單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我老公因為急病離開我同囡囡, 我真的非常難過, 個心成日拿住拿痛, 真的好掛住佢及未能接受到這個事實................在屋企, 見到很多他的東西.......仍覺得他仍在生的.....期望有天他可以回來跟的再重聚..
他真的是很愛我的老公, 又是一位好爸爸....我每晚用淚洗面.....

男爵府

畀面勳章

回覆:喪夫真的很傷痛

振作…你囡囡需要你…加油

伯爵府

撑住仲有個小朋友要照顧

子爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

加油!!囡囡需要你.

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

係架,呀先生的確仲係到架,佢仲係你心内面,佢一直都係到保護緊你同囡囡架,佢無離開過,一切無變過,放心同囡囡去行每一步,你地一家三囗係唔會變架

happy_day07  Thanks.......個心實在太唔舒服...可能我太愛佢...  發表於 14-4-26 18:57
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

大宅

畀面勳章

我都好掛住老公,尼20幾日,痛不欲生,日日都想跟埋佢去,都吾知點過埋下半世。但我知老公想我凑大個女,我會完成佢心願,好好咁活下去。我好明白你現在的心情,大家努力,重檐就交比天父吧!

伯爵府

happy_day07 發表於 14-4-26 17:27
我老公因為急病離開我同囡囡, 我真的非常難過, 個心成日拿住拿痛, 真的好掛住佢及未能接受到這個事實...... ...

以下, 節錄自10年10月.......

某君,

下次到 "贐明會" 時, 或者問下這些意見, 是否對您仔仔和您自己都有幫助? 或者再有否更好的辨法?

1. 您們應否盡量抒發情緒?
互相或者再對他人傾訴, 釋放思念....當然, 好可能大家都會變成淚人. 據知, 您們都有返教會的, 或者在只有三數人的場合下, 引導仔仔抒發出來.....

2. 只要仔仔肯講, 而你又在場聽到的話, 就可以(聯同他人)盡量開導仔仔, 希望幫助到佢.......而途徑可以包括....

a. 幫你丈夫開個電郵戶口, 同仔仔一齊寫電郵劃圖畫寄出
b. 搵本畫冊, 比仔仔寫底簡單仔句, 圖畫.
c. 到食環署 "無盡思念" 先人悼念網站, 為您丈夫建立紀念網頁, 再經常同仔仔上去留言. 網址,
https://www.memorial.gov.hk/default.aspx

希望您們可以籍此平伏心情, 更重要的係, 希望您可以籍此, 知道更多仔仔的心事, 從旁開解, 輔導!

以上意見, 希望您問過專業人仕之後, 可以試行.....希望幫到你地啦!

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

樓主,加油呀!老公去左好遠既地方住,他會好好守護你同女女架。

回憶總是甜美,將那些甜美回憶慢慢收藏。他最後的歲月能遇到你,不用辛苦在病床上令你擔憂這也是你們的福氣。

你要堅強勇敢生活,好好愛惜自己才有動力照顧女女。

有些機構會幫忙喪偶家庭重過新生活;你現在要多休息攪好老公的身後事呀。

加油.

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

伯爵府

烏租租 發表於 14-4-26 22:09
我都好掛住老公,尼20幾日,痛不欲生,日日都想跟埋佢去,都吾知點過埋下半世。但我知老公想我凑大個女,我 ...

以下節錄自10年8月......

他生平唯一買的一只手錶, 仍在我手中, 仍然準時; 他年輕時收買貴金屬用的一把砰, 中藥鋪用的那種, 已經傳到我兒子手中了.......

他一生像牛的性格, 每當我難有決定時, 都會想: 倘若是他, 會怎樣? 就照著走, 怎也錯不了....

他死了! 肉身死了, 這是事實!

但是, 朋友, 好好活著....讓自己和下一代, 延續"他"生命的意義....讓 "他" 活在自己一家當中.....

烏租租  多謝你,仁哥  發表於 14-4-26 22:33
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!

伯爵府

回覆 酸棗仁 的帖子

人是有感情的, 不是機器, 不是電腦, 不是斷了電, 就什麼都靜止....

一架火車, 要它停, 也得給他一點時間再沖一下吧! 正常的, 珍重!

伯爵府

回覆 烏租租 的帖子

節錄自 10-4-19 03:14 ......

一個喪夫後, 自立, 自立, 再自立的故事.....

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3052649

多謝你讓我講你的故事, 讓, 很多, 很多的單親媽咪, 知道什麼才叫做最愛, 最淒美, 最動人, 還有, 最慘!

cat cat, 如果我讓你哭了, 請你原諒! 我真的很尊敬你!

cat cat 是誰? 她是一個媽媽, 有三個小孩, 和丈夫開開心心一起過日子....王子與肥公主!

cat cat 之後怎樣? 她每天等待丈夫回家....可是有一天, 他不會再回來了....他在我家附近地鐡站, 某一個樓棚上, 掉了下來....他不會再回來了.....

cat cat 在MSN哭了, 在她的blog哭了, '扯不斷的牽掛' 是她在MSN的自我介紹.......

她...哭哭哭, 又再是哭哭哭....只是, 她樂觀....為了幾個小朋友之餘, 還懂得愛自己....

cat cat, 今天, 笑笑笑...她以前的手語, 懂得比我還少. 現在? 哈哈, 可以上電視做翻譯了.....

cat cat , 我為你而哭, 真的, 再沒有多少人可以讓我流淚了.....

cat cat, 我尊敬您!

cat cat, 我愛你!

......這就是 cat cat 的故事了....這就是一個單親媽媽的故事了.....

大宅

畀面勳章

我絶對明白時間是最好的葯

公爵府

加油呀

真係只有靠自己同時間讓自己捱過。 果陣我只覺得我跌到落谷底,咩都要從頭o黎過。無人體諒,返娘家仲要比人粗口問候,無人想知自己的感覺,淨係想你同個細o既快d走,唔好罷住d地方... .有時夜晚返去,諗起如果老公仲係度,至少有人肯聽下自己講野。我而家無同屋企人講任何關於自己o既野,我費時自好似對空氣講野。

傷心之後,日子還是要過,希望樓主唔好氣餒

男爵府

樓主 加油

男爵府

回覆:烏租租 的帖子

你都加油呀 撐住呀

大宅

加油呀!有咩上黎同大家傾下講下
祝福您們

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

好好保重小心身體,不要太傷心

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 畀面勳章 BK Milk勳章

加油,撐住!你老公都想你同囡囡好好生活落去!!想喊盡情喊,好好發洩下!!

複式洋房

加油,很明白你的感受,我也是過來人,好像今天,也是我一個人湊仔仔,好寂寞!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至