家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

香港地d屋企都冇mug地方晾衫, 真煩惱. 請問你哋平時洗完d衫點乾ga? ?-(

子爵府

之前曾在無線電視 ---「宣傳易」看過一個暖風乾衣機,外形就如一個 小型拆疊式小型衣櫃 + 小型企立式晾衫架 + 小型陶瓷暖風機(就如一個小型帳幕!),打開後半徑約15吋,高度約5尺,廣告上宣稱:比抽濕機乾衣快達5陪,而且以後晾衣服仲唔會臭臭!快速、慳電、挺直、不傷衣物,但售價就沒有提供資料了;後來在X臣士見到,賣 $299,就買了一個回家,但由於未到黃梅時節,所以還未用住,亦所以未知好唔好用,如有需要,可作參考,產品可見圖:

男爵府

畀面勳章

用乾衣機羅, 我一日起碼 要 2 轉, 每轉要乾衣兩次,
咁就 會安心 d.........so 我 d towngas 費就好鬼貴羅...........

別墅

原文章由 麥豬豬 於 07-12-4 20:52 發表
之前曾在無線電視 ---「宣傳易」看過一個暖風乾衣機,外形就如一個 小型拆疊式小型衣櫃 + 小型企立式晾衫架 + 小型陶瓷暖風機(就如一個小型帳幕!),打開後半徑約15吋,高度約5尺,廣告上宣稱:比抽濕機乾衣快達5陪,而且以後晾 ...

麥豬豬, 多謝分享. 但係size半徑15吋好似唔係可以掛到好多衫咁wor. 其實想問吓呢個暖風乾衣機可唔可以一次過掛晒洗衣機既成機衫呢?

子爵府

畀面勳章

原文章由 jonan212 於 07-12-4 09:17 發表
香港地d屋企都冇mug地方晾衫, 真煩惱. 請問你哋平時洗完d衫點乾ga? ?-(
我都冇地方晾衫,全部入晒乾衣機,我用煤氣乾衣寶,即乾即穿,不過,用乾衣機,啲衫快殘喲,有啲質料會縮水

子爵府

原文章由 jonan212 於 07-12-5 10:50 發表

麥豬豬, 多謝分享. 但係size半徑15吋好似唔係可以掛到好多衫咁wor. 其實想問吓呢個暖風乾衣機可唔可以一次過掛晒洗衣機既成機衫呢?

唔好睇佢size細細,其實可以晾晒一機衫架!因為佢是用焗乾而不是吹乾的原理,所以掛晾得密質質都唔緊要架!

民房

有冇聽過可摺掛門乾衣機未(摺埋後好似公司包噉),請問邊到有得買

別墅

原文章由 yylyth 於 07-12-5 13:31 發表
有冇聽過可摺掛門乾衣機未(摺埋後好似公司包噉),請問邊到有得買

吓, 咁過癮, 真係未聽過wor. 聽落好似好易壞咁lor.

民房

原文章由 jonan212 於 07-12-5 19:59 發表

吓, 咁過癮, 真係未聽過wor. 聽落好似好易壞咁lor.

好似幅圖噉,唔用就摺埋,好方便,有冇人知係邊度買

別墅

yylyth, 你所講既呢"舊"嘢咪即係同麥豬豬講嗰個差唔多, 都係同一原理. 唯一更好就係可以摺細d. 不過你有冇idea幾$$?

複式洋房

我係網上直消買左一個,外形不是透明四方的,好似$485,
10月先買.包送貨,但呢排因為天氣比較乾.所以未用,唔知好唔好!

係YAHOO拍賣:多功能乾衣機

比個網址大個參考
www.greenrefreshment.com

水晶宮

熱血金章

我又係有呢方面 ge 煩惱!!!

我由細到大, 屋企都係用亁衣機,
亦都唔會晾衫出街, 晾出街 ge, 就只有係地布,

我可能明年就會同老公搬出黎住,
開始要做定功課, 所以想問大家比 d 意見,

大家屋企有冇用乾衣機嫁??!?
如果有, 係洗衣乾衣分開兩部機, 定係二合一機呢??!?
(我屋企就係分開兩部機 ge)
用電乾衣好 d , 定係用媒氣乾衣好 d 呢?!?
邊樣慳錢 d ?!??

咁如果無用乾衣機 ge , 你地又會將 d 衫晾係邊呢??!
屋內定屋外呢?!??! 定係會買一個什麼 "天上野" 晾衣架呢?!?

請賜教

男爵府

畀面勳章

呢個我用緊,幾好用
今日見報紙話個公司開倉,呢部機半價限量發售,有興趣的可以去睇下
億世通公司(SOORY,報紙唔係手邊,有冇媽咪可以補上相關資料

原文章由 麥豬豬 於 07-12-4 08:52 PM 發表
之前曾在無線電視 ---「宣傳易」看過一個暖風乾衣機,外形就如一個 小型拆疊式小型衣櫃 + 小型企立式晾衫架 + 小型陶瓷暖風機(就如一個小型帳幕!),打開後半徑約15吋,高度約5尺,廣告上宣稱:比抽濕機乾衣快達5陪,而且以後晾 ...

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

千其唔好買好似個公事包果款呀..我幾年前買黎用過..好快就壞.除非好薄既衫.如果唔係就要乾兩次.毛巾被要乾三四次.但好多時部機過熱就自動停左.我以前住村屋用唔到乾衣機.經過深水步見到依部機做緊promot.好似唔知299定399.用左唔夠廿次就玩完.部機把風扇唔識轉.佢係用個鐵線架比你掛住d衣架.一次乾得六七件衫.
原文章由 yylyth 於 07-12-6 09:05 發表

好似幅圖噉,唔用就摺埋,好方便,有冇人知係邊度買

...

[ 本文章最後由 sandy816 於 07-12-19 01:33 編輯 ]

男爵府

畀面勳章

一直都用煤氣乾衣寶...冇晾衫 樓主如果屋企有地方容得落乾衣機ge話...實際d一定要買部喇...可以乾一機衫之餘又方便...洗完衫直接掉上去fing40分鐘就乾晒(較厚ge衫或者牛仔褲要再加多10分鐘左右先乾晒)...我每日洗一機衫...乾一次都唔洗$3蚊...touch wood部機用咗九年(日日用)都冇事:loveliness:

[ 本文章最後由 monchan 於 07-12-19 08:07 編輯 ]

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 大廚勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

不如試下用抽濕機 好好用, 右可以抽衫右可
以抽屋企, 通常抽一晚成屋都好清爽D衫右干及一舉兩得, 好慳電,

禁止訪問

別墅

原文章由 monchan 於 07-12-19 07:55 發表
一直都用煤氣乾衣寶...冇晾衫 樓主如果屋企有地方容得落乾衣機ge話...實際d一定要買部喇...可以乾一機衫之餘又方便...洗完衫直接掉上去fing40分鐘就乾晒(較厚ge衫或者牛仔褲要再加多10 ...

monchan,
煤氣乾衣寶係用煤氣, 唔係用電ge可? (唔好意思, 恕我無知 ) 介唔介意講吓你每月煤氣費幾多? 我以為用乾衣機會好貴tim!

複式洋房

我都好想問如果我屋企九成嘅衫都係棉質,咁係咪唔可以用煤氣乾衣機呢?因為聽聞會縮水,應該用咩方法好?

gabiboy

大宅

agree, 我都係用左一陣咋,好快打柴, 依家我都係用抽濕機,閂埋房門抽乾d衫咋!

原文章由 sandy816 於 07-12-19 01:32 發表
千其唔好買好似個公事包果款呀..我幾年前買黎用過..好快就壞.除非好薄既衫.如果唔係就要乾兩次.毛巾被要乾三四次.但好多時部機過熱就自動停左.我以前住村屋用唔到乾衣機.經過深水步見到依部機做緊promot.好似唔知299 ...

首頁

尾頁

跳至