懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

諗住喂人奶3個月。。第一胎又驚無奶又唔知會唔會超痛頂唔順,全職ftm唔洗翻工儲奶。如果你係我你會用$1000買電奶bump ma?! 定係平平地買手動?定係唔洗買呢?plz help ><

男爵府

回覆:大家係我會唔會買?

我上一胎係咩都無買,但有睇定款式同邊到買,到真係認為有需要個陣即刻叫屋企人去買

大宅

畀面勳章

我覺得一係唔買, 一係电泵。。。。

手泵我買完一次都冇用過

stephanie714  cannot agree more!!  發表於 14-9-4 14:24
pyueshum  Agree  發表於 14-9-2 07:49

禁止訪問

大宅

到時有需要先買,太多變數

複式洋房

回覆:pupu865 的帖子

如果唔洗返工。就應該可選不用買。親身喂最好。

babyislove  同意  發表於 14-9-4 16:57

大宅

引用:如果唔洗返工。就應該可選不用買。親身喂最

原帖由 an.elaine 於 14-09-01 發表
如果唔洗返工。就應該可選不用買。親身喂最好。
其實都諗住親身喂,但又驚辛苦,同埋會開刀驚傷口問題,bump 出來老公或陪月可以幫下手喂。有時覺得$1000可以買幾罐奶粉。。好似好哂錢

大宅

一係唔買,一買就要電泵。

但我係過來人,勸你唔好買住,等生左睇下有無奶先買,因我生前買左電泵,但因開刀生,傷口痛好耐,生完十日都唔上奶,就放棄左餵人奶,個電泵係無開過。

男爵府

回覆:awifetobe 的帖子

我有買 我都係ftm 但電pump真係有用 因為初生b雖然食得密 但食得唔多 初初會成日谷奶谷到好痛 bb食唔晒就一定要pump出黎 同埋到時訓覺都唔夠時間 仲要用手pump逐下逐下泵 我寧願比多d錢 爭取時間休息湊bb好過

男爵府

回覆:awifetobe 的帖子

$1000買幾罐奶粉 但一罐食得一星期咋喎 但電泵你可以一直用喎 我個電泵到而家都用左大半年啦

Music_sister  Yea  發表於 14-9-1 23:41

大宅

awifetobe 發表於 14-8-31 23:48
諗住喂人奶3個月。。第一胎又驚無奶又唔知會唔會超痛頂唔順,全職ftm唔洗翻工儲奶。如果你係我你會用$1000 ...

我都唔知自己能力可喂幾耐, 只係一心諗住初乳及人奶無價, 所以我都照買左電泵, 因為開刀後都可以泵出黎比屋企人幫下手, 其實只要有心, 我相信一定可以喂得到。

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我第一胎時買左個手泵(平嘛!),諗住有人幫手餵下,點知泵到手痛到飛起,累死!我太多奶了,所以都係睇生完既身體多唔多奶先買好!

大宅

引用:一係唔買,一買就要電泵。但我係過來人,勸

原帖由 blythe0824 於 14-09-01 發表
一係唔買,一買就要電泵。

但我係過來人,勸你唔好買住,等生左睇下有無奶先買,因我生前買左電泵,但因開 ...
我都係最驚呢樣!! Thx for ur advice !!!

大宅

回覆:pampamlam 的帖子

我諗所有買左電bump又有奶既一定覺得電bump好,但用落會唔會痛呢?我用邊隻brand and how much r ?

大宅

回覆:pampamlam 的帖子

我諗所有買左電bump又有奶既一定覺得電bump好過手bump,但用落會唔會痛呢?我用邊隻brand and how much r ?

大宅

引用:Quote:awifetobe+發表於+14-8-31+23:48+諗

原帖由 wonderbee 於 14-09-01 發表
我都唔知自己能力可喂幾耐, 只係一心諗住初乳及人奶無價, 所以我都照買左電泵, 因為開刀後都可以泵出黎比 ...
Thanks for ur comment !! 我都有咁諗,有時諗住係第一胎,可能下個b都用得著,但老公又好似覺得我哂錢,喂得個3個月搞咁多野

大宅

引用:我有買+我都係ftm+但電pump真係有用+因為初

原帖由 yatmanchris 於 14-09-01 發表
我有買 我都係ftm 但電pump真係有用 因為初生b雖然食得密 但食得唔多 初初會成日谷奶谷到好痛 bb食唔晒就一 ...
咁又係,你用邊隻brand 同ard幾錢呢?pump 個時痛唔痛ga?!

男爵府

有心同定時泵,半夜都要起身泵,就一定夠奶。我泵到十個月先停全人奶,因為返工,不能定時泵。十個月既奶粉錢,當一個月飲三罐粉,十個月三十罐粉,泵奶機絕對經濟之選。如果,你好早放棄,你便d二手市場放都應該有人要。我買二手,自己配返d貼身配件就得啦。

別墅

引用:Quote:原帖由+wonderbee+於+14-09-01+發表

原帖由 awifetobe 於 14-09-01 發表
Thanks for ur comment !! 我都有咁諗,有時諗住係第一胎,可能下個b都用得著,但老公又好似覺得我哂錢,喂 ...
我同你個case一樣,想餵三個月左右又係ftm 我話買pump佢唔支持話等生左睇下有無奶先 初初我同佢嘈因為都係一千左右 不過諗深一層又係既 如果無奶就多餘 如果有奶bb又啜到不如埋身 如果多奶都有得pump其實買電pump都幾好 我就睇中左medele mini 唔知好唔好用至在細又方便

大宅

乳頭損左埋唔到身咁點?
突然半夜谷到石頭咁亞 b 又食唔哂漏奶咁點?
病左食藥少左奶咁點?
萬一有咩特別事你要出街超過 4 個鐘咁點?

其實我覺得埋身餵都要 keep 住泵既....

$1000 電泵算係好抵用啦~

再唔係,平啲買定手泵(最多泵果陣你攰啲)都好過唔買....

首頁

尾頁

跳至