跳至

首頁

尾頁

洋房

讀完九龍塘香港浸會大學附屬幼稚園亦有機會將來
可去沙田新校0既浸會小學同中學0架:-P

http://www.sce.hkbu.edu.hk/hkbuk/apps.htm

[ 本文章最後由 BBIJ 於 07-9-3 15:21 編輯 ]

男爵府

原文章由 BBIJ 於 07-9-3 15:15 發表
讀完九龍塘香港浸會大學附屬幼稚園亦有機會將來
可去沙田新校0既浸會小學同大學0架:-P

http://www.sce.hkbu.edu.hk/hkbuk/apps.htm

thx~bbij

我之前都有search過,不過聽d媽咪講都幾難入喎....同埋一路讀落去d學費都唔平啊!!

男爵府

畀面勳章

原文章由 joesimage 於 07-9-3 15:20 發表

thx~bbij

我之前都有search過,不過聽d媽咪講都幾難入喎....同埋一路讀落去d學費都唔平啊!!

呢間係好學校呢架,但我負擔唔起d學費囉.....

洋房

唔駛客氣

我留定位聽佢0地9月8日0既講座同參觀校園,
不過成3個半鐘頭, 所以得閒先去到

原文章由 joesimage 於 07-9-3 15:20 發表

thx~bbij

洋房

我搵到0的資料, 比大家參考 :

"石門那間浸會, 係浸會大學附屬幼稚園的小學及中學(王錦輝中小學), 至於浸會大學附屬幼稚園地址側在"九龍塘浸會大學道9號持續教育大樓3樓及4樓" , 浸會大學附屬幼稚園於2000年開辦,由大學持續教育學院教師教育部負責課程設計、推行及評估,並提供教學指導及師資培訓,把幼兒教育理論實踐在教學上。浸大將於2006年在沙田石門設立之新校舍是附屬中小學,屆時幼稚園畢業生便能一條龍直升上中小學。但據我所知王錦輝中小學都係屬於私立要收學費的.

學校基本資料

地址:九龍塘浸會大學道9號持續教育大樓3樓及4樓

電話:3411 2837/2607 8631

傳真:3411 2803

網址:www.sce.hkbu.edu.hk/hkbuk

電郵:[email protected]

校董會主席:黎黃翠芳

園長:羅瑤韻

學校類別:私立非牟利(半日制)

學生性別:男女

辦學團體:香港浸會大學

宗教:基督教

創校年份:2000年

一條龍學校:香港浸會大學附屬中、小學(王錦輝中小學)

授課語言:中文

主要教學模式:活動教學及方案教學

家長會:有(會費每年$100)

舊生會/校友會:無

...................

各項收費一覽:

學費:每月$3,100(共11期),包括:

˙練習簿/文件套/學生證/接送證/學生及家長手冊等

˙美勞圖工

˙書包

˙校帽

˙在校使用文具

˙旅行及參觀活動費

˙生日會

聯歡會

校車費:每月$600-$1,200(視乎路程遠近而定)

茶點費:無(自備)

堂費:無

雜費:無

其他:無
參考資料: www.sce.hkbu.edu.hk/hkbuk

原文章由 獅子仔媽媽 於 07-9-3 15:25 發表

呢間係好學校呢架,但我負擔唔起d學費囉.....

洋房

deleted
sorry, 重複post 0左添

[ 本文章最後由 BBIJ 於 07-9-3 15:47 編輯 ]

別墅

c6個表弟讀緊, 今年K2, 聽佢阿媽講幾好, 不過真係幾貴...冇錢啊:-( :-(

洋房

收唔收學卷呢

原文章由 mamadik 於 07-9-3 15:49 發表
c6個表弟讀緊, 今年K2, 聽佢阿媽講幾好, 不過真係幾貴...冇錢啊:-( :-(

別墅

暫時好似係唔收, 全年學費$34100
加上小學都要比錢感覺貴左D..

http://kgp.proj.hkedcity.net/chi/detail_all.php?sch_id=3571

水晶宮

原文章由 BBIJ 於 07-9-3 15:42 發表
我搵到0的資料, 比大家參考 :

"石門那間浸會, 係浸會大學附屬幼稚園的小學及中學(王錦輝中小學), 至於浸會大學附屬幼稚園地址側在"九龍塘浸會大學道9號持續教育大樓3樓及4樓" , 浸會大學附屬幼稚園於2000年開辦,由大 ...

唔該晒BBIJ媽咪!本來我都考慮此家,現在才知道咁貴!如果真係好好的話,唯有節衣縮食啦!
另有一家是劍嗚,聽講係喇沙小學前校長辦的,但唔知貴唔貴!

洋房

0甘啱我都係諗住幫囝囝報浸會(不過如果中小學要比學費就真係貴0左0的) , 另外我仲考慮報埋劍鳴九龍灣德福同火炭樂基
hee hee 真係九龍東,九龍中同沙田都啱我
不過亞b又唔係醒過人, 可能interview後都比人叮出局:-(

原文章由 happyty 於 07-9-3 20:56 發表

唔該晒BBIJ媽咪!本來我都考慮此家,現在才知道咁貴!如果真係好好的話,唯有節衣縮食啦!
另有一家是劍嗚,聽講係喇沙小學前校長辦的,但唔知貴唔貴! ...

[ 本文章最後由 BBIJ 於 07-9-3 23:11 編輯 ]

男爵府

原文章由 happyty 於 07-9-3 20:56 發表

另有一家是劍嗚,聽講係喇沙小學前校長辦的,但唔知貴唔貴! ...

我之前問過劍嗚3千幾,根德園冇n1.......:cry:
你有冇睇過聖羅撒同創價呀??我有fd都報左,話好喎......

珍珠宮

呢間都冇n1ga

同埋各位有心考呢間爸爸媽媽, 唔駛擔心小朋友表現ga, 因為係interview個家長多

大宅

想請問下?-( ?-(
如打算BB在3歲時入學, 咁我應該幾時開始搞入學D野呀
我完全唔識嫁, 唔該指教下我啦

原文章由 phibow 於 07-9-4 09:53 發表
呢間都冇n1ga

同埋各位有心考呢間爸爸媽媽, 唔駛擔心小朋友表現ga, 因為係interview個家長多

別墅

如果你bb2006年出世要明年開學先可以報呢間或其他幼稚園o..(不過有d幼稚園都開辦幼兒班,而又係你心水幼稚園咁你明年咪唔洗報其他,咪可以直升K1.

依家報嗰dnurseryper-school (即幼兒班或學前班)..

原文章由 rositacmy 於 07-9-4 14:03 發表
想請問下?-( ?-(
如打算BB在3歲時入學, 咁我應該幾時開始搞入學D野呀
我完全唔識嫁, 唔該指教下我啦

大宅

我個仔在20/7/2006出世嫁:)

原文章由 SharonFu 於 07-9-4 14:17 發表
如果你bb係2006年出世要明年開學先可以報呢間或其他幼稚園o架..(不過有d幼稚園都開辦幼兒班,而又係你心水幼稚園咁你明年咪唔洗報其他,咪可以直升K1.

依家報嗰d叫nursery或per-school (即幼兒班或學前班)..

...

洋房

原來小朋友要夠2歲8個月先可入讀浸會大學附屬幼稚園,
不過佢0地話準備開playgroup一星期返兩次

水晶宮

原文章由 BBIJ 於 07-9-4 17:21 發表
原來小朋友要夠2歲8個月先可入讀浸會大學附屬幼稚園,
不過佢0地話準備開playgroup一星期返兩次

咁真係要留意一下先得啦!thanks!

複式洋房

Think international Nursery and kindergarten is quite good,he son was in nursery when he was 2, they trained up my son quite well especially in language (both english and Potunghua). Although he is now studing K1 in another kindergarten, but I still think this is a good nursery to start off.

原文章由 happyty 於 07-9-4 21:04 發表

咁真係要留意一下先得啦!thanks!

複式洋房

I am planning to send my daughter to its nursery next September.

原文章由 Kangaroo 於 07-9-10 22:26 發表
Think international Nursery and kindergarten is quite good,he son was in nursery when he was 2, they trained up my son quite well especially in language (both english and Potunghua). Although he is no ...

首頁

尾頁

跳至