自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

話說每次同朋友a同佢d仔女一齊食飯,佢地食野都好快,好像怕執輸咁,阿媽自己夾完再幫仔女夾,有時一些點心得幾件,唔會問人地,阿媽同仔女都係快快手食嗰種,有多無少。。

搞到我都怕左佢。。地

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

食d自己一人一份個d,或者buffet

侯爵府

好唔掂,冇家教

大宅

回覆:你地會介意朋友這樣嗎?

我有個朋友都係咁,次次佢飽晒我都未飽。所以會再叫野食。好彩佢又可以陪我再食,所以冇咩所謂

珍珠宮

唔夠再叫
有錢又點會食唔飽

Sumyeema1  Agree  發表於 14-7-20 16:08
cherrie_q    發表於 14-7-20 15:44
Happymom2004  Agree  發表於 14-7-20 14:33
小肥兔  同意  發表於 14-7-20 12:03
萬物皆空,因果不空

子爵府

畀面勳章

引用:好唔掂,冇家教

原帖由 goodday 於 14-07-20 發表
好唔掂,冇家教
係囉 自動自覺平均分先係丫嘛

水晶宮

有時諗..係咪我太計較小氣呢?

但次次都係咁,我知係佢地“文化”,但心底開始接受不了

佢地點自己食嘅susi,我點自己鍾意食嗰d,佢地自己食完自己嗰d,仲問可唔可以食你嗰d..

cherrie_q    發表於 14-7-20 15:44
ivory0915    發表於 14-7-20 11:32
wcpcelia    發表於 14-7-20 10:35
falalala  咁你飽未??有冇比佢食?  發表於 14-7-20 01:40

翡翠宮

唔夠再叫,如果嗰兩母子肯照夾番全部錢咪無問題囉。又或者次次都另外開張卡俾佢地專用,分開食物,叫佢地任叫任食唔好客氣自己俾番自己嗰份!

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

水晶宮

carng.ng 發表於 14-7-20 01:29
唔夠再叫,如果嗰兩母子肯照夾番全部錢咪無問題囉。又或者次次都另外開張卡俾佢地專用,分開食物,叫佢地任 ...
有時見佢地好像飽晒,因食得快又多,我再叫,叫左啲食物佢地會再夾,好像唔識飽咁換係你,一大一細,佢地一大兩細,會點A A制?我會人頭計而唔係除兩份

水晶宮

falalala,有啊…可能我唔識拒絕人啦…又見小朋友,佢係高小生,為有再叫吧

大宅

我家姐就正係你朋友咁樣,佢一大兩細,有時同我爸媽飲茶我一囡,佢兩個細不停食不停食,有時我爸會睇下報紙先食,我又會同媽咪傾下計一路慢慢食,佢地三個都係唔問人自己食,义燒包三隻佢地食兩隻,蝦餃四隻佢地食三隻,燒賣四隻食兩隻,炒面佢地食一大半,試過幾次最尾我話唔夠要加野食,家姐就話夠喇唔食,叫完佢兩個細都照食,又試過阿爸番到屋企先講話飲茶好似冇乜食過野咁幾次之後我就唯有飲茶唔會次次都叫佢一齊囉,同佢地搶食又唔想,但自己都冇得食,更何況我爸媽就更加會讓我地佢地自己冇得食啦

bkfans  餓鬼投胎  發表於 14-7-20 15:30

翡翠宮

引用:Quote:carng.ng+發表於+14-7-20+01:29+唔夠

原帖由 emilylam 於 14-07-20 發表
有時見佢地好像飽晒,因食得快又多,我再叫,叫左啲食物佢地會再夾,好像唔識飽咁換係你,一大一 ...
另外開張卡,各自俾。或者食自助餐、西餐,一人一份。唔好揀撈埋計數嘅食店。

bkfans  另外開張卡, 擺到明玩針對  發表於 14-7-20 15:31

翡翠宮

引用:Quote:carng.ng+發表於+14-7-20+01:29+唔夠

有時見佢地好像飽晒,因食得快又多,我再叫,叫左啲食物佢地會再夾,好像唔識飽咁換係你,一大一 ...
或者索性唔再叫佢地飯聚,改飲野。

大宅

引用:話說每次同朋友a同佢d仔女一齊食飯,佢地食

話說每次同朋友a同佢d仔女一齊食飯,佢地食野都好快,好像怕執輸咁,阿媽自己夾完再幫仔女夾,有時一些點心 ...
我都有啲朋友,永遠嘢食嚟時就話要影相,轉到佢哋時剛啱影完,然後問都唔問就一筷子叉落去,永遠我坐近上菜位,但最遲先轉返嚟我度!最嬲嘅係,五個人得三件嘅嘢食佢有你冇你影完相就第一個食先,唔會理人哋有冇得食,好討厭好自私!所以之後我哋食飯唔再理佢影唔影相,一嚟就食!

natjosejim  實事求事的處理  發表於 14-7-20 10:04
過去的消失了,該重新上路!

侯爵府

一係每次叫多d囉,5,6個人食就叫2籠唔好叫1籠

男爵府

無家教。唔掂吖。身教問題好嚴重,自私既表現
做人,5好難为自己

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

照aa啦,細果兩個係咪食得多?食得多照計!再唔係約佢就去食buffet,唔洗煩

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

我會玩嘢,叫啲貴夾唔飽黎食,同叫啲難食得快既,如蝦蟹龍蝦咁,跟住上菜時請侍應幫手分晒

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:話說每次同朋友a同佢d仔女一齊食飯,佢地食

話說每次同朋友a同佢d仔女一齊食飯,佢地食野都好快,好像怕執輸咁,阿媽自己夾完再幫仔女夾,有時一些點心 ...
一齊食常常覺得唔妥、唔舒服,我會避免,不能避免就去一人一份的快餐店,佢要食我嗰份,如我已食過,我就話因為衞生問題,唔好;如未開始食,我都會話唔好,再話我都未開始食,肚餓、驚唔夠飽之類

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:我家姐就正係你朋友咁樣,佢一大兩細,有時

原帖由 babywingleung 於 14-07-20 發表
我家姐就正係你朋友咁樣,佢一大兩細,有時同我爸媽飲茶我一囡,佢兩個細不停食不停食,有時我爸會睇下報紙 ...
家人好難攪,咁子侄食落肚都算,如果驚長輩無嘢食,可提議每人叫碗飯麺,或2人分享一碗,或一上菜就夾比佢地

首頁

尾頁

跳至