心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

首先,我聲明我係好好好鍚佢的,真係命都可以俾埋佢,但有時都會諗,自從生活有左個女之後,我就好似唔係為自己而活。
我係上班族,而且工作好忙下,星期六好多時都要返,而且日日都要帶野返屋企做。個女出世後,基本上我除了工作就係個女,放工急急腳走,因阿媽成日問住我幾時返,但你知有時好難話放工就即刻走,於是有時又會有少少說話聽。想請工人,但一來屋企好細冇地方,二黎我今年份約完了,擔心幾個月後失業的話我就冇錢。
至於老公,佢不在港工作,有個女後彼此多了好多抱怨,有時佢會怪我教得唔好,我又怪佢少時間陪我地,會想同佢講咁叻你黎教。加上佢脾氣唔多好,有時個女扭計,佢就會發癲,我覺得咁樣對個女係唔好。以前我完全唔會忍佢的,但而家為左個女,唔想俾佢睇倒大人鬧交,唔想佢覺得大聲發脾氣就可以解決問題,所以好多時我真係死忍,忍到一個地步會覺得委屈。
身體上,呢兩年我殘左好多好多,成日病,以前一年都唔睇一次醫生,而家基本上幾個月就病一獲。病住工作、湊女,我真係覺得好辛苦。
見倒個女係好開心,雖然佢唔好湊亦唔易教,我個心好想生多個,因為我好鍾意小朋友,而且我覺得兩個比一個好,耐何各方面都好似唔配合。老老實實,如果我keep倒份工,經濟上養多個冇問題,但如我冇野做,老公係支持唔倒的,而且最重要係屋企細,生多個都唔知瞓邊。
無野,我只想嗔下,又唔知同邊個講。工作辛苦好大壓力,同老公感情時好時壞,經濟有壓力因自己唔食都要養父母,想生多個又有心無力,有個女後自己衫都唔捨得買多件….好多野好辛苦,香港地做人阿媽真係唔簡單,希望同路人可以互相支持下。
一口氣打太多,思緒混亂詞不達意,抱歉了。

sinsinlo  身同感受  發表於 14-7-11 15:35

子爵府

回覆 ApplePie_ellen 的帖子

支持你! 做人難,做女人更難,做人老婆更更難,做人媽媽更更更難.

有心無力,愛子女,愛家庭但都要愛自己呀!

littlemrs  支持!大家努力  發表於 14-6-4 17:46
cocoyang  agree!  發表於 14-5-24 23:12
lojo11    發表於 14-5-24 15:05
rachel_ching  Agree  發表於 14-5-18 23:04
AhKaAhKa  X2  發表於 14-5-17 02:28
bigheadmami  完全同意! X 2  發表於 14-5-15 17:23
o0mama  完全同意!  發表於 14-5-15 11:24
[fly]YAN Yan yan[fly]

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

Yanlleung 發表於 14-5-15 10:22

支持你! 做人難,做女人更難,做人老婆更更難,做人媽媽更更更難.
講得好好
生日月, 開心過

水晶宮

樓主好明白你的感受.  我都試過,最終做了full time 媽咪,但係又會有另外的難處,係不用再求老人家, 小朋友有病有痛不用立即請假聴人說話. 但係錢, 自己的事業呢, 無返工耐咗,人哋好似感到你無咩用,我係咁feel到.

人生路係難都要行,加油 !

生日月, 開心過

子爵府

回覆 雪文 的帖子

我都好想做full time mum,但經濟上不允許。我要俾好多家用,而且老公收入唔穩定,加上我地經濟獨立,我唔知佢實際搵幾多,佢都唔會我exactly份糧係幾多,其實我唔知佢願意每個月俾幾多我。我份工,如果停左之後好難搵返,就算搵倒人工會少一大截。
有時我會質疑自己,到底係環境真係唔許可,定係我唔肯為個女付出?我可唔可以放棄事業?可唔可以過好慳好慳的日子?撫心自問,我係因為對老公唔100%信任,我想像唔倒乜都要靠佢時會點,所以我唔想冇左工作。我享受自給自足,我亦想俾家人及個女好d的生活,唔駛下下計住,但代價係.....我每日過得唔開心。
好羨慕你有勇氣有能力做全職媽媽,我好恨日日自己湊女返學放學,我好恨自己教唔駛旁人一人一句,我好恨可以自己煮三餐俾個女唔駛佢成日食街外野...有時諗諗下我會喊,真係好辛苦。

MS.KAM  x2,me too  發表於 14-6-6 19:52

禁止訪問

子爵府

人當然要先替自己而活,你自己不開心,你又怎可以好好愛身邊的人呢?

做在職媽咪是辛苦的,但是做一個全職媽咪也有其不開心處,其實做人原本就是要面對很多不同的問題,但是只要你時刻多去看好的一面,多些讚美,少些埋怨,你會發現其實不僅你自己開心番,也令旁人變相沒有太多的怨言。

你和丈夫不是經常可以相聚,大家都為生活,為這個家而努力,其實只要你們兩人多些溝通,多些欣賞對方的好,這樣就會避免了不必要的磨擦,當感情變好時,相對你C6就會願意多關心你和女兒,關係從來是要雙方一起努力的。

一個或兩個孩子,這事真要好好想清楚才成,畢竟要先看是否真的應付得了,不僅是經濟、住屋,還有是應如何好好教育成人。

mc <()>

子爵府

mc 發表於 14-5-15 16:11

人當然要先替自己而活,你自己不開心,你又怎可以好好愛身邊的人呢?
謝謝你的意見,很窩心。
我都明白,自己的情緒會影響身邊的人,所以很多時候都選擇把情緒收藏起來。做了媽媽後,一大改變是學會了忍,忍家人的說話,忍丈夫的不體諒,忍工作壓力,忍經濟重擔,感覺是兩年間長大了很多,我想這是沒有當過媽媽的人無法明白的。
如果將來條件可以的話,我還是希望可以多要一個孩子,男也好女也好,希望能如願吧!

子爵府

有時候你的心境會影響你身邊的人,不要事事都向壞處想,多想好的事情。是否再生一個,這事就要好好和你C6商量,兩夫妻有商有量,只針對事不針人,夫妻關係才可以維繫好!現在做女人相對來說比男人壓力來得更重!

rachel_ching  X2  發表於 14-5-18 23:08
mc <()>

大宅

回覆:ApplePie_ellen 的帖子

.

公爵府

好媽媽勳章

老實講, 我係為仔女而活, 冇左佢哋, 我會迷失方向不能自己
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

伯爵府

回覆:為自己還是為子女而活?

睇完你地分享,我覺得自己無這份勇氣生小孩,現在的我已經覺處理唔到來自得多方面既壓力,工作、朋友、屋企、丈夫、前途、生仔。。。。女人真係唔易做,我覺得你地好叻

rachel_ching  Me too..sigh  發表於 14-5-18 23:08

侯爵府

pplePie_ellen 發表於 14-5-15 16:42
謝謝你的意見,很窩心。
我都明白,自己的情緒會影響身邊的人,所以很多時候都選擇把情緒收藏起來。做了媽 ...
支持妳加油我雖未曾當媽,但亦完明白妳狀況
加油

rachel_ching  X2  發表於 14-5-18 23:09

伯爵府

回覆 雪文 的帖子

我同你一樣,做左full time mum,錢系少左,以前有工人,份工又舒服,依家咩都靠自己,而且先生賺得少,變成低收入家庭,雖然個仔好難教,但可以自己湊,覺得好幸福

伯爵府

當我決定做ftm系因為每次我出門囗兒子都哭着抱住我叫媽媽。而且當時兒子的發展比較慢。當時我下定決心,如果經濟上不允許,唯有賣左層樓,幸好一年了,我地總算慳D都能過。

水晶宮

回覆:為自己還是為子女而活?

現在做女人真的好難好辛苦,樓主努力,大家姊妹也一起努力,有什么不開心上黎傾

瑪瑙宮

rachel_ching 發表於 14-5-18 23:11
現在做女人真的好難好辛苦,樓主努力,大家姊妹也一起努力,有什么不開心上黎傾

...

agree,
您做得已經好好, 盡左力, 心安理得. 有唔開心上黎傾, 唔好積住壓力, 會爆.

rachel_ching  Thx  發表於 14-5-19 09:03

水晶宮

回覆:Mar9b 的帖子

呢幾日仔女好多問題,又令我覺得自己好失敗,搞唔掂仲煩住老公

大家真係要爲自己打打氣,冇咩過唔去的,最重要是家人風雨同路。

生日月, 開心過

水晶宮

回覆:ApplePie_ellen 的帖子

明白的。
伸大手板向人要錢,點都氣場弱D
我就係咁
但對夫妻關係相應又可能好D
因為而家佢出糧俾我,佢是我老細
回想我自己以前
好多時態度會差
而家我認為女人真不應該咁惡