烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今年第一次想做椰汁年糕,請問有冇簡單又好味的食譜?
有冇高人可以幫忙提供?

男爵府

妳試吓以下lee 個食譜吖
我都係用lee個食譜整架
又易整,又好味,又軟熟
http://www.leisure-cat.com/frm_1433.htm

伯爵府

Thanks, 等我都試下整先!

原文章由 秋風 於 08-1-1 19:24 發表
妳試吓以下lee 個食譜吖
我都係用lee個食譜整架
又易整,又好味,又軟熟
http://www.leisure-cat.com/frm_1433.htm

大宅

有冇興趣試我呢個,都好易!

如果你跟leisure-cat嗰個食譜,你要留意入面的"大片糖"並不是一般片糖,而係農曆年尾才有得賣的"蒸糕糖",我個blog有相睇,你click入去睇吓先去買,因為"蒸糕糖"香好多嫁,祝你成功!

(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( *;* )
(_ (    )~o (_ (__)~o

伯爵府

syc204,

唔該晒, 睇完之後又想整...

不過, 我有di 睇唔明啊, 馬蹄粉要浸凍水? 係咪即係用1.1杯凍水將馬蹄粉溶解?普通冷開水, or 要冰水?馬蹄粉係咪好難溶解嫁? 點解要用篩隔? 另, 桂花係咪=桂花粉?

剛跟同事講起, 佢話佢Daddy年年都做椰汁年糕, 佢要用人手搓, 咁就可以放一個月都好鬆軟...有無人咁做?

原文章由 syc204 於 08-1-1 23:48 發表
有冇興趣試我呢個,都好易!

如果你跟leisure-cat嗰個食譜,你要留意入面的"大片糖"並不是一般片糖,而係農曆年尾才有得賣的"蒸糕糖",我個blog有相睇,你click入去睇吓先去買,因為"蒸糕糖"香好多嫁,祝你成功! ...

大宅

原文章由 cheapbombom 於 08-1-2 12:03 發表
syc204,

唔該晒, 睇完之後又想整...

不過, 我有di 睇唔明啊, 馬蹄粉要浸凍水? 係咪即係用1.1杯凍水將馬蹄粉溶解?普通冷開水, or 要冰水?馬蹄粉係咪好難溶解嫁? 點解要用篩隔? 另, 桂花係咪=桂花粉?

剛跟同事講起, ...

有嫁,用手搓可加强e e un un的口感,但你從未整過年糕,對你來說可能有一定難度,至於用手搓的年糕可放成個月,我諗只係侷限用糖蒸的年糕,但用椰汁同花奶做的年糕我諗都係快d食安全d。

桂花糖是一樽樽頹似雲吞麵鋪出售的辣椒油咁上下大樽,在南貨店(賣大閘蟹的地方)有得賣,個人認為落咗桂花糖,除了個糕樣靚d外,冇咩特別,唔太愛桂花的我,都係因為雪柜有存貨,先貪得意落d試下。

馬蹄粉質地粗,先用室温食水浸軟,用籂隔幾次令d粉幼滑,到開糕料時便不會一舊舊。

有唔明再問。

[ 本文章最後由 syc204 於 08-1-2 13:23 編輯 ]

伯爵府

syc204,

明白了, verify左, 用手搓個種年糕真係齋年糕黎嫁!

我仍然唔係咁明白, 點樣用食水浸軟di馬蹄粉? di凍水要mix落di粉度嗎? 我未見過di馬蹄粉, 所以想像唔到....sori!

原文章由 syc204 於 08-1-2 13:22 發表

有嫁,用手搓可加强e e un un的口感,但你從未整過年糕,對你來說可能有一定難度,至於用手搓的年糕可放成個月,我諗只係侷限用糖蒸的年糕,但用椰汁同花奶做的年糕我諗都係快d食安全d。

桂花糖是一樽樽頹似雲吞麵鋪出售的辣 ...

大宅

原文章由 cheapbombom 於 08-1-2 14:27 發表
syc204,

明白了, verify左, 用手搓個種年糕真係齋年糕黎嫁!

我仍然唔係咁明白, 點樣用食水浸軟di馬蹄粉? di凍水要mix落di粉度嗎? 我未見過di馬蹄粉, 所以想像唔到....sori!

...

用量杯量1.1杯水,到落馬蹄粉內攪勻,靜待10分鍾,再將馬蹄粉連水,用籂隔一次再靜待5分鍾又隔一次,直至感到馬蹄粉水幼滑。

男爵府

syc204:請問你d蒸糕糖邊道有得賣?

伯爵府

syc204,

真係好清楚, 明白晒啦!
另, 想問馬蹄粉有無話邊隻牌子好?
又想問下, 想馬蹄粉溶, 用熱水溝咪得囉?

原文章由 syc204 於 08-1-2 14:57 發表

用量杯量1.1杯水,到落馬蹄粉內攪勻,靜待10分鍾,再將馬蹄粉連水,用籂隔一次再靜待5分鍾又隔一次,直至感到馬蹄粉水幼滑。

大宅

原文章由 123BB 於 08-1-2 16:33 發表
syc204:請問你d蒸糕糖邊道有得賣?

一定要農曆年前約十日左右,大間的雜貨店或九龍城雜貨店,通常用紙皮箱盛着,農曆年後就冇得賣。
一般人叫大糖、大片糖、蒸糕糖,都係同一樣野黎,每片約半斤重。

大宅

原文章由 cheapbombom 於 08-1-2 17:54 發表
syc204,

真係好清楚, 明白晒啦!
另, 想問馬蹄粉有無話邊隻牌子好?
又想問下, 想馬蹄粉溶, 用熱水溝咪得囉?

我用呢隻牌子,覺得呢隻幾好!

絕不可以用熱水,因為會煮熟d粉,正如你唔會用熱水開粟粉去打獻汁一樣。

男爵府

原文章由 syc204 於 08-1-2 10:11 PM 發表

一定要農曆年前約十日左右,大間的雜貨店或九龍城雜貨店,通常用紙皮箱盛着,農曆年後就冇得賣。
一般人叫大糖、大片糖、蒸糕糖,都係同一樣野黎,每片約半斤重。 ...
想問下用唔晒可唔可以放雪櫃keep住?thx~

知足常樂     平凡是福 

大宅

原文章由 vizzi 於 08-1-2 22:35 發表
想問下用唔晒可唔可以放雪櫃keep住?thx~

絕對可以,我好鍾意食馬蹄糕,所以每年都入多3,4斤存貨,用保鮮袋,一袋一片,再放大保鮮盒可放好耐,你見到我blog的3片都係今年農曆年前買的,只要保持乾爽放好耐不成問題。

男爵府

原文章由 syc204 於 08-1-2 11:28 PM 發表

絕對可以,我好鍾意食馬蹄糕,所以每年都入多3,4斤存貨,用保鮮袋,一袋一片,再放大保鮮盒可放好耐,你見到我blog的3片都係今年農曆年前買的,只要保持乾爽放好耐不成問題。 ...
入左保鮮盒仲需唔需要放雪櫃? thx~

知足常樂     平凡是福 

大宅

原文章由 vizzi 於 08-1-2 23:37 發表
入左保鮮盒仲需唔需要放雪櫃? thx~

我有放雪櫃嫁,但雜貨店d糖都冇放雪櫃,咁唔知會唔會冇咁襟放呢?

伯爵府

syc204,

盒馬蹄粉好熟口熟面啊! 真係多謝你圖文並茂的解說!

你有無試過用普通片糖代替蒸糕糖? 效果有咩大分別? 最攪笑係, 我問成日整糕的爸爸及奶奶, 佢地都未聽過又未用過, 我諗, 萬一搵唔到, 可能都要用片糖代替!

最後兩個問題, 蒸糕用大火定中火? 整好左既馬蹄糕, 一般可以放幾耐? 放入雪櫃的話, 會唔會裂開好乾?

我好似有問極唔完的問題.....我一買到蒸糕糖, 就會試啦, thanks!

原文章由 syc204 於 08-1-2 22:17 發表

http://www1.parknshop.com/WebShop/images/prd/150944_l.gif我用呢隻牌子,覺得呢隻幾好!

絕不可以用熱水,因為會煮熟d粉,正如你唔會用熱水開粟粉去打獻汁一樣。 ...

大宅

原文章由 cheapbombom 於 08-1-3 09:40 發表
syc204,

盒馬蹄粉好熟口熟面啊! 真係多謝你圖文並茂的解說!

你有無試過用普通片糖代替蒸糕糖? 效果有咩大分別? 最攪笑係, 我問成日整糕的爸爸及奶奶, 佢地都未聽過又未用過, 我諗, 萬一搵唔到, 可能都要用片糖代替 ...

馬蹄糕可以話由細整到大,以前唔識,就用煲糖水的方法,即煲一煲比較甜的冰糖糖水然後落馬蹄,再收慢火落馬蹄粉水,原理係好似打獻咁,直至成了自己愛的延身程度,再倒入糕模內蒸成型。但學識咗blog內的方法後已放棄了那個方法。

如果用普通片糖當然可以,但我諗會冇咁香糖味,而且片糖比蒸糕糖甜,你可能要減少少份量。

呢款糕最好味係蒸完,放室温直至完全凍晒,可切件的時侯,我多數放室温約10個鐘,食唔晒才放入雪櫃,一雪過的馬蹄糕就失去彈牙口感,要煎香來食才可口,但不會烈開。

嗰隻馬蹄粉我諗算係大陸名牌,各大超市都有,所以米熟口面lor!

蒸糕大約係中至中大火,火力不太重要,最重要係望到d糕蒸成透明狀。

唔緊要,問多d清楚d,多d人一齊玩開心d,記住整得成功上來報喜!

伯爵府

syc204,

果然係高手, 好詳細, 你講到咁清楚, 假如我都仲失敗的話, 真係無面上黎update你啦!

原文章由 syc204 於 08-1-3 11:33 發表

馬蹄糕可以話由細整到大,以前唔識,就用煲糖水的方法,即煲一煲比較甜的冰糖糖水然後落馬蹄,再收慢火落馬蹄粉水,原理係好似打獻咁,直至成了自己愛的延身程度,再倒入糕模內蒸成型。但學識咗blog內的方法後已放棄了那個方法。 ...

大宅

原文章由 syc204 於 08-1-3 11:33 發表

馬蹄糕可以話由細整到大,以前唔識,就用煲糖水的方法,即煲一煲比較甜的冰糖糖水然後落馬蹄,再收慢火落馬蹄粉水,原理係好似打獻咁,直至成了自己愛的延身程度,再倒入糕模內蒸成型。但學識咗blog內的方法後已放棄了那個方法。 ...

請問(二德惠)有沒有蒸糕糖賣?

首頁

尾頁

跳至