家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

我幫個囡(現27月大)買左份投資相連壽險, 應該大半年前買左, AGENT係搵番我由細個跟到大個位, 諗住靠得住...但依家突然收到保險公司話佢唔做LA, 咁我即刻申請個網上CHECK下份保單依家有幾多錢, 點知係蝕緊錢, 好似話頭3年係蝕, 但我唔敢想像之後會點......

咁我依家係咪CUT左佢先, 定可否拎份保單去第2間保險問下可以改另一份?我應該買咩保險比BB先真定幫佢儲到錢?因我唔識儲蓄所以一定要有保證儲蓄到....醫療保我可以加D或不需要買住, 因老公公司有包的...

侯爵府

回覆:jywy 的帖子

不好意思. 恕我直言!
投資相連壽險都會有人買嗎?

當agent向我sell這類保險時, 他強調, 保證回報是101%,

天呀? 1%的回報率都要保證???!!!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jywy 發表於 14-3-20 15:27
我幫個囡(現27月大)買左份投資相連壽險, 應該大半年前買左, AGENT係搵番我由細個跟到大個位, 諗住靠得住... ...

上得利遲,買左Zurich 豐盛人生人壽保險儲蓄
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=6673691&extra=page%3D11&page=5

AIA 30年基金, CUT唔CUT好
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8299576&extra=page%3D4

有無人買咗英國x 城儲錢plan
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8299576&extra=page%3D4

睇完就知 CUT 唔 CUT

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆 焯媽媽 的帖子

我唔太識保險AR, 咪笑我LA...佢無向我保證, 只是有個表, 話將來幾年可能收番幾多....佢係我爸爸個舊朋友來的, 我估佢都做左40年保險...點知佢咁....保險公司仲係大行....

我只想知依家點算好AR, CUT左去買咩類型保險先幫到BB儲蓄?

大宅

jywy 發表於 14-3-20 16:17
回覆 焯媽媽 的帖子

我唔太識保險AR, 咪笑我LA...佢無向我保證, 只是有個表, 話將來幾年可能收番幾多.... ...

其實你真係要分返開儲蓄還儲蓄, 保險還保險

儲蓄 - 你可以開一個戶口將D錢每個月存入去都得, 到有需要就可以拎出來用的
保險 - 只係同保險公司對賭, 你有事先會賠償的

大宅

回覆 大力大力 的帖子

大力, AIA 30年基金, CUT唔CUT好個POST唔岩AR, 重覆左....

咁姐係味要CUT AR...??O..蝕晒><

禁止訪問

大宅

回覆 bloody2mary 的帖子

其實我當買個保險送比BB, 比佢第時讀書又好, 做生意又好, 簡單就得, 但唔係太了解, 但依家上來睇左你地D POST, 先知好似買錯左....所以問下你地買咩保險會好D, 起碼唔好連個本都蝕LA....又有D保障...

我睇左你地D POST, 我係咪應該買D:

人壽+儲蓄(供10-15年期)之後保到100YEARS OLD
再加D醫療, 意外...

通常呢D係咪可以每年供幾千就可以?

大宅

jywy 發表於 14-3-20 17:30
回覆 bloody2mary 的帖子

其實我當買個保險送比BB, 比佢第時讀書又好, 做生意又好, 簡單就得, 但唔係太了 ...

買保險一定唔好買有儲蓄成份既保險, 你可以買淨人壽, 住院醫療都得, 但都只係消費性既保險, 即係付出左但唔會有保費收返個D, 呢D保險有個特性係, 保費平但保額大

儲錢有好多方法的, 月供股票都可以, 根本唔需要用保險當儲錢的

大宅

回覆 jeffpoon 的帖子

咩叫前置式, 後置式收費?

份保單唔駛要供幾多年, 隨時可以CUT, 都知一定蝕, 但個AGENT有話最好3年後先決定或減少投資額, 如果唔係好似要罰息....唔太記得....

扣基金單位係指咩?

別墅

回覆:同BB買左個投資相連壽險, 想走...點算....

可能你個agent當日無講清楚,買基金其實一般都係買某地區或某行業的股票,例如:中國房地產基金,便買一個比例中國地產股。
同買香港股票道理有點相似,如果你依家走,要看依家個市況,而且,基金本身屬中長線投資,時間短,蝕的機會很大。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:回覆+焯媽媽+的帖子我唔太識保險AR,+咪笑我

原帖由 jywy 於 14-03-20 發表
回覆 焯媽媽 的帖子

我唔太識保險AR, 咪笑我LA...佢無向我保證, 只是有個表, 話將來幾年可能收番幾多.... ...
應該就算cut左都唔好再買保險。。。要買。。買基本醫療就夠了

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jywy | 2014-03-20 17:4

份保單唔駛要供幾多年, 隨時可以CUT, 都知一定蝕, 但個AGENT有話最好3年後先決定或減資額, 如果唔係好似要罰息....唔太記得

巛巛巛巛 因頭三年你的供款,大步分係 騙子的 Commison ,佢地係頭三年最多錢落袋~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

引用:我幫個囡(現27月大)買左份投資相連壽險,+應

原帖由 jywy 於 14-03-20 發表
我幫個囡(現27月大)買左份投資相連壽險, 應該大半年前買左, AGENT係搵番我由細個跟到大個位, 諗住靠得住... ...
保險唔好當投資,投資唔好用保險。

複式洋房

買咗幾耐? 如果係頭幾年,而家cut,仲要係蝕緊錢嘅話,基本上攞唔返咩錢咖啦。
其實投資相連壽險唔係問題,問題係妳要係一個承擔得起風險嘅人,因為佢係買基金,一定有升有跌。呢種單最緊要係基金嘅選擇。

如果自己對呢樣嘢真係一竅不通,我都係建議妳買返純儲蓄+純保險穩陣。
如果短期跌少少就開始怯嘅,就證明妳唔適合買有風險嘅產品,以後就唔好再揀呢種產品買了。

解決方法可以係轉fund,做好個performance,一直keep;或者直接買過第份儲蓄計劃。

複式洋房

同醫療不同, 投資相連壽險有無AGENT都無什麼分別, 因為佢都唔會有什麼會做.
醫療有事果時要AGENT做手續 , 但投資真係無嘢比個AGENT做, 又不可以比投資意見.

又果覺得為左儲錢又不想白白浪費左供果D錢, 不如繼續供.
微信 : dennishkg

男爵府

幫BB儲蓄,自己月供股票/投資,無必要要保險,99.99%保險win..
止蝕快走!
投資相連壽險,揾笨到極!

大宅

回覆:jywy 的帖子

其實你不應太擔心。我之前都試過agent 走咗, 但好快assign 令一個跟我follow up, 如果你説是大行,就不用怕。你可問番佢有誰負責你的單。

別墅

不是所以有人都適合買基金投資。與其每人的意見不同,最重要是你自己依家是否想cut 定keep.
錢是你的,別人只能給你意見,世上沒有最好的答案,只有最適合你的做法!
有機會,找過個好agent吧!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

根本找巜畢菲特》黎都一定輸,每年甘高管理費,邊個唔輸?

買基金真係好傷

首頁

尾頁

跳至