家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

近來睇新聞見到,如果老左每人3000,咁老人家又有d錢用,仔女又唔使咁担心老人家,要比多d家用!其實係好定唔好呢?但又好似要比多d稅!

別墅

要睇下當其時的通漲,如果現在的$3000 等如將來$300蚊或者$30蚊,大家覺得有無用?而且,有錢的和無錢的老人家,也有$3000,又好似不公平……

D青年人又要供樓,又要養妻活兒,好彩的更要養自己父母和外父外母,重要供自己份強積金……都覺得佢地幾惨!況且,人工每年不會加得多。

以上個人,屬個人言可論,不喜勿插。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 sukicat 的帖子

我覺得幾好,一個老人家3000,一對夫妻6000,鏗點,我覺得夠生活

別墅

引用:近來睇新聞見到,如果老左每人3000,咁老人

原帖由 sukicat 於 14-08-22 發表
近來睇新聞見到,如果老左每人3000,咁老人家又有d錢用,仔女又唔使咁担心老人家,要比多d家用!其實係好定 ...
公平的就是自己供自己退休後拿,現在提出叫老人稅,是你立來比人享用,而實際講明運作十多年已赤字,這個計劃根本無人保証到後生退休後,即約30年後政府是否仲有錢派出來。到時社會好大可能是1個後生養兩個老人: 於心何忍
總之,這建議是稅項,不是屬於你,冇話到你退休後有3000保証,mpf至少人死屬於遺產,幫到你子女,這個你後生做到咁辛苦短命,那些獲得3000的人士就多謝你,
入理財版,都是對自己負責的,我絕對反對這個建議,累到下一代咁辛苦,人工加幅慢,高通漲高樓價,仲要割人地忽肉養人地,不喜勿插

Coffeekk  Agree  發表於 14-9-8 08:42
vickling  Agree!  發表於 14-8-26 01:30
SS0303  Agree  發表於 14-8-24 09:44
BO_BO  Agree!!  發表於 14-8-24 08:46
eggcarol  Agree x 100000  發表於 14-8-24 01:45
wsy1115  AGREEEEEEE!  發表於 14-8-23 16:34
laalaap    發表於 14-8-23 15:29
Pink_girl  agree  發表於 14-8-23 09:55
hgc12345  Like!  發表於 14-8-23 08:39
NETALIEMA  同意  發表於 14-8-23 00:00
candy789  同意!  發表於 14-8-22 22:51
fruitking2006  同意  發表於 14-8-22 17:05
PandaRabbitttt  Agree  發表於 14-8-22 16:59
kiuzoe  同意!!  發表於 14-8-22 16:29
Yang81  Agree  發表於 14-8-22 15:59
kellybb819    發表於 14-8-22 15:57
fumi  十萬個同意!  發表於 14-8-22 14:34

大宅

回覆:如果真係老左每月有3千蚊係唔係好呢?

好多國家都係咁變成負債

laalaap  YES  發表於 14-8-23 15:29

王國會長

王國會長

sukicat 發表於 14-8-22 13:06
近來睇新聞見到,如果老左每人3000,咁老人家又有d錢用,仔女又唔使咁担心老人家,要比多d家用!其實係好定 ...
有得收一定好, 但對要供果個就唔好.

象牙宮

sukicat 發表於 14-8-22 13:06

那一个國家行 社福 都係 出問題.

我係 支持 年輕時努力, 防老不可無. 時下有好多人, 先使未來錢. 又無理財. ...

我交稅. 老左 有 3K. 我覺應該的
李+x 交稅. 老左 有 3K. ...................???
貧穷者. 老左 有 3K. 也是應該的.

最好有限資產. not to be abuse.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

自己退休自己儲錢
啲低收入既梗係想唔使付出就有錢
我同c6本身環境麻麻而家捱得個出頭天,我唔想將自己既努力成果分俾人
自私都係咁話
我唔介意交咗既稅既部分去咗啲綜援/福利機構,但人人有份既話條氣就唔順

333s  正常架. me2  發表於 14-8-22 14:44

別墅

我無估錯,供就有份,拎就無份

ha-ppyday    發表於 14-8-24 22:11
kellybb819    發表於 14-8-22 15:59

象牙宮

SYWu215 發表於 14-8-22 14:13
好多國家都係咁變成負債

美國 金融機構 將負債 包裝成 退休基金. 死得都是 我地 市民/ 老人 (有錢老人).

leman 事件 再來多一次.

穷人最好. 唔使 煩.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

王國會長

王國會長

fumi 發表於 14-8-22 14:40
自己退休自己儲錢
啲低收入既梗係想唔使付出就有錢
我同c6本身環境麻麻而家捱得個出頭天,我唔想將自己既努 ...

根本就係變相加稅. 搵$20000 每個月比2.5% = $500 x 12 = 每年多交$6000 稅.

象牙宮

sumyuetbaby 發表於 14-8-22 13:48
公平的就是自己供自己退休後拿,現在提出叫老人稅,是你立來比人享用,而實際講明運作十多年已赤字,這個計 ...

理財... 理性.

投資都是對自己負責的... 平估風險...

我地投資失利... 唔通政府 包我地? 我都想 被政府 包養架. 從沒有資格. 唔夠穷. 又唔係富.

二头唔到岸. 一元都係靠自己. 我想如果我出去向人要 一元都難. 被人插死就多.

理性討論交流者。

男爵府

對於我地呢d如果有供款,65歲後每月取回$3000,當然是一個好的計劃,甚至有利。但對於嗰d冇做嘢,唔使供款,但65歲之後都可以攞$3000。呢個計劃就變得好唔公平,甚至乎難為了努力工作的一群。

子爵府

唔公平。。。變相加税。。。现在,税就有份交,福利唔多觉。。。中產慘

別墅

所以,希望各位用心認真諗下,我們下一步要點反對,後患無窮,鼓勵更多蝗蟲來港分利益,有人話,引入資產較公平,請問,除了李家誠唔可以轉移資產扮窮,現在聽到有這計劃的都可以在60歲開始轉移資產,蝗蟲所申報的更加唔可信,所以,這個計劃根本就是廢物。亂港的建議,到時冇人向上做工,只等65歲有錢派。經濟就咁玩完,勤奮的香港人不復見了

Vansi816  Agree  發表於 14-8-22 19:11

別墅

引用:對於我地呢d如果有供款,65歲後每月取回$30

原帖由 Vansi816 於 14-08-22 發表
對於我地呢d如果有供款,65歲後每月取回$3000,當然是一個好的計劃,甚至有利。但對於嗰d冇做嘢,唔使供款 ...
公平的就應該如759老闆說,全民有權拿退休金,就有義務全民一起供款,包括綜援人士,最多用percentage,少極但綜援其實就是個人收入,佢有份到65退休就有義務扣返供款

大宅

每人都要為自己負責,公平咪自己供自己,想將來生活有保障的咪計劃做好的囉,每人都有權利選擇自己生活
樣樣人地幫你諗左,就冇左自主性,比人規限就冇左自由性,有能力,鍾意供獻社會又可以比多的,
另方面睇,又創造多左工作(管理呢筆錢既人)某的人又有新既錢途
c9眼光,不喜勿插,謝謝!

伯爵府

引用:對於我地呢d如果有供款,65歲後每月取回$30

原帖由 Vansi816 於 14-08-22 發表
對於我地呢d如果有供款,65歲後每月取回$3000,當然是一個好的計劃,甚至有利。但對於嗰d冇做嘢,唔使供款 ...
係呀!收現金同時攞綜援。到65再收3千。

大宅

呢個計劃一出.更多懶人吾做野等政府養.人人都走來香港拿.中產真係慘

男爵府

如果要加稅才有呢3千蚊, 我反對。 加稅係增加左打工仔及僱主的負擔。

首頁

尾頁

跳至