想生BB

跳至

首頁
12345...12

尾頁

別墅

各位,

我想分享今天到劉逢吉中醫看症的經驗,希望有類似經驗的姊妹一起討論,看大家有沒有類似的經驗!
我要快樂每一天!
welome to my blog--http://hk.myblog.yahoo.com/chancherry925

大宅

我睇左佢都幾耐.佢一向都係脾氣唔多好
好彩既係我每次睇佢都同我有講有笑
佢點樣無德無品法呀
講黎聽下.等我八卦下

[ 本文章最後由 柚子 於 07-7-27 18:57 編輯 ]

別墅

第一,我覺得劉逢吉那裡由掛號開始已非常有問題!我今天上午打電話掛號,8:45am打電話想掛號說要看下午,藥房的人問你名字後,叫你3:30到便馬上掛斷,我剛想說我還是想看上午,已無機會說了.我趕出門,到10:00再打他們說上午已沒位,又cut線,我覺得掛號那些人超無禮貌.點知好戲在後頭.

我3:10到藥房取籌,我得24號,馬上到1樓看症,上面只有5個人,心想一定很快,點知一些遲來交籌的人都快過我看症,我有點奇怪,便問那收籌的女人(應該是"吉嬸",劉逢吉老婆).她說看症先後還要看籌號和給籌時間,我很奇怪為何那麼早來都取不到早的籌,她也答不出來,只說下面的人(藥房)是義務(?)幫手,她理不到他們怎做,只很自豪的說來這裡看病的人"每個都係要等2個鐘以上",還說"有急症去急症室,不要來這裡!所有來這裡看病的人都要等o甘耐"在座的人不少面上浮現苦笑.

等呀等,比我遲來的人已進去10個都有,這當然不要是她說的"所有來這裡看病的人都要等o甘耐."

但我都耐性地等,終於到我啦!基於上次經驗,知道你不主動問劉醫生他不會主動交待病情,只會在把脈後便馬上寫藥方(好似好勁o甘!)他把脈時不太專心,在跟我說一些無聊的事(他說他訂了2棵梅花,但沒能運來香港.....我想:"關我o羊事?"然後就開始寫藥方.我於是問他:醫生我想問你一些問題....."他倒是有問有答,一直氣氛很好,但我隨口問他:今天開的藥也是上次一樣食7次,兩天一次嗎?他說你可以連續食一星期,每天一次?我便說那我很快便要來覆診?他馬上變臉,說:"可以不來的!你自己決定!"我不知所措,問他"o甘即係要不要來?"他非常囂張的說:"你怕麻煩便不要來!我呢度大把病人,你看外面幾多人做這裡,我o吾得閒服侍你!"我當堂啞口無言,尷尬得不懂反應,非常難堪,他還說"係o甘啦,下一個入o黎,百四蚊啦!"真係有個女人抱著一個bb進來,而我還未出去診室.我非常無耐,尷尬的離開!到樓下取藥時幾乎想哭出來,實在太屈辱了!:-(

哇!我看o甘耐醫生,沒試過這樣比醫生侮辱的.他沒禮貌,自視過高,十分驕傲!他醫術幾好都沒用,這麼無德無品,仲算中醫?他連最基本待病人的禮貌也沒有,我發誓以後都不會再看他!最好他自己也看到這段討論,反省一下吧!

希望曾到他那裡看病的姊妹,如有類似的經驗,也分享討論一下!
我要快樂每一天!
welome to my blog--http://hk.myblog.yahoo.com/chancherry925

大宅

看見你打這麼多字.內心一定很不快.
本想好好跟你傾下.但是老公話好肚餓.要我快d去煮飯.

只好跟你講:唔好唔開心啦.佢成日都係咁:tongue:

大宅

我都睇過吉叔3cycle,佢兩公婆真係寸到爆,特別係佢老婆,完全冇禮貌,聲大夾惡

我都好討厭佢地排隊既安排,混亂之餘又要等好耐,有時仲要被人插隊! 縱使人地話吉叔醫術高明,我都唔會再睇佢了,無謂貼錢買難受! :tongue:

大宅

原文章由 favour 於 07-7-27 22:46 發表
我都睇過吉叔3個cycle,佢兩公婆真係寸到爆,特別係佢老婆,完全冇禮貌,聲大夾惡!

我都好討厭佢地排隊既安排,混亂之餘又要等好耐,有時仲要被人插隊! 縱使人地話吉叔醫術高明 ...

我都幫襯咗佢成年,佢心情靚就同你吹耐啲,眼見好多人都係怕咗佢,但無辨法個個都知佢脾氣差但都要睇,佢成日以為自己係再世華陀,又成日講自己醫好幾多人又有佛心(但脾氣極差),有時佢睇到累就話收你哋雞碎咁多又辛苦又夜走,

[ 本文章最後由 3306A 於 07-7-27 23:19 編輯 ]
BK已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

別墅

點解我說劉逢吉不是一個好醫生呢?所謂"醫者父母心",他一點都不懂體恤病人.我記得我第一次看他時,剛好有一個人送書來,他一邊幫我把脈,一邊跟那人閒聊,我已覺得他非常有問題,看症十分草率!後來我告訴他我三天前小產,他又說如果出血第三天就去看他bb或者會保到,當時我十分內疚,心想是否自己做少甚麼導至bb無左,他的順口開河令我十分難受.我也覺得他一點都不會顧人感受!

中國文化有禮義廉恥,他連基本待人的禮貌都不懂,情緒化,脾氣大,這種人有欠客觀,以為自己一定o岩,斷錯症一點不出奇!老實說,我不覺得他醫術好勁,(以他診症的不專心和草率來看,他實在不及格)但他的脾氣確是好勁!o黎得看病,實有問題,還要受無謂閒氣,實在不值得!大家說是嗎?
我要快樂每一天!

男爵府

環保接龍勳章

坦白說 ; 我不覺得他醫術超凡 , 反而我覺得他根本是亂來的 !
他害我上次吃完他的7天藥後 連續來經來了四十多天 (勁流) 。 7天後想覆診但永遠拿不到籌 , 打電話留言不回覆 , 只是想問問他 我現在流血不止的情況是否正常 該怎麼辨 ?! 但找了他3、4天也一直聯絡不上他 , 最後唯有去找婦科求助 。
可能在這裡有好多先生太太是他的常客 , 但請問究竟 有沒有真是幫到大家bingo的個案呢 ? 小妹真是好想知道 - -?!
上次我只是告訴他 只是想調理身體 , 而並非有病纏身 , 更沒有告訴他要生BB , 但也可以搞到我一窩粥 , 現在我看到他的名字也怕怕了 !

[ 本文章最後由 ha.haa 於 07-7-28 02:07 編輯 ]

洋房

我有次陪朋友去睇劉逢吉, 真係歎為觀止:

"望聞問切"是中醫最基本的步驟, 但吉伯真犀利, 沒有 "望聞問", 只是一邊同我朋友把脈, 一邊同第二個吹水. 把了20秒, 不用看舌頭和面色, 沒有問我朋友的病歷和有何不適, 就即刻用毛筆飛快地 "草書" 了藥方. 然後就收錢看下一位了. 華陀再世都要甘拜下風呀!

我朋友吃完7劑藥(隔日服一劑, 共吃了兩星期), 沒有不妥, 但沒有改善, 回去覆診. 吉伯沒有問我朋友吃過藥的效果, 又開了相同的藥方. 我朋友想問清楚服藥的次數, 他竟然說 "你想快D好, 就飲多D日日都飲". 如果日日飲可以快D好, 點解原本要隔日飲?? 唔通佢想見我朋友多幾面??

希望大家看醫生時要小心一些名過其實的...若遇到缺德的人及無理對待時, 要問一問自己點解要犯賤貼錢買難受, 香港仲有好多好醫生.

大宅

大家唔好咁勞氣啦.我有講下我既睇法.
吉叔我對他的脾氣不太欣賞.我見過佢話到病人哭住走出門口.
但也見過他不收診金幫助一些出家人.
年紀大.小朋友和孕婦.他都優先比他們看.
佢對我有一定既幫助..我真係要多謝佢.

係呢個月我已經無再睇佢.因為覺得他好像力不從心.
可能同病人太多的關係.一個朝早要睇成5.60人.
那有時間問病況.加上發覺自己的經期一個月痛過一個月.
於是決定轉中醫..
個中醫好唔好.自己就最清楚.如果覺得唔岩自己既.
無謂浪費時間和影響到心情啦.
大家唔好勞氣啦

子爵府

醒目開學勳章

請問吉叔在那裡呀?

洋房

我覺得個人修養, 專業精神和醫德, 同有幾多病人無關. 如果太多病人的話應該量力而為, 派少D籌! 而唔係亂咁醫人, 會醫死人嫁!

好彩我朋友為人樂觀, 安慰一下就無事.

如果有D姊妹好似CHANCHERRY咁, 聽吉叔講"早D睇佢實保得住個胎"而內疚, 越鬱越病, 可能會痴線嫁!

ha.haa : 你俾佢攪到咁慘, 有無考慮去中醫協會投訴佢??

大宅

BK Milk勳章

佢嘅醫得咁差, 我一定叫d姊妹唔好去幫襯佢.....
請問咁多位姊妹, "渾吉"叔地址喺邊? 等我call齊d姊妹話比佢地知先得!

水晶宮

吉叔在上環地鐵站永樂街出口附近, 話說我有一次因感冒導致氣管炎, 看了很多次西醫及中醫都不好, 朋友介紹我看吉叔, 都是上去取籌等啦, 只要你醫好我都值得的, 吉叔把完脈後就好肯定咁同我講之前醫我的中醫全部醫錯晒, 要用相反方法醫我, 即係以前d中醫話我熱未清要下火, 佢就話我其實係寒得滯; 結果, 我果晚飲完佢劑藥之後, 半夜嘔吐大作, 嘔返晒d藥出來, 嘔到我就恐咁滯, 以後都唔會再睇佢

大宅

我聽過有個中醫講話佢其實得果幾條方係腦海,所以把唔把脈都係差無幾... 我之前未bingo時有諗過睇佢,但都聽過類似的投訴,所以無幫趁..... 學我個中醫話齋,佢行好運囉,所以咁客似雲來...

已刪除用户

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

畀面勳章

請問佢地址係邊等我叫d朋友唔好去

洋房

香港中環永樂街34號東成商業大廈一樓A室

我打算去香港中醫藥管理委員會秘書處投訴佢.

點可以俾D咁缺德既人繼續害人!!:-x

男爵府

環保接龍勳章

原文章由 choco888 於 07-7-28 12:40 PM 發表
我覺得個人修養, 專業精神和醫德, 同有幾多病人無關. 如果太多病人的話應該量力而為, 派少D籌! 而唔係亂咁醫人, 會醫死人嫁!

好彩我朋友為人樂觀, 安慰一下就無事.

如果有D姊妹好似CHANCHERRY咁, 聽吉叔 ...

坦白說 ; 我沒想過要投訴或要追討什麼 , 就算告了他也沒用 , 自己已經受了傷害 , 於是無補喔∼

[ 本文章最後由 ha.haa 於 07-7-30 03:20 編輯 ]

別墅

hi,各位好!
估不到我前天的看症遭遇會有那麼多回應,證明確是很多姊妹有同樣經驗!我覺得有這個討論區真好,遇到不快事能同人分享,說出來比屈在心裡好多了!

choco888,你說你朋友的經歷同我exactly一樣,我也覺得吉叔看症是沒有"望聞問切"的,唯一是把脈,但把脈時又不專心,這樣看病點得o架!還有一位姊妹說吉叔看病得那幾條方,都似o窩!如果真係o甘,真真恐怖!大佬呀,人命關天,各位姊妹真的要把這沽名釣譽的中醫師的"事跡"宣揚開去,當幫人都好,不要像我那樣,不知就裡"撞"上去看病,未知是否醫得好但已惹來一肚子氣!
我要快樂每一天!

首頁
12345...12

尾頁

跳至