婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本人甲狀腺已追蹤左近3年,第一次已做抽針及照聲波,說是良性,但最近三個幾4個月前內部其中一粒水囊突然充血穿左,導致頸部腫痛及吞嚥困難,看過醫生說只能待其自身慢慢吸收便會消腫(冇藥食),當時確想把它割掉(因太多粒無法逐一割),十日後痊癒了便不了了之,最近又覺得喉嚨又腫起但不太痛,因有吞嚥時有異物感,每次條頸有事都情緒低落,唔知關唔關事,一有事又要考慮甲狀腺既去留⋯有冇JM比到意見我,我怕全割要終生食藥,割一邊又怕將來另一邊要再割⋯

別墅

回覆:甲狀腺結節

我都有兩粒結節, 你的幾大?

sugerlucy  我左右有夾埋十幾粒,得一兩粒係大,提子咁上下大  發表於 14-4-4 01:24

禁止訪問

引用:本人甲狀腺已追蹤左近3年,第一次已做抽針

別墅

我醫生話割後要食藥...

侯爵府

引用:本人甲狀腺已追蹤左近3年,第一次已做抽針

原帖由 sugerlucy 於 14-04-03 發表
本人甲狀腺已追蹤左近3年,第一次已做抽針及照聲波,說是良性,但最近三個幾4個月前內部其中一粒水囊突然充 ...
睇下第二個e生睇下點講

男爵府

引用:Quote:原帖由+sugerlucy+於+14-04-03+發表

原帖由 小豬Pigpig 於 14-04-04 發表
睇下第二個e生睇下點講
睇左兩個e生,佢地都交左比我自己決定,我而家就好似揹住個計時炸彈咁,唔知幾時又冇啦啦腫起,割就冇得割一邊⋯我而家好爭扎⋯

侯爵府

引用:Quote:原帖由+小豬Pigpig+於+14-04-04+發表

原帖由 sugerlucy 於 14-04-04 發表
睇左兩個e生,佢地都交左比我自己決定,我而家就好似揹住個計時炸彈咁,唔知幾時又冇啦啦腫起,割就冇得割 ...
如果成曰都係咁。真係好影響生活、割左佢啦!你自己都識講、咩住個計時炸彈!

別墅

你接受到一世要食藥嗎?

男爵府

引用:你接受到一世要食藥嗎? +

原帖由 ncjkbb 於 14-04-04 發表
你接受到一世要食藥嗎?
就係猶豫緊呢樣⋯分分鐘傷到聲帶,我返工要成日講野⋯

男爵府

我割左一邊,唔駛食藥

男爵府

2018復活節勳章

西醫建議割是因為太多結節及恐防變惡性。我發覺多數是發生於情緒波動大,容易擔憂的人。男性都有。我睇西e mon 住,也keep看中醫.大粒的㴼小了但數量仍多。始終不想做手術,長期食藥。有朋友全部切除是因為有結節大了阻礙呑讌。

男爵府

當我猶豫之時,我睇左一個好好既甲狀腺教授,佢終於比到實質意見我,佢話不建議割(我之前睇幾個e生幾個都比我決定),KeeP住一年照一次觀察住就oK

侯爵府

go to consult another doctor for second opinion.

wish you good luck .

take care.
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

大宅

我都係有好多粒水囊,但其中有粒好大,宜家條頸突起一大舊,我覺得真係好煩,醫生話內面d液體好結,抽唔走又無藥食,我都好想割佐佢!

男爵府

回覆:suki54332 的帖子

我e生話如果忍到唔影響㖔野或外觀可以唔割,我而家戈粒都係觀察住先

男爵府

引用:Quote:原帖由 ncjkbb 於 14-04-04 發表你接

原帖由 sugerlucy 於 14-04-04 發表
就係猶豫緊呢樣⋯分分鐘傷到聲帶,我返工要成日講野⋯
唔駛怕,只係唱唔到歌je !

男爵府

引用:Quote:原帖由+sugerlucy+於+14-04-04+發表

原帖由 kyokozhk 於 14-04-24 發表
唔駛怕,只係唱唔到歌je !
我驚我鬧唔到人,尤其兩隻小魔怪

大宅

我都有5粒水囊和頸有小小脹大

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

sugerlucy 發表於 14-4-24 21:40
我驚我鬧唔到人,尤其兩隻小魔怪
我自己都有,幾年前試過好大,之後慢慢細返,現在有好多細細粒,keep住看政府,最近那次看係個外籍consultant醫生,佢話無乜野,抽針又抽唔到乜,問我想幾時返來覆診,咁我答一年啦,佢話其實兩年都得.....!

我個人覺得如果唔做手術最好唔好做,因我兩邊都有,一做要割哂,我問過人話割哂之後需然可以唔食藥(有人係唔洗食一世)但身體係差咗,好易病。我家中個工人就係好例子,佢全割,成日無力,而且好易病,最煩係佢永遠拗唔乾手洗的衣服,我問佢點解,佢答做完手術之後就咁.....!

所以如果可以接受的話,看定D,心情開心D,休息多D,盡量令佢唔好大,之前我有看中醫,調理下又好會少少

大宅

引用:我e生話如果忍到唔影響㖔野或外觀可以唔割

原帖由 sugerlucy 於 14-04-24 發表
我e生話如果忍到唔影響㖔野或外觀可以唔割,我而家戈粒都係觀察住先
吞嚥我就無咩困難,係唔美觀lor,條頸突一大舊野出黎,其實我想知睇中醫得唔得咧?只要變返細粒D就得啦,因為我有一粒真係好大係條頸到

首頁

尾頁

跳至