婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

今次真係無得再忍,99你令我一世都唔安樂,一世都唔會原諒你一家人。只想搵地方發洩講哂我既唔開心。

不嬲2家人都唔想有關係,我屋企人無做過或者講過你屋企既人同事,點解你地就次次都講我既屋企人。爸爸有病唔可以再返工,你地無平燒味食,問候都無句就話我爸爸肥係咁架喇,我唔出聲只係不停bear住我c6,到最後c6話62你老叫我算,我忍你。再有一次62病,叫c6幫佢約街症,咁老人家睇醫生咪問候一句咩事,c6話62前一晚抖唔到氣(62有哮喘),都未講完就比我鏟到飛天,62唔係普通病,大佬抖唔到氣,緊係去醫院喇,仲教埋佢去醫院點扮死,一個鐘唔洗就睇完,但係要留院,咁c6收工就叫佢去睇62,我同阿囡就陪埋佢去,我同阿囡就係車到等唔上去,99同姑仔睇完就一齊落黎,之後去食飯再車佢地返屋企。我爸爸得左癌症,第4期,咁因為標把藥令爸爸唔舒服入院,我想去睇佢,但屋企人叫我唔好去醫院多菌,留返係屋企湊小朋友(但我未諗好去定唔去,就算我要去c6會睇住小朋友),點知99話我要帶套衫去,睇完換埋先好返屋企(我知我係一定唔會聽佢講),但我聽完好嬲,點解你d屋企人可以咁講野,62入院你地探完就可以即刻抱我個囡,我就要換左衫先可以返屋企抱我個囡,62既病就無菌,我爸爸就有傳染病咁,所以我嬲左佢地一家,只係比c6帶小朋友比佢地見,我唔會見。
因為爸爸既病去到無得醫喇,醫生話左爸爸有咩心願就幫佢完成,咁前2日c6放假就照常一齊返去探爸爸,點知都未到探病時間醫院打黎話爸爸唔多樂觀,叫我地去陪佢,4點到醫院,去到見到爸爸好辛苦,我地不停講哂叫爸爸放心,唔洗掛住我地,姑娘話落左藥令佢舒服d,佢會好攰想抖但聽到你講野,點知c6同個囡係車,我等左好耐都唔見咪打電話比佢,仲鬧c6做咩唔抱個囡上黎,咁見左爸爸,因為太多人未見爸爸同埋醫院多菌又唔知等幾耐就叫c6帶對仔女去姑仔到同99食飯,我自己留低陪屋企人,到夜晚9點媽媽不停叫我返屋企,2個小朋友要我理,聽日再黎睇爸爸,咁c6就黎接我先再車99返屋企,點知落到樓下準備上車,媽媽電話到話爸爸唔得喇,我諗到唔諗就開車門拎阿囡,c6就話泊完車上黎,我就9秒9抱住阿囡跑去搭,上到去爸爸既呼吸好慢好慢,c6上到黎同爸爸講放心去會照顧我娘家,之後就話99話細佬訓左唔上黎,之後都未鬧佢爸爸就走左喇,我真係喊到巔左,點解阿99你咁自私,訓覺緊要過見我爸爸最後一面,c6都比我發哂皮氣鬧,我平時點忍你屋企人都得,但係今次太過分喇,過哂我底線,我係一世都唔會原諒你既屋企人,係佢地令我依世都對唔住我爸爸,仲因為咁阿囝比野攪,果晚訓覺15分鐘喊醒一次,媽媽又因為爸爸既事,係屋企抱住爸爸既野發呆,攪到我搵唔到媽媽求救,c6而家好後悔,佢覺得好對我唔住,但我都好後悔自己點解唔一手抱一個走,或者唔放佢地去姑仔到同99食飯咪唔會咁囉。
爸爸,對唔住,但我永遠都補償唔到比你!

Jolin_Yuen    發表於 14-5-8 14:52
wai_wai37  有心就夠了,你巳經好孝順  發表於 14-5-8 08:28

男爵府

回覆:yankit.baby 的帖子

樓主,你唔好自責,你爸爸咁錫你同你仔女,你呢個時候要好好睇住你媽咪呀. 男家1家就算啦,唔好再多接觸,就算要接觸都做番表面禮貌算喇。
Uncle, rest.in peace.

男爵府

樓主,明白你心情,你爸爸唔會怪你,你唔好自責,我相信你爸爸都唔想見到你咁,唔好同自己過唔去,我覺得你可以認真但係心平氣和咁同你C6講自己點解唔開心,佢係你最親既人,你有唔開心應該搵去傾,你自己唔開心對你都唔係好事
另外,我覺得可以要你C6同你99講點解你咁大反應,唔好俾位你夫家入你話你無理取鬧,俾佢地知道佢地以為無所謂既事其實係傷害左你同埋咁樣好自私,你99要嘈由佢嘈,你唔好同佢嘈,等你C6睇清楚宜家發生什麼事
你自己都要堅強,好好處理傷口,唔好屈埋影響埋你同C6關係就唔值得

公爵府

引用:今次真係無得再忍,99你令我一世都唔安樂,

原帖由 yankit.baby 於 14-05-07 發表
今次真係無得再忍,99你令我一世都唔安樂,一世都唔會原諒你一家人。只想搵地方發洩講哂我既唔開心。

不嬲 ...
節哀順變
現在最重要係多陪媽媽
咁的男家我連仔女都唔會再比佢見

大宅

回覆:我永遠都唔會再見你一家!(好長,請見諒)

你奶奶都係自私個d人 唔好唔開心啦 多關心你媽媽重好

大宅

呢一刻一定好難受,不過唔好自責,平時你地錫爸爸架嘛,爸爸同個天都知道的。至於99佢地,可以唔見就唔見啦,反正關係都唔會好得去邊。免得自己唔開心。 take care and be strong!

大宅

樓主 , 你爸爸知道你孝心的 , 不要自責 ~ 你要堅強同加油 , 你媽咪好須要你撐佢 ! 你自己都要 take care ~

男爵府

恕我直言,你99係涼薄左啲,但我覺得你c6泊車嗰陣應該堅持要帶囝囝上病房,而唔係順阿媽意。你c6應該知道你好想全家一齊見爸爸最後一面,而家死人冧樓唔識當機立斷係c6問題。99亂up24嘅建議都應該由c6處理,呢啲係男家家事。

節哀順變

伯爵府

樓主節哀順變,好好照顧娘家,take care

翡翠宮

你老公, 廢既.
(sorry; 關咩奶奶事, 生死大事, 你老公都唔識處理由佢阿媽話事, 你話邊個責任大D?)

cici527  佢老公應該要識分輕重  發表於 14-5-16 22:53
fungwongphie  阿媽應該教仔,所以個99個責任最大  發表於 14-5-7 13:51

大宅

節哀順變樓主。而家最重要係做好你爸爸O既事。唔好為咗呢D不知所謂, 冇人情味, 冇良心o既人而動氣!!

感安慰o既係你c6都知道佢屋企人唔o岩, 仲會企響你o個邊。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

yankit.baby 發表於 14-5-7 04:16

不嬲 ...
我爸爸走左之後,我都對佢有好多遺憾,不過人都過左身,再多諗都無用,
你要記得對在生既人好D,
對你媽媽好D,等你第二時唔好再有遺憾。

小朋友要你照顧,
你自己要加油呀!

大宅

多謝大家,媽媽呆左2日,不停拎住爸爸個電話睇,我就不停係屋企個群組打字,琴日媽媽總於都自己去煮飯食同傾爸爸後事,仲幫阿囝求左d野帶住,媽媽抱住阿囝傾完計,阿囝就自己係bb車到訓,我都安心好多。
而c6就吵左大獲,我真係好嬲佢,嬲到唔想同佢講野。

大宅

樓主 嬲還嬲 唔好等你爸走得有留戀, 幻想一家人笑住同你老爸講永別 先人會知你有遺憾走得唔安樂 用幻想去完成呢件事 等先人無憾一路好走 其他野要嬲就嬲喇

珍珠宮

阿流 發表於 14-5-7 09:35
恕我直言,你99係涼薄左啲,但我覺得你c6泊車嗰陣應該堅持要帶囝囝上病房,而唔係順阿媽意。你c6應該知道你 ...
我都覺得最大責任係樓主C6,結左婚生埋仔,成年人應該有判斷能力,呢個時間咁聽話阿媽講乜就乜? 最離譜係你C6。

公爵府

回覆 yankit.baby 的帖子

樓主,你都唔好太怪責你c6啦!

宜家再鬧佢都冇補於事,只會影響夫妻感情,只要佢明白你原諒唔到你99,唔想見佢,你c6體諒你就ok了。

唔好諗太多了,你爸爸會明白、唔會怪你的。

大宅

節哀順變
突然離去無人想,唔好自責自己同c6了,快d平伏心情處理身後事及媽媽情緒吧!

男爵府

引用:多謝大家,媽媽呆左2日,不停拎住爸爸個電

原帖由 yankit.baby 於 14-05-07 發表
多謝大家,媽媽呆左2日,不停拎住爸爸個電話睇,我就不停係屋企個群組打字,琴日媽媽總於都自己去煮飯食同 ...
c6有悔意嘅話就叫佢喺你要辦爸爸後事期間照顧好你地頭家同埋叫個涼薄99唔好騷擾你同小朋友

兩夫妻唔可以嬲一世(99就得)

懿仔媽媽  括號入面笑左  發表於 14-5-7 17:34

大宅

節哀順變!

大宅

我睇到唔知點解好想喊,樓主好明白你心情,自己唔開心唔想見嘅人咪唔好見,唔好理佢地講咩,平伏好自己心情先,照顧好媽媽~
Uncle,一路好走,我諗你爸爸都想見到自己個女開開心心,加油!

首頁

尾頁

跳至