跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人好似我咁慘, 我bb日頭食完就瞓, 瞓醒就食.
但係一到夜晚就食完奶唔肯瞓, 仲眼仔碌碌.
一放佢落床就喊, 比奶咀到無用, 仲要喊得好勁,
唔理佢, 佢可以喊到聲沙, 咀唇乾晒咁.
抱住佢都瞓都唔係熟睡, 會瞓下醒下, 仲會"札"醒.
有時扭2個鐘, 有時扭4-5個鐘直致天光.
而家先12日人仔, 又唔知佢乜事.
請大家救下我~~~~~~:-(

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唯有日頭唔好比佢訓咁多lor
我麻麻以前教,彈腳板好抹面仔好,整醒佢,同佢玩下等等,總之日頭訓小d 夜晚就訓得好d 啦

洋房

我都有試過咁呀!真係好慘架 ,2,3點扭到5點,一放佢落床就喊.人都癲!依家到5,6點左右就扭到天光7點.算好dd啦!
最緊要bb瞓你又跟住瞓,精神好d,心情好d,對自己同bb都好.初初我都好吾慣,邊會話瞓就瞓到,瞓左聽到bb有小小聲發出又即刻望下佢,驚佢嘔奶,嗆親...出院頭個幾日可以稱得上"恐怖日",後來慣左上手左先好好多.

大宅

虎到金來勳章 牛年勳章 育兒性格勳章 熱血勳章 畀面勳章

我bb都係咁呀, 搞到我地晚晚都冇得訓, 我都好想知有咩方法呀, 我都試過日頭唔俾佢訓咁多, 不過, 點搞佢都唔理我地ka! :-( :-(

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我小b 都係咁呀..攪到我同我老公真係無覺好訓..
不過小b 跟我媽咪訓左晚..我媽話只要俾個奶咀佢..搵左枕頭放係佢隔離頂住佢個奶咀..唔好俾佢跌..另外放件外套(or 其他啦) 輕輕壓住心口等佢定d~~佢會好訓d ga!!
如果小b 係 跟大人訓..攬住佢(將佢成個人打側,大人唔好理佢,佢好快就會訓ga 喎)

大宅

我有比奶咀佢, 但係佢會擰到奶咀跌出黎為止.
琴晚抱左個幾鐘之後頂唔順, 放佢係床, 又用米袋壓心口.
由得佢喊, 希望佢會喊到眼瞓, 點知佢可以大喊半個鐘都唔收聲.
手仔仲不停打床仔拍拍聲..........
原文章由 lily_liu817 於 07-12-3 16:43 發表
我小b 都係咁呀..攪到我同我老公真係無覺好訓..
不過小b 跟我媽咪訓左晚..我媽話只要俾個奶咀佢..搵左枕頭放係佢隔離頂住佢個奶咀..唔好俾佢跌..另外放件外套(or 其他啦) 輕輕壓住心口等佢定d~~佢會好訓d ga!!
如果 ...

大宅

前幾日我屋企落下裝修, 鬼咁嘈, 佢都一樣好好瞓.
有朋友黎不停攪佢都唔醒.................:-(
原文章由 kawaiiliz 於 07-12-3 10:22 發表
我bb都係咁呀, 搞到我地晚晚都冇得訓, 我都好想知有咩方法呀, 我都試過日頭唔俾佢訓咁多, 不過, 點搞佢都唔理我地ka! :-( :-(

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

好似我bb為例~
bb喊時有好多原因, 當初我會睇下佢係咪肚餓?片濕?衫仔濕左(尿)?熱?凍?
如果全部check晒ok晒佢都係喊既, 要抱先收聲~ 我會試下俾佢喊陣先(等佢知道唔係一喊就有得抱抱)~ 又會試下俾奶咀佢(好有用的, 安全感ma)~ 到喊得真係好利害時抱一抱佢, bb可能只需要按撫一下(有時佢喊累左會自己訓), 等佢順左條氣先, 跟住同bb講: bb要係床仔度訓啦, 唔好喊啦, 媽媽唔抱啦~之類既說話(多d同佢講野有d人聲bb會定d, 日子耐左仲會識聽你講咩)~

試下呀~ 祝有覺好訓~

男爵府

原文章由 kelly_0404 於 07-12-2 20:53 發表
有無人好似我咁慘, 我bb日頭食完就瞓, 瞓醒就食.
但係一到夜晚就食完奶唔肯瞓, 仲眼仔碌碌.
一放佢落床就喊, 比奶咀到無用, 仲要喊得好勁,
唔理佢, 佢可以喊到聲沙, 咀唇乾晒咁.
抱住佢都瞓都唔係熟睡, 會瞓下醒下, ...

我呀b都係咁呀 !!
夜晚多數都扭2個零鐘先訓...
真係好攰...
又唔知佢扭乜...成日都想食...
明明食左30分鐘...食到佢自己唔食
點知...唔夠一個鐘又扭食..
日頭就係咁訓...夜晚就唔訓...激死

不過尋晚...訓之前0個餐...食完之後..
同佢轉下片...轉下衫仔咁...總之整到佢冇得訓
就好小小..
尋晚冇扭得咁訓...
都可以訓到個零2個鐘..算唔錯 ~~

大宅

我琴晚都好D啦~~
因為BB由8點幾開始扭, 又食奶, 又換片.
又扭抱, 攪到11點食奶先瞓, 瞓到3點再食
3點半又瞓到5點再食, 只係由5點扭到7點.
算係有進步. 希望今晚再好D.

複式洋房

我阿B前幾日系日頭瞓得好,夜晚先來扭,都叫做加埋一日瞓得夠。呢兩日唔知搞乜,奶食到唔食,片已經換左,日頭夜晚都唔肯瞓,就算瞓左都系好淺個只,一陣就醒,我地大人無得瞓,就來人都顛,仲要擔心佢唔知邊度唔舒服,真是好慘

原文章由 kelly_0404 於 07-12-5 17:04 發表
我琴晚都好D啦~~
因為BB由8點幾開始扭, 又食奶, 又換片.
又扭抱, 攪到11點食奶先瞓, 瞓到3點再食
3點半又瞓到5點再食, 只係由5點扭到7點.
算係有進步. 希望今晚再好D. ...

複式洋房

我個b都係啊, 一到夜晚就喊...扭抱...佢抱一陣又開始喊, 有時好彩的, 佢就瞓十至十五分鐘, 之後又醒又喊, 又唔係餓, 又唔係濕片, 我就黎痴架啦....好慘啊...日日唔夠瞓, 老公又比bb嘈到瞓唔到...

大宅

其實佢地係唔係嚇親呢?
原文章由 小婉子 於 07-12-6 19:02 發表
我個b都係啊, 一到夜晚就喊...扭抱...佢抱一陣又開始喊, 有時好彩的, 佢就瞓十至十五分鐘, 之後又醒又喊, 又唔係餓, 又唔係濕片, 我就黎痴架啦....好慘啊...日日唔夠瞓, 老公又比bb嘈到瞓唔到... ...

大宅

:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(
我個b都係牙 ..無論用咩方法都好難攪醒佢''
日頭訓哂 ....夜晚可以完全唔訓''
又唔可以比佢喊 ..因為我屋企人個個都返早..
有時累到可以抱住佢都訓得著架 ..

複式洋房

咁要點先知佢係咪嚇親啊....佢下午好好瞓啊, 咁如果係嚇親咁點算好呢.....真頭痕!?

原文章由 kelly_0404 於 07-12-6 20:51 發表
其實佢地係唔係嚇親呢?

洋房

妳地 BB 現在幾多個鐘要飲一餐奶. 飲幾多 OZ ??

我 BB 25 日大, 3.5 OZ 一餐, 不過未夠3個鐘 就要食, 1日飲成 9-10 餐.

係 6:30 PM 打後, 仲要 兩個鐘就喊 了, 直到 夜晚 12:00 先開始熟睡, 可是, 半夜飲奶又因為掛住瞓, 而飲不晒 3.5 OZ, 所以 未夠3 個鐘又喊.

妳地有無這樣的情況. 辛苦屎我 同老公了.

有無人可以比D意見, 點樣先可以令小 B D 飲奶時間穩定 D 呀 .

佢好似夜晚特別肚餓 0既 . 呢頭放低奶樽, 又要開奶. 未停過.

大宅

如果bb半夜飲奶飲到一半就瞓著, 可以試下同佢換片.
換完片多數會醒D, 就可以餵下半場奶.
原文章由 kiteli 於 07-12-7 16:27 發表
妳地 BB 現在幾多個鐘要飲一餐奶. 飲幾多 OZ ??

我 BB 25 日大, 3.5 OZ 一餐, 不過未夠3個鐘 就要食, 1日飲成 9-10 餐.

係 6:30 PM 打後, 仲要 兩個鐘就喊 了, 直到 夜晚 12:00 先開始熟睡, 可是, 半夜飲奶又因 ...

別墅

我都係就嚟人都顛...呀b晚晚同我玩...零晨3點扭到天光8點...日頭好好瞓...夜晚就唔瞓..:-(

複式洋房

我阿B都係,原來有咁多BB都係咁,總之夜晚8點到就扭,食飯都無餐安落。到半夜1點到就會訓,訓到3點幾又會扭到5點到。全程只有自己湊,只好抱佢出廳。真係唔明,有陽光既時候就算訓唔"林"自己係床仔玩都無問題,但一到個D鐘數,唔抱住就唔得。
我都試過下午整醒佢,佢真係啋我都傻,就算成屋人,十分吵,都唔醒。
我問人有人話係日夜倒轉左,試下有陽光既時候比多D陽光佢,夜晚要關燈訓,咁BB自己會調節返喎。
亦有人話BB未滿月係咁,滿月大大下就會無。
而家只有寄望真係滿左月就會好D

別墅

煩惱

我是下午幫個女洗澡..我發現洗澡後她就會睡得好香甜..有時我想改下夜晚洗澡..希望佢晚上訓得好d..不會扭計要抱不訓..不過夜晚洗澡又驚佢會次親..真係矛盾

首頁

尾頁

跳至