單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

DEL...

大宅

原文章由 suki2000 於 07-10-4 07:22 發表
我既離婚手續差唔多ok..我選擇自己帶返3個細路..
初初頂住.ok既..而家越來越覺得壓力好大..好重.好辛苦
我岩岩25歲..大女5歲幾..一個3歲幾.一個一歲..
c 6仲一齊住..關係似租客..所有野都唔理..
我最近会諗.既然佢可 ...

suki2000,

你依家可能覺得辛苦, 但如果你放棄d細路可能會後悔, 因為你依家所有推動力都係靠3個細路, 我驚你冇咗佢哋你仲易做傻事, 有咩唔開心上嚟同bk mami 傾吓會輕鬆d架, 努力加油

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你唔好咁啦,我知道呢道有個媽咪帶住4個小朋友架,你唔妳向灰嗰邊諗,你望下個太陽仲喺度架,唔好放棄3個咁可愛嘅小朋友呀,你會後悔架,而且d小朋友大個咗可能會恨你1世添!d男人越衰,你就要活得越好比佢睇!你有無揾過社工幫手呀,去聽下佢地專業意見先啦,唔好唔開心呀,有咩事就上嚟同大家講,開心d啦!
原文章由 suki2000 於 07-10-4 07:22 發表
我既離婚手續差唔多ok..我選擇自己帶返3個細路..
初初頂住.ok既..而家越來越覺得壓力好大..好重.好辛苦
我岩岩25歲..大女5歲幾..一個3歲幾.一個一歲..
c 6仲一齊住..關係似租客..所有野都唔理..
我最近会諗.既然佢可 ...
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

侯爵府

環保接龍勳章

原文章由 ChammyMAMA 於 07-10-4 08:31 發表
你唔好咁啦,我知道呢道有個媽咪帶住4個小朋友架,你唔妳向灰嗰邊諗,你望下個太陽仲喺度架,唔好放棄3個咁可愛嘅小朋友呀,你會後悔架,而且d小朋友大個咗可能會恨你1世添!d男人越衰,你就要活得越好比佢睇!你有無揾過社工 ...

其實妳有3個小朋友,會比我們大多數人的一個小朋友..好好多,
起碼不會悶和熱鬧...
當他們大了,妳就知道是寶了....3個可以互相幫助/妳要記住
小朋友是上天給妳的.....
放棄了,妳會更辛苦/更不開心.內心更難受...
除非妳不喜歡他們,連一眼都不想見...
現在妳湊3個小朋友...一定很忙...忙的話---時間就過得更快
....好快...好快...妳就知現在比以前更快樂
因為有3個小朋友在身邊

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Suki
BBQ個日我坐你同枱對面, 看到你好錫D小朋友, 我都同其他媽咪講, 你地真是好叻, 路咁遠,咁辛苦你都可以蔕小朋友出來玩吓,就知道你很愛他們.
你又靚又後生.如果死咗真是BB最可憐.

複式洋房

孩子們以后就是你的人生目標,將來會有回報的。

大宅

如果你比番99...如果到時佢又唔理d 小朋友..咁點....

其實可能會好辛苦...但係點都係你既仔仔女女..係唔係???你都唔想佢地唔開心....冇一個人會為左d 小朋友無條件咁付出架...只有你會為左d 仔女無條件咁付出架....因為你係佢媽媽
原文章由 怡兒 於 07-10-4 13:56 發表
Suki
BBQ個日我坐你同枱對面, 看到你好錫D小朋友, 我都同其他媽咪講, 你地真是好叻, 路咁遠,咁辛苦你都可以蔕小朋友出來玩吓,就知道你很愛他們.
你又靚又後生.如果死咗真是BB最可憐. ...

洋房

不要放棄

Suki, 唔好唸得咁灰 - 世事冇一樣野會令人絕望架!

我明白你帶住3個小朋友會好辛苦, 但你睇下佢地咁可愛, 假如連媽媽都冇埋就好慘架啦!

我相信你好愛錫佢地, 你識得嚮呢度問意見, 可見你其實唔想放棄!

小朋友咁細個, 你可以嚮屋企附近搵日託 (假如你想出番黎做野), 或者我有d朋友都係咁做 - 要番學嘅就盡量請同學仔家長帶埋番/放學, 盡量幫佢地搵全日制學校 (但學費一定會貴d啊~ 但有d幼兒園有埋託兒服務).

又試下去社區中心搵社工幫你手搵幫手, 一樣得架!

遲幾年, 當你捱過左呢個最辛苦嘅階段, 見到子女健康快樂成長, 又錫你, 你就會知道自己冇放棄係啱嘅!

骨肉分離, 實在太可憐 - 對你, 對小朋友都係好可惜!
=====================
對孩子的希望 - 快樂健康, 做個好人!

別墅

suki,

開頭係唔慣,會好辛苦,但係千萬唔好放棄呀!我之前都會好似你咁諗,但一諗起小朋友冇人理會好可憐,我就唔再亂諗,因我細個亞爸亞媽離婚,兩個都冇理我,真係好難受 !
加油呀!

複式洋房

Suki,
我明白你好辛苦,但你買炭是不是想做傻事?你要記住記住,此事萬萬不能,也絶對不是解決問題的辦法,無論你個人或小朋友的生命你也不能放棄或奪去,我看到你的post,很担心呀!我又想,當你辦妥離婚手續而你前夫又搬走之後,你的心情反而有可能比現在好。
上來bk和各媽咪傾多些,多多聽其他人的意見,就算不合用,都是大家都你的好意和精神支持。
如果你還把炭放在家中想着傻事,以下是香港撒瑪利亞防止自殺會的網址及電話: www.sbhk.org.hk 23892222
當事情真的發展至超出自己的解決能力,你要考慮尋求專業人事協助,保重呀!

洋房

支持你啊!!

俾多個參考你丫~係明愛家庭服務中心:-

http://family.caritas.org.hk/ser/family.html#goal

單親熱線: 2887-0567

你可以打去搵佢地傾下, 佢地亦有分區中心, 希望可以幫到你啦!

放鬆d, 萬事總有出路呢~:loveliness:
=====================
對孩子的希望 - 快樂健康, 做個好人!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

Suki
你要加油呀!

別墅

don' give up!!!!!!!!!!!!
support you~~~~ don't do stupid thing...

禁止發言

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我真係好想知道點解你要生咁多個,如果2公婆感情不好,要分開時, 仔女就係一個負累。我22年歲時生第一個,24歲時生第二個, 好辛苦先涯佐10年, 日日要睇功課, 溫習, 日抖又要返工, 到11點先係自己時間。普通養一個小朋友雖然吾駛400萬, 但要用既錢都吾少。例如補習,課外活動,睇醫生....。生之前真係要問吓自己有無能力負擔到。吾係話天生天養, 你都想佢成才, 吾多吾多少都要用錢去栽培佢。

別墅

我諗suki已經好煩,小朋友已經出咗世,再唔係時候去諗點解要生佢地出嚟,不如大家一齊支持suki,這不是更好嗎?

只不過是我自己gei意見,你唔認同都冇問題

原文章由 Connielai 於 07-10-7 17:58 發表
我真係好想知道點解你要生咁多個,如果2公婆感情不好,要分開時, 仔女就係一個負累。我22年歲時生第一個,24歲時生第二個, 好辛苦先涯佐10年, 日日要睇功課, 溫習, 日抖又要返工, 到11點先係自己時間。普通養一個小朋友 ...

[ 本文章最後由 irenec11 於 07-10-8 11:28 編輯 ]

洋房

Suki 加油!

你可以找社工幫手。
我知道3歲以下的bb 有全日托兒所,可以托過夜,但要找社工幫你申請,如果你經濟環境不好,可以透過社工幫你申請資助。社工可以幫你找到一些全日制幼兒園,仲可以幫你申請學費減免。
你不要放棄,不要向男人低頭,想想你的仔女向你撒嬌和微笑。

我都不是比你好很多。我曾經都有想過自殺,但當我看見我的兒子向我笑,我就放棄了。他的父親都唔要佢,如果我死了,佢就沒有要,佢會好慘。我同佢父親離婚時,我已經懷住佢6個幾月。個衰人跟另外的女人走,唔認個bb。我同佢離婚後,仲要負擔同個衰人之前借銀行俾佢做生意的債,結果我要申請破產。我要照顧bb,又要搵錢負擔生活開支,總之很大壓力。後來找了社工幫忙,她幫我找到間全日托的托兒所,仲幫我申請學費減免,減輕了我不少負擔,咁我先可以日間專心搵錢生活,夜間照顧兒子。

民房

唔好死無用.好好帶好bb.好多人都好以你.明白

首頁

尾頁

跳至