自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

前幾日, 同個女撘巴士出灣仔, 佢係巴士到冇時停, 係咁郁, 仲不停係咁講野~~ 坐係我地斜後面個女人突然企左起身, 烏前哩講: 前面個細路唔好咁嘈呀~!! 我同老公聽到真係當堂呆一呆lor~~!! 竟然有人叫個bb 唔好嘈... 我都想知有咩計呀~~~ 我個女先14個月都未夠... 最後個女人比我地串到走左上面果層..

水晶宮

點解你唔檢討o左自己先仲走去吋人 ?
我都明白14個月係好難控制
但你唔去嘗試, 佢一路以為咁做無問題

禁止訪問

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

無小朋友既人係唔會明白嫁喇
樓主唔好同d"無謂人"嘈~

侯爵府

原文章由 上校車 於 07-7-25 10:52 發表
我都明白14個月係好難控制
但你唔去嘗試, 佢一路以為咁做無問題

借問聲點檢討呢....
唔通bb要笑唔比佢笑, 佢玩唔比佢玩,
當時我個女只不過係係到笑, 係到玩lor~
唔通撘巴士唔可以笑唔可以玩..
果個女人係到傾電話就可以...
要靜既話.. 不如撘的士lor~~
要一個撘成個鐘車都唔可以出聲唔可以郁...
唔好話係小朋友.. 就算係大人都惡頂la~
除左訓著咗... 唔係都幾難令小朋友唔出聲..
當時唔單止我地呆住望住個女人..
連車上其他人都一樣...

水晶宮

我覺得真係無咩辦法令到14個月大既BB安靜.
不過,騷擾到人又的而且確係自己唔arm,所以,我都先發制人,在對方未出聲之前,同周圍既人講聲唔好意思先.同埋請大家體諒.

男爵府

畀面勳章

原文章由 大眼肥妹 於 07-7-25 10:52 發表
如果有人咁樣同我講野,我會唔理佢.我覺得唔係禮唔禮貌既問題,而係咁細個既小朋友周身郁都好正常,有本事咪叫個女人同你個B講叫佢唔好嘈lor.

我相信有小朋友既人係絶對唔會咁樣講野既.

同意,我昨日搭輕鐡都係0廿,已經人多到死,係沙丁魚果隻人迫人,個女人重妙嘴妙舌,話我仔好整到佢,嘩,大姐呀,大人都企吾隱啦,個2歲細路都吾係有心hi到你隻腳,0廿我重要顧住個女,佢都比人迫到係0廿趺,我之後好大聲同個女講,人多搭車係0廿架啦,其實係比佢聽囉,之後我都把鬼火,想下個站落車轉第2個車箱,點知我未落車佢已經到站.

男爵府

嘩...唔好講野 bb得14個月大咋,係這個年歲你叫bb唔好出聲係未難左d呢?
比著我都會串佢地lo,大佬呀我bb唔係啞巴,佢咁細唔通打佢叫佢唔出聲咩,我諗好難lo,你話14歲小朋友嘈就話姐,14個月咋
我有時係巴士見到d讀幼稚園既小朋友,佢地有時講起說話來都好大聲好嘈,佢地d媽咪都有叫細聲d,但過一會兒又控制唔到
咁你叫個14個月bb唔出聲,係未過火左d呢?

水晶宮

我無想過要在這裡撩交嗌
但我會盡量嘗試教小朋友唔好令人覺得搔擾
我都有試過被D好細既小朋友咁係踢椅子的背脊
如果由細唔教佢, 佢會以為咁做係無問題

點解咁多人話而家D小朋友唔理人感受
某程度上, 家長都要負責任

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你真係搞笑,你又知樓主無教佢個"bb"其他野?
人地果個係bb黎嫁咋,14個月咋,你以為幾大呀!?
係喇喎教佢唔好大聲d佢就即刻唔大聲喇喎,
係既話大把人話佢係天才兒童啦~~
小朋友同bb係兩回事黎囉,

原文章由 上校車 於 07-7-25 11:03 發表
我無想過要在這裡撩交嗌

某程度上, 家 ...

伯爵府

好媽媽勳章

場面係會好難控制架,
會盡量叫佢細聲d,坐定定..(通常唔聽,一陣又會嘈)
自己都覺得唔好意思!
但真係無辦法,
唯有希望周圍既人體諒下.

如果遇著一d唔好相處既人,
會被人啤,或鬧架.
呢個時候,我會睇下對方係咪好無禮物.
如果對方無禮物,我會同佢講道理/嘈.
但如果對方有禮物甘叫唔好甘嘈,
我都會同佢say sorry,因為真係控制唔到.

相信多數有細路既人會體諒,會忍耐既.

男爵府

原文章由 上校車 於 07-7-25 11:03 發表
我無想過要在這裡撩交嗌

某程度上, 家 ...

我都試過比d小朋友踼椅背,我都會叫佢唔好,我仔仔有時都會唔小心踢到人地椅背,我都會同人say sorry,而且我會同仔仔講,唔可以踢到人地嫁,要小心d,如果唔係就好冇禮貌,佢都會明,因為都兩歲幾,
但14個月...歲半都冇,叫佢唔出聲有d問題lo

水晶宮

原文章由 nikinokb 於 07-7-25 11:09 發表
你真係搞笑,你又知樓主無教佢個"bb"其他野?
人地果個係bb黎嫁咋,14個月咋,你以為幾大呀!?
係喇喎教佢唔好大聲d佢就即刻唔大聲喇喎,
係既話大把人話佢係天才兒童啦~~
小朋友同bb係兩回事黎囉,

係囉, 真係搞笑, 講下自己會點做都咁既
唔對嘴形, 係咁先

伯爵府

好媽媽勳章

呢d苦況真係要親身體驗過既人先知,我就係日日甘受呢種痛苦.有d人真係好巴閉,hi到少少都係度妙咀妙舌!甘巴閉唔好搭共車啦,搭的士啦.....我都遇過,真係好激氣!!

原文章由 eyan 於 07-7-25 11:01 發表

同意,我昨日搭輕鐡都係0廿,已經人多到死,係沙丁魚果隻人迫人,個女人重妙嘴妙舌,話我仔好整到佢,嘩,大姐呀,大人都企吾隱啦,個2歲細路都吾係有心hi到你隻腳,0廿我重要顧住個女,佢都比人迫到係0廿趺,我之 ...

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我都試過,個囝歲半行時 "點到"個老女人,佢就大聲話有無攪錯,都唔講對唔住,咁我咪同佢道歉LAW,同埋同佢講佢未識講野,不過可能我個囝生得大隻比佢以為佢3,4歲啦
14個月真係控制唔到了,如果有小朋友的人一定會體諒:-P

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

呢句話唔知邊個講嫁呢~?
我都好想問,
點解你唔問左樓主有無嗌個bb唔好嘈就去話人呢?

個個人都見住你問都未問就叫人檢討囉~~

原文章由 上校車 於 07-7-25 11:13 發表

係囉, 真係搞笑, 講下自己會點做都咁既
唔對嘴形, 係咁先

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

果日同個女撘巴士比個女人鬧wor~~

樓主:
我真係好明白你當時的感受,因為我都試過比個女人
係巴士到鬧我無家教
那天我帶著兩個囡去街,咁我大囡就5歲,細囡都係得歲半
咁係車度大囡都有玩,咁我就同佢講"唔好咁大聲講野,會嘈到人架"
咁我大囡就好聽話無嘈到....之後去到上環左右,個細囡見到海
就好大聲係度笑,咁我大囡咪有樣學樣囉(但係我有叫佢地唔好咁嘈架,佢地都有靜左架)咁細囡一直係架車度好開心咁笑,
咁到左銅鑼灣左右...果個女人就鬧我無家教...d細路咁嘈
我咪同佢講"果個係bb黎架...我有控制過佢架...但細路唔識分
嘈定唔嘈架嘛...你咁叻咪叫佢唔好講野囉...個女人重話可以告我添...我咪話有種就報警囉...跟著佢落左車...
真係比個女人激死呀...bb嘈都接受唔到...咁佢真係唔可以坐任何
公共汽車...最重要係小朋友只係係度玩而唔係喊添呀...若佢喊我做呀媽都未必攪得佢掂啦!我都試過坐巴士時有幾個婆婆係度好大聲講野啦...(重要係由元朗講到出銅鑼灣添)咁我又走去鬧人喎...
咁有時都要睇下咩環境架嘛

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

其實d bb唔喊就已經好好喇 一喊仲難控制仲嘈呀 所以如果見到d bb笑或者講野, 其實都好開心呀:loveliness: d bb話好過癮架wow 帶比人好多歡樂
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

子爵府

原文章由 square72 於 07-7-25 10:48 發表
前幾日, 同個女撘巴士出灣仔, 佢係巴士到冇時停, 係咁郁, 仲不停係咁講野~~ 坐係我地斜後面個女人突然企左起身, 烏前哩講: 前面個細路唔好咁嘈呀~!! 我同老公聽到真係當堂呆一呆lor~~!! 竟然有人叫個bb 唔好 ...

有時一個人既用詞, 說話方法巳經好能夠表達佢既修養, 既然個女人話得 "前面個細路.....", 我巳經覺得呢 d 人好無品! 況且咁大個人, 覺得噪既咪坐遠 d law

侯爵府

如果有辦法叫得聽個女就好囉!! 就算叫得停.. 都只會係一兩分鐘既時間... 轉下頭佢咪又再周身郁... 係咁係到笑, 係到係到玩...
一時又拍下手, 一時又周圍搵人(唔識既人)玩~如果佢大喊緊.. 我真係覺得唔好意思... 嘈住其他人..但佢只不過係係到玩... 係到笑... 我叫佢細聲d.. 佢會聽.. 但轉頭又再係咁... 唔通真係要打到佢驚咩... 大人都會係巴士到講電話la~ 一樣有聲... 個女人都係因為嫌我個女嘈住佢講電話... 唔通佢講電話就大哂.. 連我個女出下聲都唔比... 佢根本就毫無禮貌咁鬧我個女.. 佢企起身指住我個女講: 前面個細路唔好咁嘈喇!! 我又何需對佢有禮呀!

首頁

尾頁

跳至