跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇媽咪可否分享參加奧數比賽的心得?

男爵府

888Amy 發表於 14-5-10 12:48
有冇媽咪可否分享參加奧數比賽的心得?
我女K3 参加左2014 AIMO 拎左季軍. 只係10條 questions. 1 hour . 但 我吾知試题考左咩,阿女話容易but 有一題伛知做錯左. 我女在外面学左年半 Enopi. 而奧數就無。

男爵府

我個仔參加左的奧林匹克會的samo得了銀奬, 參加左啓幼會的得了銅奬. 個仔話啓幼會的很容易, 15條識14條, 點知得銅奬.

男爵府

HWY 發表於 14-5-12 12:00
我女K3 参加左2014 AIMO 拎左季軍. 只係10條 questions. 1 hour . 但 我吾知試题考左咩,阿女話容易but 有 ...
Enopi是什麼

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:HWY 發表於 14-5-12 12:00 我女K3 参

原帖由 888Amy 於 14-05-13 發表
Enopi是什麼
你可以去柏麗地下睇吓,花檔直入corner位,有少少教材show出嚟。

男爵府

好媽媽勳章

回覆:一起分享奧數比賽

無論奥數定珠心算,都係按參加總人數分冠亞季、金銀銅或第一二三。例如有全場總冠軍/一等金獎(1名), 數名金獎、十幾二十名銀獎、三四十名銅獎同好多優異獎。當然亦可能有一半以下只有參賽證或乜都無。有個別奥數主辦機構會有past paper賣,甚至賽前密集訓練班。形形式式。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問有無奧數班分享?小朋友K2,唔想太谷,唔想密集式操券。

2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

我都有興趣,邊間好

男爵府

回覆 sensei 的帖子

thanks

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

究竟學奧數的意義在哪?訓練思維邏輯?計數快d?
我女學了半年奧數,被一大叠功課嚇怕了,現在冇學了

男爵府

hoichingching 發表於 14-5-17 09:06
我女學了半年奧數,被一大叠功課嚇怕了,現在冇學了:toocol ...
真係一大叠功課 , 仲要好難, 攪到我睇唔明, 尤其是數陣迷,三階迷方, 對於我呢個圖形有障礙的人, 真係好難忘, 放棄左唔理個仔的功課, 佢自己做功課問老師, 考熱門的公開試, 居然得銀奬. 8月份仲有第二次比賽, 陪他比賽, 但教唔到他,望住本奧數發呆, 真攪笑, 奧數係個人的興趣多些, 個仔自己答中左, 會好開心, 尤其是堆理題, 佢會覺得自己係大偵探, 仲會教番我點做. 其實女仔大多數都係對文科比較有 興趣, 就好似我咁, 唔係個仔學, 我望都唔會望啦.

男爵府

vicki23126 發表於 14-5-14 14:59
請問有無奧數班分享?小朋友K2,唔想太谷,唔想密集式操券。
去柏麗睇下

男爵府

ALICEHUNGBB 發表於 14-5-14 23:46
我都有興趣,邊間好
去柏麗睇下

男爵府

好媽媽勳章

引用:究竟學奧數的意義在哪?訓練思維邏輯?計數

原帖由 hoichingching 於 14-05-17 發表
我女學了半年奧數,被一大叠功課嚇怕了,現在冇學了:toocol ...
計加減乘除數快,莫過於珠心算。奥數係邏輯思維,好似好籠統,但學得好係對思考有幫助,特別學校功課或考試解題。

例如1,3,5,?,9
1,3,4,?,11
1開始+2+3...+100總和係幾多
火柴題,點樣移動1枝火柴改變算式
好多唔同種類嘅數學題

所有嘢由基礎打起,有興趣嘅做做吓就唔駛點諗就知答案。冇興趣被逼學就幾辛苦。功課量無論珠心算定奥數都係按小朋友能力同進度,如太多應同老師坦白商量。相反做得快,想做多啲都可同老師講,大家多溝通多包容會開心好多。

男爵府

sensei 發表於 14-5-19 14:42
計加減乘除數快,莫過於珠心算。奥數係邏輯思維,好似好籠統,但學得好係對思考有幫助,特別學校功課或考試 ...
sensei,你好似好清楚咁, 你個女有冇學呀? 學 奥數關個人興 趣問題, 唔關男女事, 我個女都有學過. 不過佢唔係好得閒教個仔.

男爵府

好媽媽勳章

回覆:888Amy 的帖子

學緊,相比珠算,佢係好自願好主動去做練習。上堂亦好專心,有時會叫老師俾多啲練習佢做。

不過我眼見,攞全場總冠軍始終係男仔多,或多或少有啲關係。

我陀佢時日日玩數獨

男爵府

引用:學緊,相比珠算,佢係好自願好主動去做練習

原帖由 sensei 於 14-05-19 發表
學緊,相比珠算,佢係好自願好主動去做練習。上堂亦好專心,有時會叫老師俾多啲練習佢做。

不過我眼見,攞 ...
where is your daughter learning?

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 sensei 於 14-05-19 發表學緊

原帖由 888Amy 於 14-05-20 發表
where is your daughter learning?
柏麗的,個個多數係16樓。

男爵府

sensei 發表於 14-5-28 06:12
柏麗的,個個多數係16樓。
How much?

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:sensei 發表於 14-5-28 06:12 柏麗的

原帖由 888Amy 於 14-05-28 發表
How much?
$1200十堂

首頁

尾頁

跳至