自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 睛靈勳章

點解香港要有綜援!!!攪到大陸人個個落到嚟唔使做!!回想一下,我地父母年代冇綜援!!!大家一齊過,父母各自返工,仔女在家串珠仔,做塑膠花.日子又係咁過.班大陸人以為落嚟有錢派,包食包住,全包宴!哼!!!!想到年年交稅比正苦養班大陸人真激氣!!!!!正苦又冇能 ! 我地中產真苦!!!!

洋房

可止我地中產一代苦, 咁樣攪落去, 我地下一代重苦呀, 一想起就心攪痛啦!

[ 本文章最後由 Orange1234 於 07-7-31 06:02 編輯 ]

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好似以前其實都有綜援架...但係香港人唔識諗,係都要辛辛苦苦咁揾錢生活,捱得就捱!唔會好似d大陸人咁喺度白食白住,仲要扮可憐博同情啫!香港人命賤d架,又無腦,邊會好似嗰d人咁樣樣都諗過計過,著數攞到盡吖!!仲要扮到好有良心咁同人講,叫d乞兒仔(嗰5個小朋友)比心機d讀書,第時要回饋社會喎!!我地無回饋社會咩,但我地回饋咗咪又比呢d咁嘅人呃晒去,講就講得好聽,得把口!!
原文章由 chanmeiha 於 07-7-31 05:10 發表
點解香港要有綜援!!!攪到大陸人個個落到嚟唔使做!!回想一下,我地父母年代冇綜援!!!大家一齊過,父母各自返工,仔女在家串珠仔,做塑膠花.日子又係咁過.班大陸人以為落嚟有錢派,包食包住,全 ...
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 ChammyMAMA 於 07-7-31 10:06 AM 發表
好似以前其實都有綜援架...但係香港人唔識諗,係都要辛辛苦苦咁揾錢生活,捱得就捱!唔會好似d大陸人咁喺度白食白住,仲要扮可憐博同情啫!香港人命賤d架,又無腦,邊會好似嗰d人咁樣樣都諗過 ...

無錯以前都有, 香港人唔係唔識去攞, 而係個時的香港人覺得攞綜援係一件好醜的事黎, 面子問題, 而且 N 年前個時, 女人就算唔出黎打工, 都可以攞 D 膠花番黎穿或者車衫同剪線頭可以係屋企做又可以睇住 D 細路幫補下屋企咁.

但係又唔可以一刀切, 香港仍有 D 人真係需要綜援的幫助, 如果可以的話應該由社處攪一 D 合作社之類的嘢, 安排攞綜援的人去做嘢攪 D 賺錢的嘢或者係社會服務, 而且小朋友又可以安排地方由其中一 D 綜援人士去照顧, 咁佢又可以做嘢又唔怕小孩無人睇.... 咁綜援的錢就變成佢地的人工, 咁當然唔會話好似出黎搵嘢做咁人工啦.....

[ 本文章最後由 catjeffcat 於 07-7-31 10:25 編輯 ]

男爵府

早前亞視訪問了一位前十優狀元兼準醫科畢業生,他和單親媽媽十多年來相依為命,全靠綜援幫補了他們生計,母親可以悉心照顧他,他才得以專心讀書,學有所成。那為準醫生說很感激社會給予他的學習機會,他一定會努力回饋社會。

如果不是綜援,或如果當初他的母親因害怕別人的冷嘲熱諷而放棄領取綜援,今天我們便會少了一位年輕有為的醫生。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

其實係咪應該係時候檢討申請綜援的制度, 不要令佢地咁容易申請到. 應該要佢地連續住滿7年先可以申請(外國都係咁). 因為佢地未係香港生活過, 又點可能係香港找到份工做呀, 自力更生呢

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

Totally agreed!

原文章由 傻豬仔 於 07-7-31 10:43 發表
其實係咪應該係時候檢討申請綜援的制度, 不要令佢地咁容易申請到. 應該要佢地連續住滿7年先可以申請(外國都係咁). 因為佢地未係香港生活過, 又點可能係香港找到份工做呀, 自力更生呢

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 傻豬仔 於 07-7-31 10:43 AM 發表

其實除左檢討綜援外, 應該檢討埋來港資格, 唔係話你同香港人結左婚就可以順理成章咁落黎香港團聚, 而又唔使理你地係點可以係香港生活到, 一定要申請人及家人有能力供養到新來港的成員, 如果唔係落左黎, 無錢使又咪一樣要社處特別處理, 佢地咪一樣唔使做有錢使....

[ 本文章最後由 catjeffcat 於 07-7-31 11:02 編輯 ]

侯爵府

BK Milk勳章

AGREE

原文章由 catjeffcat 於 07-7-31 11:01 發表

其實除左檢討綜援外, 應該檢討埋來港資格, 唔係話你同香港人結左婚就可以順理成章咁落黎香港團聚, 而又唔使理你地係點可以係香港生活到, 一定要申請人及家人有能力供養到新來港的成員, 如果唔係落左黎, 無 ...

大宅

agreed !

One part of these people Government to support their live and one part of these people the family (such as their husbane or father in law ...) to support their live.
I think they no need to work in Hong Kong.

原文章由 chanmeiha 於 07-7-31 05:10 發表
點解香港要有綜援!!!攪到大陸人個個落到嚟唔使做!!回想一下,我地父母年代冇綜援!!!大家一齊過,父母各自返工,仔女在家串珠仔,做塑膠花.日子又係咁過.班大陸人以為落嚟有錢派,包食包住,全 ...

珍珠宮

畀面勳章

取消綜援, 真正需要幫助的一群會好慘, 不可行

曾經在一資訊節目睇過, 建議學外國咁, 綜援改為物質資助, 不直接發現金, 例如: 米, 罐頭, 日用品等生活必需品

其實都幾好架, 上述用品, 可以叫d大公司商贊助, 到一定數量金額比呢d公司免稅, 估計有好多公司參加

複式洋房

原文章由 Verveine 於 07-7-31 10:42 發表
早前亞視訪問了一位前十優狀元兼準醫科畢業生,他和單親媽媽十多年來相依為命,全靠綜援幫補了他們生計,母親可以悉心照顧他,他才得以專心讀書,學有所成。那為準醫生說很感激社會給予他的學習機會,他一定會努 ...

廢話 新移民一千個都冇一個咁叻啦, 大部份變晒雙失青年, 係機舖溜連, 出去溝女就最叻囉:tongue: :tongue:

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實咁係好喎,佢地要溫飽唧,又可以一家團聚,要學野咩攞張綜援卡去社區會堂,叫佢地唔收費囉,好過比錢啲不知所謂既父母去享受,唔去做野

原文章由 dincat 於 07-7-31 11:07 發表

曾經在一資訊節目睇過, 建議學外國咁, 綜援改為物質資助, 不直接發現金, 例如: 米, 罐頭, 日用品等生活必需品

其實都幾好架, 上述用品, 可以叫d大公司商贊助 ...

珍珠宮

原文章由 dincat 於 07-7-31 11:07 AM 發表

其實都幾好架, 上述用品, 可以叫d大公司商贊助 ...

呢個方法都唔錯喎..... 等佢地唔使咁富貴.... 有 d 生成三四個 d 綜援咁仲好過我地份人工

水晶宮

畀面勳章

係呀~ 美國係只會派食物券,例如奶粉佢地就會派張券俾你去排隊拎。花生醬呀盛咩都有呀~ 另外仲有其他福利例如配眼鏡,你去醫療中心配就會唔收錢。唔會好似香港咁樣派錢囉~~
另外你拎得佢地d 低收入福利,佢地一定會要你去搵工做,甚至政府會幫你搵埋工。你唔好理係咩工,總之就一定要有野做。唔會白白俾你拎福利。低收入救濟又好,失業救濟又好,都係咁架! 我老公個uncle係做social welfare 果類department,聽佢講唔少喇!
邊似香港咁派錢俾d人??? 痴線~
唔怪得d大陸人落到黎話香港片地黃金啦~?-( ?-( ?-(

香港政府真係好失敗!
學d唔學d!! 淨係識聽晒大陸話! 冇得救架喇~

水晶宮

畀面勳章

以前d人話英國係吸血鬼,咁大陸係咩呀??
大陸先係吸血大魔頭!

珍珠宮

取消現有的綜援

回復以前的"傷殘津貼"及"老人津貼"

其他綜援改為物質資助, 不直接發放現金, 例如: 米, 罐頭, 日用品等生活必需品, 屋租及學費直接存入有關機構戶口, 唔駛成日聽見D綜援戶欠租欠學費

咁樣反而可以幫助更多有需要既人, 而且我可以肯定政府減少很多不必要支出, 將那些錢去增加傷殘/老人津貼才對呢

那些蛀米大蟲拎D綜援都係拎返大陸消費, 真係香港的吸血鬼:tongue:

珍珠宮

畀面勳章

呢個topic應該改為: 請取消綜援派現金

領綜援唔洗返工咁得閒, 咪由得佢地排隊去換野, 要註明d乜券物券不得轉讓添呀

我真係見過領綜援包二奶, 番大6起大屋, 你真係無佢地符

現時都仲有老人津貼, 每月705
傷殘津貼, 每月11xx
唔知夠買米定買鹽 :-(

[ 本文章最後由 dincat 於 07-7-31 11:34 編輯 ]

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 bowling2004 於 07-7-31 11:19 發表
係呀~ 美國係只會派食物券,例如奶粉佢地就會派張券俾你去排隊拎。花生醬呀盛咩都有呀~ 另外仲有其他福利例如配眼鏡,你去醫療中心配就會唔收錢。唔會好似香港咁樣派錢囉~~
另外你拎得佢地d 低收入福利,佢地一 ...

good idea

首頁

尾頁

跳至