親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有沒有JM暑假去九州?
主要想去福崗、門司港、長崎、熊本同Harmony Land.(大分)買北九州JR pass定自駕好D?
Aso Boy又係咪值得坐呢?(北九州JR pass包埋)
Thanks!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:請教:暑假九州行程

我都頭痛緊呢個問題。

公爵府

暑假九洲都好熱下, 自駕會舒服d

大宅

我兩公婆帶住兩個女(5歲&3歲)去9日,會自駕

時光會逼你這副萬金之軀
競逐世上各樣乜乜之最
你若決定要做最尾一名絕對允許
人生這可怕的染缸有所有污垢要面對
人轉眼將會大個女

水晶宮

引用:暑假九洲都好熱下, 自駕會舒服d

原帖由 BBChu 於 14-05-28 發表
暑假九洲都好熱下, 自駕會舒服d
我地先去北海道道東+富良野,已經揸8日,晚晚搬酒店,到九州坐火車爸爸可以舒服d,又可以同一間酒店住多幾晚,行程又可以去下長崎,門司港,城市d平衡下,所以想試下搭火車,但諗到咁熱,與及揸車的方便性,好難下決定。

男爵府

回覆 阿Jan 的帖子

有朋友四月去九州, 行程包括黑川溫泉~登別~九州自然動物園~Harmony Land.(大分)~湯布院. 自駕遊非常方便.

子爵府

阿Jan 發表於 14-5-28 18:21
請問有沒有JM暑假去九州?
主要想去福崗、門司港、長崎、熊本同Harmony Land.(大分)買北九州JR pass定自 ...
aso boy 每日只有兩班, 夾下時間啱唔啱再決定。

子爵府

如果坐 aso boy, 提議坐第三車廂。

大宅

回覆:tammykam01 的帖子

好矛盾,想坐吓JR(順便坐埋Aso Boy)但又擔心搬行李換酒店⋯所以又想自駕⋯煩惱中⋯

大宅

回覆:阿Jan 的帖子

可以Jr + 自駕

大宅

Asoboy不是每日呀,只在周末周日及某D日子

水晶宮

阿Jan 發表於 14-5-29 00:55
好矛盾,想坐吓JR(順便坐埋Aso Boy)但又擔心搬行李換酒店⋯所以又想自駕⋯煩惱中⋯

...

搬行李我又唔太擔心.門司港, 長崎可以Stay 福岡day trip 去.
中間一日執個細袋去坐aso boy, 上埋阿蘇火山, 再坐JR 到大分住一晚, 第二日玩完harmony land 先回福岡, 中間都係搬一晚出去, 大行李可以留福岡酒店.

公爵府

引用:Quote:原帖由+BBChu+於+14-05-28+發表暑假

原帖由 ahmama 於 14-05-28 發表
我地先去北海道道東+富良野,已經揸8日,晚晚搬酒店,到九州坐火車爸爸可以舒服d,又可以同一間酒店住多幾 ...
我驚妳之前揸開車, 之後吾揸會吾會仲辛苦

水晶宮

引用:Quote:原帖由 ahmama 於 14-05-28 發表我地

原帖由 BBChu 於 14-05-29 發表
我驚妳之前揸開車, 之後吾揸會吾會仲辛苦
可能架! 其實係爸爸提議坐火車,日本未試過,試完辛苦就以後安心自駕遊

水晶宮

我就怕搬酒店多d...

公爵府

回覆:ahmama 的帖子

我就係慣左自駕, 現在返吾到轉頭。。。。如果天氣好又熱到爆, 落雨就更加想快d上車, 我7月係北海道都係落完車, 第一時間跑快上車嘆冷氣! 其實到時book車都仲得

大宅

九州好多鐵路好有特色,所以都幾值得坐架
我7月頭去會買jr pass搭

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

我就復活節去過,自駕遊七日,落機去熊本stay 2日,然後去阿蘇,跟住去別府,然返過去佐賀,最後返返去福岡

熊本住dormyin ,夜晚有得食免費拉面,有溫泉浸,有得洗衫
阿蘇住湯巡追莊,勁正,有好多野玩,房裏面有溫泉
別府住別府灣皇家酒店,千祈唔好住尼間,門面靚,但內裏超舊,服務員無笑容
佐賀住 卸船山觀光酒店,又係超超超靚,料理又好味,隔離就係卸船山,超靚,值得去
福岡住ANA ,返機場超近

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

熊本去左熊本城,城彩苑,上下通
阿蘇係溫泉入面玩,夜晚有大會,d日本人唱k 比賽,有攤位玩,好夜仲係花園浸腳睇星星
別府去左動物園,水族館,harmony land
佐賀去左卸船山,忍者村
福岡去左JR KIDS CLUB ,marinoa outlet

大宅

有冇人去過asofarmland (refresh resort)? 值得去嗎?

首頁

尾頁

跳至