暗佢訓就收工.

跟住星期日立即去海外睇下啦. 點知d質數差到......一係老到死, 一係超young, 未結婚咁....有一個仲好笑, 我都覺得佢ok, 想in, 但員工話佢要同佢老公一齊番工,under同一個僱主喎.......... 佢老公係司機, 之前係外國d人都係咁請的.....去左兩間, 一個都in唔到 :-( :-(

我想請問如果個工人來之前佢已經成日要番醫院覆診, 咁我是否都須要俾佢車費同診$, 因為我現在只俾時間佢出去睇, 無俾番$佢, 因為我諗佢係舊証所以唔駛咋 如果真的須要, 炒佢時註明番俾佢先.

我想問炒佢機票點俾啊? 佢可否告我呢? 我係個house rule到每次註明已提供早,午,晚俾佢, 加上用cheque出人工,有簽收, rest day,public holiday都有註明的. 大假及炒之後的public holiday點算俾佢啊? 想買ticket俾佢走, 邊間平啊?是否要買open ticket, 如果補ticket$, 幾$啊?

小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

禁止訪問

好媽媽勳章

Re: 俾工人恐嚇啊........

侯爵府

我都打過去私隠公署樹問過, 答案亦一樣, 但我問, 如果我吾比工人知, 我會吾會係犯法, 佢答我要看個管點判, 即係, 如果個僱主係懷疑個工人虐待個bb, 而無証據, 裝個cam(吾比工人知), 而黎捉個工人, 甘如果工人真係虐待bb, 呢個就係証據, 到時就要看個官點判(佢真係甘答)

大宅

sweetcouple

多謝你的意見, 我當然無俾佢大到我啦. 因為我都check過私隱專員公署, 已經俾工人簽署確定佢同意及知道, 所以我才同佢講 "ok, you try la". 不過我諗住炒佢時靜雞雞錄音, 但唔知咁係咪犯法呢 因為我要講明炒佢的原因係佢要求出去過夜.但現在的工人一個都in唔落手喎........

想請問邊間agnecy好d啊.想請現成工人

小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

大宅

不過現在工人質數真係幾差, in唔到人啊. 但工人回家後又無乜o野咁一樣咁做o野喎 ?-(

大宅

fion2504 寫道:
話說星期六晚, 個死bun又要求想出去訓, 我say no, 佢話夜晚無o野做, 對我來講係無分辨的, 我都係say no, 話係犯法的. 佢話將心俾心, 你ok我ok就唔係犯法(白癡),佢之前個僱主成日俾佢出去訓,我現在只係問你sometime, not often喎. 我都話唔得. 咁佢話咁幾時得吖? 我話遲d先(拖住先)佢話可能我都唔係到了. 我話我知. 你有錢. 佢話你現在唔答應, 就即是說你以後都唔ok, 我話遲d先啦. 佢立即問咁幾時? 我話最少完成一個contract先啦. 佢之後好angry咁話, 你話犯法, 你知唔知道你安cam都係犯法o架的. 我立即話我安之前問過你, 你都同意, 加上我只係安係living room和仔room, nthing影響你的. 佢話佢check左領事館話係犯法的喎....我話我一早同佢話左. ok you try啦.(我係個house rule到已經俾佢簽左話有安cam,及show左個位置俾佢知, 佢亦都有簽署確定) 之後大家都好似無乜咁, 佢俾奶少主飲同暗佢訓就收工.

跟住星期日立即去海外睇下啦. 點知d質數差到......一係老到死, 一係超young, 未結婚咁....有一個仲好笑, 我都覺得佢ok, 想in, 但員工話佢要同佢老公一齊番工,under同一個僱主喎.......... 佢老公係司機, 之前係外國d人都係咁請的.....去左兩間, 一個都in唔到 :-( :-(

我想請問如果個工人來之前佢已經成日要番醫院覆診, 咁我是否都須要俾佢車費同診$, 因為我現在只俾時間佢出去睇, 無俾番$佢, 因為我諗佢係舊証所以唔駛咋 如果真的須要, 炒佢時註明番俾佢先.

我想問炒佢機票點俾啊? 佢可否告我呢? 我係個house rule到每次註明已提供早,午,晚俾佢, 加上用cheque出人工,有簽收, rest day,public holiday都有註明的. 大假及炒之後的public holiday點算俾佢啊? 想買ticket俾佢走, 邊間平啊?是否要買open ticket, 如果補ticket$, 幾$啊?

大宅

有無人可以幫下我啊
想知道炒人的程序, 注意事項及保障自己, 唔會俾佢告.

男爵府

曾經問過"想用IP Cam錄低BB生活點滴, 算唔算係合理理由?"
私隱專員公署答我算係合理理由.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

炒工人程序,您可參考>>

1.如果想即時炒工人....應點做好??-可以去天書度揾齊d文件比佢簽
2.無論佢做咗幾耐,都可以即時話佢知架,只要補足哂各項$$$同機票,簽好哂各項文件,就完成解僱程序架喇...
3.你可以自己做,亦可以帶佢返去比agent,但一定要注意要做d乜囉...以下就有d比你参巧,如果你帶佢返去比agent,機票你可以預先出定一張open既機票先,因為如經agent出,佢地價$可能會開大$300-$500不等(因為你要比cash架),你當然唔好話比工人同agent知先啦....
咁如果你炒佢....

你炒佢當日要準備
1.計佢工作日數既糧、一個月代通知金、交通費、大假比例(呢幾樣夾埋逐part填清楚計清楚落收据果度,一式兩份要佢簽名)
2.機票,要copy咗比佢簽收
3.check完行李叫佢簽返張收据證明你已check咗,費事佢返轉頭入你屋搞野..
4.最好揾個朋友做見證人,然後喺收据到都簽返個名,證明你做足哂補$既野,又可以證明到佢冇事冇幹,精精神神咁行出門囗....
*另外出糧果度最好用支票劃死過户,支票亦要copy咗比佢簽
*以上全部既收据你一定要keep正本,完成解僱後就立即fax去immg度通知佢地cut佢visa....呢個過程你一定要親自做,咪時唔cut,一陣工人有乜事就你負責架喇....
immg fax no.28241133(簽証部門)21579181(外傭組)
兩個fax哂就好穩陣架喇....

張fax要寫合約no.、你名+ID、工人名+ID+passport no.、炒佢原因、你聯絡地址及電話,同以上全部所有收据或有關炒佢既信就ok架喇.....

p.s.如可以自己頂住先既,呢d工人唔好留啦.

大宅

我今年炒左兩個工人﹐第一個係我主動炒﹐因為搞事搞非又懶。我炒佢之前問o西agent 要補的乜比佢﹐當中包括回程機票﹐截至抄魷當日人工﹐一個月待通知金﹐Travel allowance(因為佢未做夠三個月﹐所以無大假錢補)我係即捕即介方式﹐前兩日出好機票﹐同agent 聯絡好﹐﹐等佢地準備文件﹐朝早十點同工人講﹐然後等佢執行李再返 agent 計數﹐然後簽收。

男爵府

fion2504,

what a 死bun ar!! you need to keep an close eyes to her while she is taking care of 小叭 ar!!!

I'm sure she has no standpoint ar coz' 出去訓 is illegal! "你ok我ok就唔係犯法" <-- she wishes lar!

If you don't mind Thai maid, I can give you my agent's number and ask my maid to see if anyone in her church is looking for job!

Don't let your bun bun "得呈"!!

大宅

而第二個工人仲衰的﹐所以我要求travel agency 落個remark,如果張機票要改期或refund ﹐都要通知我先(因為係工人失驚無神比 1 month notice 我﹐仲要走去入境處chop 埋印﹐封信date 六號﹐就十一號至鬼鬼鼠鼠比我。so 如果你想炒你個bun,應該要比回程機票﹐截至炒工人當日o既人工﹐大假錢(可叫agent 幫你計下有幾多日)﹐一個月待通知金﹐travel allowance($100-$200).炒魷當日可以用cam 錄底檢查工人行李部罩(我就無錄﹐因我有另一個工人做witness.)我agent 度搞係想有agent 做witness, 到三口六面對清楚的野﹐簽好文件﹐又有翻譯解析比佢聽。唔好話我冾佢!
希望呢的資料對你有用啦
如果有乜錯漏﹐請各位BK 媽咪補充。唔該o西

水晶宮

快d努力搵個個.
我工人做左八個月啦,佢幾好.佢話佢大嫂都想來香港.佢大哥係牧師.佢地有三個小孩子,大嫂約32歲.幾好樣.係大學讀電腦既.
我工人話如果係direct hire,即係唔係經Agent選比僱主揀,僱主仍可透過Agent辦手續,不過就平好多.
詳情我都唔知,你可以問下你用開個Agent.或問我請工人個間agent.
你可以電郵與我工人大嫂聯絡了解,或打電話比佢大嫂都得.
可pm我取資料.

男爵府

呢個工人冇得救, 快炒為妙; 試下搵多幾間AGENTS睇下啦, 請現成都係靠彩數, 唔急得!

大宅

方方媽媽,

可否PM你個工人大嫂D資料或電話, 佢係印印定bun bun, 識吾識照顧6個月既bb, 係香港或以外地方做過未,我想了解多d資料, 謝謝!

joingbbmama

別墅

我都係咁話, 快炒為妙, 如果有需要的話, 可PM我

大宅

你如果急要中環海外有很多現成工人,星期六及星期日才有, 不過質素要自己睇緊d, 及海外事後唔會跟進.

大宅

>將心俾心, 你ok我ok就唔係犯法(白癡)
出外留宿合約上係唔容許﹐你有事我咩唔起喎﹐你話前僱主俾﹐咁你搵返前僱主請你。

>你話犯法, 你知唔知道你安cam都係犯法o架
又係幾白癡﹐安cam根本唔犯法

>個工人來之前佢已經成日要番醫院覆診, 咁我是否都須要俾佢車費同診$, 因為我現在只俾時間佢出去睇, 無俾番$佢
你好似搞錯咗﹐如果佢provide到預約紙﹐你可以放佢病假。根據勞工法﹐病假不足4日可以no paid﹐即係你可以扣佢人工。另外﹐車費根本唔駛俾﹐診金如果佢有單據俾你﹐你可以同保險公司claim。如果佢無單據俾你﹐你唔駛睬佢。

大宅

eshiro

好啊. 唔該晒, 不過其實Thai maid 同bun bun有乜分別啊?
eshiro 寫道:
fion2504,

what a 死bun ar!! you need to keep an close eyes to her while she is taking care of 小叭 ar!!!

I'm sure she has no standpoint ar coz' 出去訓 is illegal! "你ok我ok就唔係犯法" <-- she wishes lar!

If you don't mind Thai maid, I can give you my agent's number and ask my maid to see if anyone in her church is looking for job!

Don't let your bun bun "得呈"!!

大宅

方方媽媽

你可否俾d資料我啊
email : [email protected]

thank you very much!!!!!!
方方媽媽 寫道:
快d努力搵個個.
我工人做左八個月啦,佢幾好.佢話佢大嫂都想來香港.佢大哥係牧師.佢地有三個小孩子,大嫂約32歲.幾好樣.係大學讀電腦既.
我工人話如果係direct hire,即係唔係經Agent選比僱主揀,僱主仍可透過Agent辦手續,不過就平好多.
詳情我都唔知,你可以問下你用開個Agent.或問我請工人個間agent.
你可以電郵與我工人大嫂聯絡了解,或打電話比佢大嫂都得.
可pm我取資料.

首頁

尾頁

跳至