自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朋友個女,初初唔知做乜事耳仔有d痕,有少少粒粒,跟住變左兩隻耳仔都腫晒,食埋政府醫生開嘅敏感黃丸仔,瞓醒仲全塊面腫晒,隻眼腫到得條線...依家入左院,醫生都係不停比類固醇藥同藥膏同敏感丸,但一d好轉都無。咁細個食類固醇我朋友好擔心,各位有沒有好嘅皮膚科介紹?謝謝幫忙

男爵府

回覆:急-各位有無皮膚科專科醫生介紹?

Push

男爵府

引用:Push +

原帖由 jaijailovebb 於 14-03-29 發表
Push
謝謝你

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

中環 李祖祺醫生

szeszes  佢咪又係食 類固醇  發表於 14-3-29 23:14

子爵府

旺角黃錫名,不過好多人等好耐

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

中環楊志強

琥珀宮

畀面勳章

會唔會唔係皮膚事,而係免疫力問題?

公爵府

旺角葉鵬舉

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

可能唔完全關皮膚事?

請勿打招呼~

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

男爵府

如果可以,請各位分享下醫生嘅好處同大約收費,謝謝
我朋友日日擔心到係咁喊.....晤知點算

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

meimei11 發表於 14-3-29 23:21
會唔會係藥物敏感?不如去睇急症啦!怕會腫到去喉嚨

agree 大仔初生時 唔知敏感定濕疹 面爛哂
醫生開左類固醇比仔仔 我開頭堅持唔用(99同c6就叫我試)
但眼見個仔好辛苦 諗深1層 唔想為左大人既無謂堅持
要小朋友受苦 之後查左1-2次好番哂 仲要無番發過 keep到而家
有時1 d堅持會令小朋友受多左苦 同令病情惡化 後患無窮 所以病向淺中醫

p.s回點評我果位jm 李醫生的確有開口服類固醇 而我亦都有提出(同樣地可以提出唔要)
因我既皮膚問題 單靠外敷係好難發揮作用或令情況更差

mickeychanchan  其實已經係用左大份量類固醇都無效,而唔係堅持唔用  發表於 14-3-30 00:19

大宅

回覆:mickeychanchan 的帖子

我幾星期前情況同你朋友個女差唔多
最後我去左尼睇佢 好得
你預專科1000以上
預約電話係2601 6191 or2601 6692

大宅

唔好就甘去睇 要打電話問下姑娘有無位
我果朝早塊面劇痛比火燒耳仔腫晒頸都腫埋
等到醫生返黎佢好心幫我睇左先咋

男爵府

陪月勳章

全家有皮膚問題都去睇白若明(田灣/銅鑼灣)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

你話而家佢入咗院, 咁就交俾醫院醫生處理啦, 正如樓上JM講, 都唔知係皮膚問題還是其他, 醫院醫生應該會搵返有關的專科醫生睇的。

另外, 唔好覺得頖固醇一定唔好囉, 早排睇電視新聞有講, 有家長堅持唔俾小朋友用頖固醇, 結果皮膚病一路惡化。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

mickeychanchan 其實已經係用左大份量類固醇都無效,而唔係堅持唔用 發表於 47 秒前

我只係回應 樓上jm 我既睇法,經歷 你誤會啦

男爵府

中環 莊禮賢醫生

子爵府

引用:會唔會係藥物敏感?不如去睇急症啦!怕會腫

原帖由 meimei11 於 14-03-29 發表
會唔會係藥物敏感?不如去睇急症啦!怕會腫到去喉嚨
搽既類固醇開比病人搽就好普遍,但醫生唔多建議人食口服類固醇,因為口服類固醇又叫肥仔丸,會食到人肥架同埋會有負作用

我只想要一個健健康康既bb就足夠 ...

男爵府

晤該晒咁多位

首頁

尾頁

跳至