夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好唔開心....
其實我識我老公個陣係做漁船....
賺既錢唔多~~
佢屋企1個月先出2000蚊糧....
而佢都有返下散工~~
1個月所有既糧都有3,4千~~
但係我冇介意過~~
個陣因為有左bb先至結婚~~
我亦都諗住要同佢一齊捱....
我自己都有份穩定既工~~
每個月都有7,8千~~
結婚個陣~~佢屋企人咩都要計到盡~~
以自己為利益做中心..以錢字行頭....
我同屋企人都算數~唔計較~~
但係都知佢屋企都唔方好......
我同佢係分開住~~
我係自己屋企住~~佢係船到住~~
我同佢結左婚3個幾月~~~
3個幾月都要我自己養自己同埋我屋企人買補品俾我食~~
反而外家一樣野都冇整過俾我食~~
我都唔care~~因為最緊要都係屋企人鍚我~
我每個月都俾4000蚊俾我屋企~~
而加我屋企人都係問返我老公囉返買俾我補身既錢~~
佢就好唔鍾意~~仲要俾返說話我聽~~
話返我屋企人寒酸~~唔肯出住先~~
仲要話佢買俾我食係佢地應該....
我好唔開心.....
次次都因為呢野樣同佢嘈.......
除左買bb 野佢有出d錢之外~~
我所需既日用品,bb 用品大部份都係我自己俾出黎......
而加bb仲有半個月就黎出世~~
我係自己娘家坐月~~
我媽媽都係問佢囉我坐月個陣既錢~~
佢就淨係囉d 螺過黎俾我媽咪煲湯俾我飲...
就覺得好似好多咁.....
仲話我唔係係佢屋企坐月~~
佢唔需要俾出黎.......
我真係好唔開心.....
個仔出左世係跟佢姓~~
反而我因為要返工~~所以唔係我湊~~
俾我奶奶湊~~
但係佢地要開船出海囉魚~~
呀仔跟住佢出海~~有咩事我真係好驚.....
又唔可以見到個仔....除左放假~~
我而加都唔知點算好....:-(
呢排對我既態度都好冷淡...
令我好懷疑佢係咪有第二個....

[ 本文章最後由 pamelacyy 於 07-12-28 14:53 編輯 ]

別墅

其實.......問題唔細呢:-|

不過既然一切都已成定局,
而家咩野都唔好諗住,
等生左先再算啦

伯爵府

好媽媽勳章

一切都係"錢"作怪!!!

BB未出世,已經有甘多錢銀既問題,
日後相信問題會更多.......
唉.......
希望你地可以用愛黎解決左"錢"既問題啦.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主同我情況有d相似,我理解到你既心情
我都試過因為錢既問題同老公嘈過好多次

大宅

我覺得為左有bb而結婚已經係問題, 你老公一向搵咁少錢點樣維持到一個家呢?? 唔係你計唔計較既問題, 而實際上冇錢自然就會有更多問題會出現, 另外, 結左婚要分開住又係問題, 點樣可以維繫到兩夫妻既感情呢?? 而你仲大緊肚, 更加需要老公系身邊... 到你生左bb, bb又要比奶奶湊, 總係覺得你由有bb到結婚到生埋bb既生活都好怪... 一d都唔似有家庭生活.

別墅

你唔好O甘唔開心啦. 都就黎生得囉, 有咩就生O左先算啦.
其實你都知佢無咩錢架啦, 唔好期望佢會買LEE買LO 囉.
你都預O左同佢捱就唔好為錢同佢嘈啦, 傷感情架.
至於你個B既問題我覺得大D啦, 可唔可以比返你媽咪揍呀? 好似安全D喎!
你地真係要好好地傾吓啦.

複式洋房

原文章由 questioning 於 07-12-28 15:32 發表
我覺得為左有bb而結婚已經係問題, 你老公一向搵咁少錢點樣維持到一個家呢?? 唔係你計唔計較既問題, 而實際上冇錢自然就會有更多問題會出現, 另外, 結左婚要分開住又係問題, 點樣可以維繫到兩夫妻既感情呢?? 而你仲大 ...

其實我地排緊公屋~~
咁佢屋企個邊都有屋既~~
但係唔係成日有人係到...
如果我係佢屋企住既~~
即係我冇人take care 到我~~
變左我同屋企人商量左係自己屋企住~~
有咩事都有個照應.....

複式洋房

原文章由 ShinTung820 於 07-12-28 15:42 發表
你唔好O甘唔開心啦. 都就黎生得囉, 有咩就生O左先算啦.
其實你都知佢無咩錢架啦, 唔好期望佢會買LEE買LO 囉.
你都預O左同佢捱就唔好為錢同佢嘈啦, 傷感情架.
至於你個B既問題我覺得大D啦, 可唔可以比返你媽咪揍呀? ...

我都想俾我媽咪湊~~
但係我媽咪要返工~~
都冇時間可以湊.....

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 questioning 於 07-12-28 03:32 PM 發表
我覺得為左有bb而結婚已經係問題, 你老公一向搵咁少錢點樣維持到一個家呢?? 唔係你計唔計較既問題, 而實際上冇錢自然就會有更多問題會出現, 另外, 結左婚要分開住又係問題, 點樣可以維繫到兩夫妻既感情呢?? 而你仲大 ...

有同感!
呢段婚姻其實本身已經有問題存在
老公搵得少錢唔緊要,你地公一份婆一份都仲撐得住
但係結左婚同老公分開住,bb又俾奶奶湊
個奶奶又成日o係船度,你又會擔心bb,又唔可以見到bb
兩夫妻咁少見面又少溝通,一家三口一個東一個西,咁樣點維持到落去?

[ 本文章最後由 晞玥 於 07-12-28 16:16 編輯 ]

大宅

樓主,講句唔好聽的
你老公自然係小氣,不過係無錢所至,
補身既錢我看起碼一個月1,000以上????

但你媽媽都幾過份,
一個月收你$4,000,
煮俾你補身既錢還要另收,
如果你娘家環境不太差,
而眼見你兩公婆這樣的環境,
是否不應計到這麼十足?
又難怪你老公心有不甘。

更何況你99肯同你湊BB,
証明他們對你都不錯了,
只是無錢而已。

不好小孩脾氣了,
如果有可能,
同你媽媽和老公商量下,
如何留多個錢,
小BB出生後,
開支很大的。
樣樣都要$$$$。
Share

翡翠宮

下.........結左婚但又分開住???

如果係我就接受唔到,咁同未嫁只係拍拖有乜分別???
唔通想見bb個陣就約老公出黎or去佢屋企探bb,夜晚就搭車返自己屋企,好奇怪的婚姻生活呀!!!

兩個加埋都係最多得個1,2000,仲要養埋bb,生活一定好艱苦,本來兩公婆感情好,辛苦d慳d都值得,但你老公咁樣對你,你根本就唔開心,你屋企見到你老公屋企人咁對你,佢地個心都唔會好過~~~

講真呀!!!
我同我honey計過我地兩個加埋多過你地幾千,,計埋屋租、雙方媽咪的家用、我的家用、燈油.........都覺得唔多夠用,何況你地仲要多個bb,好難想像咁樣的生活~~~

男爵府

BK Milk勳章

我識幾個fd做漁船, 人工唔只咁少喎, 如果開足工, 應該多過一萬...
其實如果人工太少, 撐唔到一頭家既開支. 不如傾下, 再搵過第二份工...

原文章由 pamelacyy 於 07-12-28 14:52 發表
好唔開心....
其實我識我老公個陣係做漁船....
賺既錢唔多~~
佢屋企1個月先出2000蚊糧....
而佢都有返下散工~~
1個月所有既糧都有3,4千~~
但係我冇介意過~~
個陣因為有左bb先至結婚~~
我亦都諗住要同佢一齊捱....
我 ...

禁止發言

大宅

我honey 家姐咪嫁左比個做魚船架囉~~係人工就係低d, 不過都有3,4千, 仲有個仔tim~~o甘聽好似好少哩, 但係屋租, 水電煤, 亞仔學費所有錢都係o個老爺出晒架喎~~4千蚊只係佢老公淨洗~
你老公又好似少錢得滯喎, 仲要唔包係陀bb 既錢呀, 真奇怪~?-( ?-(

子爵府

好媽媽勳章

其實由你識佢開始...佢人工幾多...你自己都清楚...買補品既錢係幾多...佢駛費又需要幾多...每個人生活環境唔同...對錢既睇法都唔同...而家bb未出世就計較呢樣個樣...遲d bb要讀書等等...咪又要嘈...既然你已經嫁左比佢...就唔好諗太多...夫妻之間多d溝通...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

你地倆個一定好年輕, 很欣賞你知道問题所在, 亦同老公提出過,
但將來要面對一定更多, 為BB, 為双方家長, 為老公, 為自己,..
所以你一定要硬淨D, 唔好衰比人睇, 將來係點無知, 你要勇敢D.

其實你依家各自歸家, 結緍就無乜意思啦, 我覺得你好委屈, 又無乜人幫倒你, 大住個肚都幾悽涼.

你個BB出咗世之後, 你自己湊到就盡量湊返, 不要假手於人, 始終個仔係個己, 我從來唔肯交個仔比男家任何一個人湊住先, 因為個仔係我嘅.

民房

:lol: 老公唔錫自己唔緊要,最緊要係自己要鍚自己。BB是自己親生骨肉,最緊要日後你可以同BB快快樂樂生活,就算老公唔錫自己對自己冷淡都好,同自己講唔緊要,因為在這年代老公不是代表自己的一切,你依家最重要是保持心境開朗,因為你既唔開心同時會影響埋BB的心情,無論日後會發生咩事都好,最緊要懂得錫自己。窮不一定會唔開心,為左BB你以努力賺多d $,令到BB可以快樂地成長。至於湊BB問題,你再細心諗下,是否有其他人可以幫到你湊BB,BB是好需要媽媽的,你要加油呀!

男爵府

我都係成日因為錢嚟個問題而同老公嘈.
不過我老公係賺得多, 但無乜俾我駛果隻, 全部俾晒佢屋企人. 曾經都傷心過好多次, 久而久之習慣左, 唸住自己自力更生, 都唔想再問佢拎一分一亳.
我仲有2個月就生得, 我返左阿媽屋企住, 食的住的著的全部我阿媽出, 雖然我阿媽無話過要我錢, 不過我唸住將自己D積蓄拎出嚟還返俾阿媽:-P
我明白你的感受, 如果你老公賺咁少, 但若果你唔介意的話你唯有俾多D, 不過個BB放响船上一齊出海就太危險啦, 聽你語氣, 你奶奶係唔多錫你果種人, BB出世好雖要媽媽照顧架, 反正由頭到尾都係你俾多D資本去照顧BB出世前出世後的事項, 我個人覺得無理由BB出世後要仔唔要媽媽架.....
照顧BB可以由你媽媽照顧, 你放工去睇BB都易D麻.真係同你老公商量下啦, 無商量餘地之下, 如果你愛你老公咁唯有忍
祝你生個健康BB

複式洋房

原文章由 Share 於 07-12-28 16:23 發表
樓主,講句唔好聽的
你老公自然係小氣,不過係無錢所至,
補身既錢我看起碼一個月1,000以上????

但你媽媽都幾過份,
一個月收你$4,000,
煮俾你補身既錢還要另收,
如果你娘家環境不太差,
而眼見你兩公婆這樣的環境,
是否不應計到這麼十足?
又難 ...

我俾4000一個月佢既原因~~
係因為佢之前幫我還錢~
我應承佢每個月還返3000俾佢架~~
其他當做我俾佢既家用~~

複式洋房

原文章由 祖兒豬 於 07-12-28 16:40 發表
樓主~船到橋頭自然直~
其實你老公一個月搵咁小錢,好難d數唔計得咁盡,點解你唔叫佢轉第二份工?

我都有叫過佢轉第二份~~
但係佢要孝順行頭~~
唔想佢屋企人咁辛苦~~
係船到幫手....

首頁

尾頁

跳至