跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我E+返緊工, 好辛苦呀, 返到OFFICE已經好想訓 , 但又唔訓得, 成日係度打喊"路", 又發"牛豆", 都唔知自己做緊D咩野, 真慘

子爵府

原文章由 Mayk 於 07-8-23 15:35 發表
我E+返緊工, 好辛苦呀, 返到OFFICE已經好想訓 , 但又唔訓得, 成日係度打喊"路", 又發"牛豆", 都唔知自己做緊D咩野, 真慘

ME 2,好想

大宅

hi all,

今日放完假返工喇!
雖然昨晚瞓得痳痳地,
但今日返工嘅感覺仲好過平時喎,
居然無mug暈同作嘔,
我諗在家壓力反而大,
又成日諗埋d 衰野!
返工反而分散精神,
無咁擔心!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

民房

眼訓又唔係太犀利, 可能我每晚12點前一定去訓, 有足夠精神頂住...

但係最唔舒服係, 下午的時候, 個胃開始好反, 作嘔作悶, 食又唔係, 飲水又唔係, 坐又坐得唔舒服, 企又會好辛苦, 仲要做公司d野喎...

別墅

原文章由 piggyBaby 於 07-8-23 19:02 發表
眼訓又唔係太犀利, 可能我每晚12點前一定去訓, 有足夠精神頂住...

但係最唔舒服係, 下午的時候, 個胃開始好反, 作嘔作悶, 食又唔係, 飲水又唔係, 坐又坐得唔舒服, 企又會好辛苦, 仲要做公司d野喎... ...

ME2, 我朝朝早十一點零嘔一次, 食完LUNCH 4點度又嘔最少一次, 加無數胃氣...
仲要加勁眼訓因為我仔好夜都唔訓, 第二朝又要一早帶佢番學,好攰...

大宅

係呀, 超越 ...
又成日頭暈暈 >.<
成日都想請假, 但又想留番d大假o係生完bb後用 =)

大宅

原文章由 carcar418 於 07-9-11 12:52 PM 發表
係呀, 超越 ...
又成日頭暈暈 >.<
成日都想請假, 但又想留番d大假o係生完bb後用 =)

carcar418
me too

子爵府

原文章由 hannah616 於 07-8-23 18:48 發表
hi all,

今日放完假返工喇!
雖然昨晚瞓得痳痳地,
但今日返工嘅感覺仲好過平時喎,
居然無mug暈同作嘔,
我諗在家壓力反而大,
又成日諗埋d 衰野!
返工反而分散精神,
無咁擔心! ...

Hannah, 你依家好 D 未呀? 身體 recover 哂未?

子爵府

原文章由 Jasmine1 於 07-9-11 13:29 發表

Hannah, 你依家好 D 未呀? 身體 recover 哂未?

你地同左公司講未,我都仲未同我BOSS講..
佢已叫我唔好成日咁遲先返工... (我成日遲到,公司細)..
如果同佢講又要成日請假去檢查,實.. 我..
不過上一胎返工到生,咁生完2個月先返工
你地唸住點,不過後面放好D,多D TIME TAKE CARE BABY

大宅

原文章由 kittypo 於 07-9-11 13:53 發表

你地同左公司講未,我都仲未同我BOSS講..
佢已叫我唔好成日咁遲先返工... (我成日遲到,公司細)..
如果同佢講又要成日請假去檢查,實.. 我..
不過上一胎返工到生,咁生完2個月先返工
你地唸住點,不過後面放 ...

我啱啱昨天先同老細講咋~
因為之黎緊要做好多產檢, OSCAR...所以為方便請假, 就講囉 =)
我都係細公司做咋 ^^

大宅

我仲未講, 因為我想穩定D先講(即過左3個月), 不過現在每日返工都好怕, 因我老細係食煙的, 所以我成日都要食二手煙呀, 真的好怕影響肚個個呀:cry:

大宅

原文章由 shatintsui 於 07-9-11 15:40 發表
我仲未講, 因為我想穩定D先講(即過左3個月), 不過現在每日返工都好怕, 因我老細係食煙的, 所以我成日都要食二手煙呀, 真的好怕影響肚個個呀:cry:

嘩, 好慘呀, 唔係已經實施無煙工作間架喇咩~
你得閒就出去行個圈, 抖下氣丫~
但我估老細知道後, 都唔會話唔食架喇, 但你可以要求一下囉, 希望你老細明白事理啦~

子爵府

原文章由 shatintsui 於 07-9-11 15:40 發表

下2手煙,好慘好MY BOSS又係煙產..不過好彩佢唔係成日返來
不過我都同佢話,E家OFFICE唔比食,要食去廁所食啦

大宅

原文章由 carcar418 於 07-9-11 03:43 PM 發表

嘩, 好慘呀, 唔係已經實施無煙工作間架喇咩~
你得閒就出去行個圈, 抖下氣丫~
但我估老細知道後, 都唔會話唔食架喇, 但你可以要求一下囉, 希望你老細明白事理啦~ ...

carcar418
THANKS!
唔會的, 我公司巳有2個同事大肚緊 (都巳6-7個月)啦, 我老細咪又係照食, 無計啦, 他是老板, 唔通投訴他, 跟本就無地方投訴:-( 所以我自已唯有迫得就迫咁

大宅

shatintsui,
咁你就唯有o係老細食煙時, 自己行出office外, 或者去吓洗手間囉~ 老板大哂, 都冇其他方法lu~

係呢, 你地諗住第時放前2後8嗎? 我同事話咁樣好d, 多d時間陪bb喎~

子爵府

原文章由 carcar418 於 07-9-11 16:34 發表
shatintsui,
咁你就唯有o係老細食煙時, 自己行出office外, 或者去吓洗手間囉~ 老板大哂, 都冇其他方法lu~

係呢, 你地諗住第時放前2後8嗎? 我同事話咁樣好d, 多d時間陪bb喎~ ...

到BB出左世就唔捨得返工,可以的緊係遲D先放...
不過又要睇下阿B有無過期居留..先得

我有個FRIEND又係唸住前2後8,點知佢隻B遲左10幾日
先出來,好採佢前2咋,唔係就重慘,坐完月即返工..
佢仲要開刀,傷口都未埋,好慘囉~

禁止訪問

大宅

原文章由 Tiff123s456 於 07-9-11 09:49 PM 發表
我老板都係煙產,其實我好多同事都係,以前佢地只會係開會時才係公司入面食,其餘時間就所食。但當我決定想生時就發了封E-mail提醒老板唔好再係公司食煙及佢有責任提供一個安全及健康的環境俾員工。跟住而家好左好多。所 ...

Tiff123s456
嘩~你好勇敢呀, 我其實好想咁做的, 但奈何我只是small pototoes, 而且老細知有同事懷孕巳不多高興, 如果我再同他講及叫他唔好食煙, 我相信我之後個10個月一定沒有好日子過, 同可能放完產假後就抄我, 所以我一直都沒有做呢個動作呀, 因我需要呢份工:-(

禁止訪問

大宅

原文章由 Tiff123s456 於 07-9-12 12:01 PM 發表
佢唔會的,抄人要補水咩!放都放左你的前2後8,佢真係唔會咁。

不過我老細對我幾好,如果我講佢知有左,佢可能好似我亞媽咁happy。之前講過下有咁的plan佢已經叫我快D。重話頭一年的星期六唔用返工。我就trying講2年唔返。

...

Tiff123s456
嘩~你老細真係好好呀, 我只有羨慕:-(

首頁

尾頁

跳至