在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

環保接龍勳章

保母由我仔手抱bb 湊到依家升小一。
佢話升小學後就唔湊,今日我同佢講左好耐,係咁叫佢唔同唔湊,做好心幫下我,我無可能唔返工,佢至話湊埋今年再睇下就唔就到先,又係咁叫我諗下自己講工人。
唉,好煩,搵過個保母唔係唔得(但都唔容易搵)係唔想……
我仔bb 時已轉過幾個人湊,當個仔波咁踢嚟踢去,直至搵到呢個保母至安定落嚟。
原來我連基本照顧都俾唔到個仔,我生佢出嚟做咩,我好無用對唔住

大宅

回覆:保母話唔想湊了。。。u___u

亞仔放學後可唔可以去托管呀?

禁止訪問

引用:保母由我仔手抱bb 湊到依家升小一。佢話升

男爵府

環保接龍勳章

引用:亞仔放學後可唔可以去托管呀?

原帖由 doraemonkate 於 14-07-03 發表
亞仔放學後可唔可以去托管呀?
我今日搵過下,未開班未知詳情
但要個仔放學留補習社到夜晚我返到,好似太長時間,放假,聖誕,新年,復活,至長嘅暑假完全唔知點好

男爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 leebo 於 14-07-03 發表保母

原帖由 bo_chau 於 14-07-03 發表
點解唔請工人?甘家務煮飯邊個做?佢一日來幾個鐘呀?
真係請唔起工人,亦無地方俾佢住
煮飯家務全部我做,阿仔響保母到食埋晚飯我至返到接佢,我自己平時求奇食

伯爵府

引用:Quote:原帖由 doraemonkate 於 14-07-03 發

原帖由 leebo 於 14-07-03 發表
但要個仔放學留補習社到夜晚我返到,好似太長時間,放假,聖誕,新年,復活 ...
留係ee到咪一樣。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 doraemonkate 於 14-07-03 發

但要個仔放學留補習社到夜晚我返到,好似太長時間,放假,聖誕,新年,復活 ...
嘩,實情你一日對小朋友幾多小時?

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 bo_chau 於 14-07-03 發表點

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢話升小學後就唔湊,今日我同佢講左好耐,係咁叫佢唔同唔湊,做好心幫 ...
去託管啦,好多在職媽媽嘅小朋友放學就去,我仔都係咁,冇話唔得嘅,但你要小心揾間好嘅,例如大機構,始終安全d,而且又有導師睇功課,溫默書,一般學校假期,復活,聖誕都可以託架,當然自己湊戓請工人最好,但冇辦法託管都係唔錯嘅選擇。

公爵府

畀面勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 14-7-4 00:50
去託管啦,好多在職媽媽嘅小朋友放學就去,我仔都係咁,冇話唔得嘅,但你要小心揾間好嘅,例如大機構,始終 ...
係lor。。升小一跟功課你仲煩啊。。EE唔會幫你教架。。有D託管係可以幫你湊放學。。問下附近既機構啦。。要快啊。。好多人排隊。。。我個女係YMXX都係後備咋。。。有位先到距。。距地暑期託管好多節目。。上年又去迪士尼。。坐纜車。。博物館。睇3D電影。etc..好好玩架。。。今年我問個女仲報唔報暑期託管。。距即刻話要報啊。。。我都係放工去補習社湊距放學先返屋企煮飯。。。最多咪夜小小食囉。。。家務都係我自己做。。。加油啦。。。慢慢就習慣。。。

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好明白。
我都一直係姨姨揍,由兩個月大到而家,年頭話K2開始唔想揍,我在4月開始請左工人。之前真係太辛苦,而家個工人姐姐都OK我都鬆左一口氣。
樓主一係你搵鐘點,如果唔得,學校睇下留到幾點放學再搵人接,或者補習社試下。一年級應該易搞d。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:洋蔥頭媽咪 發表於 14-7-4 00:50 去

原帖由 fannychan1213 於 14-07-04 發表
係lor。。升小一跟功課你仲煩啊。。EE唔會幫你教架。。有D託管係可以幫你湊放學。。問下附近既機構啦。。要 ...

係架,其實全日託管生活的確多姿多彩,並非如部份人想像中咁慘,冇人理,去年暑假我仔都返足六星期,作息定時,有人mon住做暑期功課,亦有不同outing周圍去玩,部份安排嘅地方平時家長好難去倒參觀架。今年我都照join六星期,又平又幫倒我地在職媽。

mychungyi  請問係邊間呀  發表於 14-7-6 17:35
leebo  我個區無希望只係我未搵到  發表於 14-7-4 23:00

男爵府

如果你住屯門 我可以幫你手呀 我可以幫你湊一年 可以煮飯俾佢食 因我都要煮俾阿女食 夜晚8點前湊走冇問題 不過是9月後的事 不過我屋企有4隻貓 一隻龜 hehe

leebo  多謝你呀,thank you so much !  發表於 14-7-4 22:55

男爵府

環保接龍勳章

回覆:fannychan1213 的帖子

今日睇過,屋企附近都無,最多只去到5:30

珍珠宮

引用:今日睇過,屋企附近都無,最多只去到5:30

原帖由 leebo 於 14-07-04 發表
你住邊區?

leebo  屯門,搵過係有,但唔近,等我放工去接會更夜  發表於 14-7-5 07:05

珍珠宮

引用:今日睇過,屋企附近都無,最多只去到5:30

原帖由 leebo 於 14-07-04 發表
我唔太熟悉你果區,不過幫你揾倒d資料,你去問下睇睇幫唔幫倒你

東華三院屯門綜合服務中心
婦女會
基督教女青年會
屯門青年協會
救世軍
賽馬會
浸會愛群社服務處
屯門婦聯
博愛醫院課餘託管中心
信義會天恩發展中心
循理會

以上都屯門區,或者你上網睇吓

leebo  唔該晒呀!  發表於 14-7-6 12:35

複式洋房

引用:保母由我仔手抱bb+湊到依家升小一。佢話升

佢話升小學後就唔湊,今日我同佢講左好耐,係咁叫佢唔同唔湊,做好心幫 ...
晤好怪自己,在職個個都係咁!
我之前收過宣傳單張可以加錢派人去學校接仔,都係屯門區嫁,幫你留意下!

leebo  無言感激!  發表於 14-7-6 12:36

水晶宮

其實係咪想你加人工啊??
覺得錢少就當然唔想湊~~

珍珠宮

唔好擔心,慢慢揾啦,早兩年我都試過突然比人飛起哂,感覺好徬徨無肋,比人湊都好鬼麻,又貴,又要忍氣呑聲仲要怕突然比人放飛機,所以我好明白,但自從揾倒託管後個心真係定晒,唔駛再怕發生呢d問題,價錢又經濟,而且小朋友經常去好似大家庭咁,中心都熟哂,小朋友好易習慣。趁暑假周圍去揾定先啦!我地在職媽媽有時都好辛酸。 加油!

首頁

尾頁

跳至