夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

上年本身諗住買保險俾bb,但因當時老公冇做嘢,咁佢就不停話遲些先。
我同老公保險係幫HSBX買,咁老公本身都係想bb個份都在HSBC買,但因為當時老公冇做嘢,佢就話遲些先,因為佢覺得BB仲細,我同我朋友傾,佢地覺得要買,冇理由因為阿爸冇嘢做,而令到BB冇保障,所以我就偷偷咁買,我有拎HSBx同保X比較過,覺得保X好些,咁我朋友在果度做,所以就幫佢買,今日俾佢知道左,佢好嬲。其實一直都想同佢講,因為唔想有嘢瞞住佢,其實而家講左,反而好像有一部分覺得舒服左。
我好唔開心,雖然都預左,但我都係為bb著想,點解做咩都係我錯咁,又話我強出頭幫朋友買,我唔明點解一定要HSBC買?佢只係話本身買開在果度,唔想呢間一份,果間一份…,其實我想駁佢,但我又怕同佢講佢會仲嬲,因為我覺得有必要因為呢個原因而特登在HSBX買。
本身我想道歉,但我又覺得冇錯,佢太堅持在HSBX買,就算同佢講HSBX貴些,佢都係想果度買。基本已經知道係講咩都冇用。
我本身已經有些情緒病,而家咁樣真係成日都唔知點好。想帶個仔走,但又怕佢擔心,都唔知點樣面對佢好,死了,佢send whatsapp俾我,我都唔敢睇。

大宅

回覆:剛剛同老公吵了一鑊

佢咁文塞,叫佢有錢就自己幫bb再係HSBX到買多份囉

男爵府

hashtag旅遊勳章

佢應該係嬲你買左唔話佢知多過你唔係買hsbx

不過你都唔介意自己拎錢買,佢咁嬲仲咩呢,支持你

侯爵府

其實。。好小事姐。。。
我覺得你c6惱係因爲:
1)你厄他 (已經講左遲d買,你自己又暗啞底去買)
2)同你fd買(覺得你係為“幫朋友”多過,為bb設想,保險係好長遠,現在尼刻再好的保障,都要間公司有能力生存甘耐,hsbc你c6對它有信心d)

你拿返2間公司原本同你報價張單同C6講下,各自利弊;講下你個FD個間其實都係一間實力既公司,加上你FD係個度做,一定比其他人更加為你們設想。

偷步買,係厄左他,對不起。大家都係為BB設想行先!

UniqueS    發表於 14-7-11 11:09

珍珠宮

你老公係嬲你無商量下幫BB買保險, HSBC 只是其中一個發脾氣的理由。BB是大家的, 我覺得應該有商有量, 佢話遲d先, 你可以俾佢deadline 佢, 話最遲年底買, 而唔係偷偷地買, 唔係話邊個出錢嘅問題

wcpcelia    發表於 14-7-12 18:36

男爵府

你唔岩喎

侯爵府

引用:上年本身諗住買保險俾bb,但因當時老公冇做

原帖由 Icy28078380 於 14-07-11 發表
上年本身諗住買保險俾bb,但因當時老公冇做嘢,咁佢就不停話遲些先。
我同老公保險係幫HSBX買,咁老公本身都 ...
你又唔使問佢攞錢去買,買邊度關佢咩事?佢甘中意佢買開個間,叫佢自己幫啊b買多份囉。

侯爵府

引用:你老公係嬲你無商量下幫BB買保險, HSBC 只

原帖由 Lovelovebear 於 14-07-11 發表
你老公係嬲你無商量下幫BB買保險, HSBC 只是其中一個發脾氣的理由。BB是大家的, 我覺得應該有商有量, 佢話 ...
個b雖然系大家既,又唔系樓主買左佢老公就唔可以買喔。
佢老公覺得遲d買無問題,但樓主覺得宜家應該要買,樓主有問題嗎?講又講過,佢老公仍然堅持要遲d買,甘咪你有你買,我有我買囉。最緊要系買個個負責得起就OK啦。
贊同樓主朋友個句:無理由爸爸無野做而令到bb無保障者。

侯爵府

引用:你老公係嬲你無商量下幫BB買保險, HSBC 只

原帖由 Lovelovebear 於 14-07-11 發表
你老公係嬲你無商量下幫BB買保險, HSBC 只是其中一個發脾氣的理由。BB是大家的, 我覺得應該有商有量, 佢話 ...
佢老公覺得遲d買無問題,但樓主覺得宜家應該要買,樓主有問題嗎?講又講過,佢老公仍然堅持要遲d買,甘咪你有你買,我有我買囉。最緊要系買個個負責得起就OK啦。
贊同樓主朋友個句:無理由爸爸無野做而令到bb無保障者。

侯爵府

你無同佢商量,自己決定晒,雖然係你俾錢,但我覺得你唔夠尊重佢。而且又無聽佢意見,佢話遲啲買,但你又做相反嘅嘢。

雖然係好小一件事,但你老公唔係嬲得無道理。你偷偷地做,都係覺得你老公會反對,其實你一早就知咁做會令到佢唔開心,但你都堅持。

有時感情嘅嘢,就係會因為呢啲小事一點一點磨蝕。

tiffany811  Agree  發表於 14-7-13 03:13
Hippo323  完全同意!  發表於 14-7-11 23:12
愈嚟愈冇記性

公爵府

您c6嬲您有原因既.

記住 - 保險唔係必需品, 保險係消費品, 有多餘錢去黰買保障係無問題, 但如現在經濟有問題, 去用今天要用的錢去買明天可能有機會, 什至好少機會用到既保障.

1) 佢老公無野做, 當然唔想用錢放在未來保障上. 如果佢搵到份穩定的工作, 兩個人再傾都唔遲, 買保險唔急在一時.

2) 唔好話係您既錢定佢既錢, 掉番轉您都會唔開心. 就係您自己出錢, 家庭是二人的, 大家商討會好d.

3) 同邊間買其實唔係問題, 可以再慢慢傾. 比佢知您同保x買, 因為仲平d....咁

4) 您朋友叫您買您就覺得啱, 您老公叫您唔好買住您就覺得唔啱, 咁您話佢點想?

5) 叫您買果個人係咪就係保x做的agents? 如果係真呢個朋友有問題, 明知您老公唔like都說您買, 真心朋友應該叫您心平氣和慢慢解釋, 說服您老公先再買而唔係因為自己想簽單就叫您買.

您既出發點係啱, 不過您c6都無錯. 好好傾下啦.

Pink_girl  yes  發表於 14-7-11 13:28
JasmineCheung  非常同意,老公無野做,唔止係佢無錢,係成個家都小左收入,幫個B買保障?現在老公都無保障,點諗以後啊?畢竟供個D係長遠計,比著我都嬲,小朋友仲細,要買,幾時都得,你諗下,正常無工開,我地都會買少件衫啦!何   發表於 14-7-11 11:52
UniqueS    發表於 14-7-11 11:10
Lovelovebear  agree!  發表於 14-7-11 10:45

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Lovelovebear 於 14-07-11 發

原帖由 岚月亮 於 14-07-11 發表
佢老公覺得遲d買無問題,但樓主覺得宜家應該要買, ...
又唔係咁講, 首先我唔覺得保險係生活必需品, 另外, 父母都應該傾下究竟一份點樣嘅保險先可以為BB 帶來最好的保障, 樓主聽晒朋友意見, 又唔問下老公點睇, 俾我都會唔高興啦…

最後, 2個人結婚一齊生活, 就唔係你出錢我出錢嘅問題, BB份保險係大家生活開支的一部分了, 真係完全唔關個老公事?

我唔係覺得樓主唔岩, 只係樓主覺得自己完全無錯, 我企喺另外一個角度講番俾樓主知佢老公嬲咩, 始終樓主係隱瞞了另一半也有不對之處, 咁企硬又對呢件事有幫助嗎?

Hippo323  無錯!結左婚!家庭同仔女就係兩個人既事!  發表於 14-7-11 23:14
koko2000  係....唔好為了咁少既事破壞感情.  發表於 14-7-11 10:49

大宅

大家都係為BB, 坐低平心靜氣咁講下吧

男爵府

唔係呀, 男人老狗之麻綠豆甘少事都嬲. 諗甘多做咩, 甘大個人都唔識諗, 未比佢嬲飽佢lor.

水晶宮

咁你就叫佢幫bb係hsbc度買啦~~
買多份都係對bb有個保障~~

公爵府

你老公現在有嘢做未呢??

其實我又覺得自己比錢自己幫BB買保險冇咩問吖,有D人自己有幾多儲蓄呀,物業呀等等都不是全部向另一半透路…

反而你有情緒病要保重啊,不要胡思亂想,這件事上大家各有各觀點與角度,大家夫妻之間總有磨擦,傾返計就冇事架嘞!

加油

侯爵府

引用:Quote:原帖由 岚月亮 於 14-07-11 發表個b

又唔係咁講, 首先我唔覺得保險係生活必需品, 另外, 父母都應該傾下究竟一份點樣嘅保險先可以為BB 帶來最好 ...
每個人對必需品既定義都唔同,你覺得吾系必須需,唔代表樓主吾系覺得必需囉。
樓主幫bb買左,其實吾系壞事,點解要鬧佢呢?佢覺得個老婆信曬個朋友,佢可以嬲,佢甘鬧個老婆,個老婆唔可以嬲嗎?
當然,我吾系贊成佢地繼續唔開心落去啦,只系從道里上去分析咋。

Lovelovebear  樓主有講過老公係咁鬧佢咩?佢淨係話老公嬲佢咋喎…  發表於 14-7-11 11:38

禁止訪問

回覆:Icy28078380 的帖子

公爵府

必需品的定義唔係個人唔同, 係客觀的.

外國的保險係必需品, 因為無左社保係連公立醫院都入唔到既.

但香港唔一樣, 必需品係無左佢生活唔到. 就好似衣, 食, 住, 行 咁.
有閒錢買個保障當然無問題.

問題係樓主老公無野做, 即生活及經濟有壓力, 係咪真係急住要買呢?

大宅

引用:您c6嬲您有原因既.記住 - 保險唔係必需品,

原帖由 koko2000 於 14-07-11 發表
您c6嬲您有原因既.

記住 - 保險唔係必需品, 保險係消費品, 有多餘錢去黰買保障係無問題, 但如現在經濟有問 ...
agree

首頁

尾頁

跳至