懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

醫院早期OSCAR RESULT : T21 1:2 頸皮2.6/ 34YR ;去左DR 劉到做NIFTY,初步睇唔到BB有異常(有鼻骨,手腳,心等正常)頸皮2.1,但要等驗血才可以CFM.....呢幾日真係好難挨,好辛苦.....又唔想同親人呻,怕佢地擔心.....希望上天比個機會我同BB喇

複式洋房

好明白你感受, 我之前OSCAR RESULT都係高危, 我去做左敏兒安T21 TEST, 一個星期左右醫生已有報告, 結果正常. 如果BB頸皮OK, 又有鼻骨, 其實大多都正常, 因為OSCAR真係太多假陽性, 個RESULT成日都好嚇人.

樓主放心啦, BB一定健康正常的, 要有信心啊!

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

冇事0既, 冇事0既!!!!
.........................................

子爵府

tatfin 發表於 14-9-2 09:49
好明白你感受, 我之前OSCAR RESULT都係高危, 我去做左敏兒安T21 TEST, 一個星期左右醫生已有報告, 結果正常 ...

好同意你的見解. Oscar Test真係欺騙咗好多媽媽的眼淚, 而且我在網上見到有媽媽係1:7,000的低風險, 結果BB出世後竟然係唐氏.

我同我老婆已經唔再信Oscar Test, 如果再有下一胎, 我同我老婆都決定直接做T21 / Nifty算了.

別墅

謝謝你地呀~!! 如冇意外星期4會有REPORT,希望到時可以報喜喇

shuyi  wait u good news.don   發表於 14-9-2 10:22
ho-liday  加油媽媽! 比信心BB!  發表於 14-9-2 10:20
快樂股民  等你好消息  發表於 14-9-2 10:10

大宅

回覆:SHAN77 的帖子

請問這個劉醫生好嗎?收費貴不貴?

別墅

回覆:快樂股民 的帖子

其實 OSCAR 都只係一個 screening, 唔係 diagnostic, 就算 1:700, 講緊的只係 700個人之中有1個人有唐氏,699個無,機會率而已。我朋友高齡,1:4,最後都無事。
所以 1:700 低風險都中左唐氏,唔出奇 !

bosch  我個醫生都係咁講.  發表於 14-9-6 23:27

別墅

引用:醫院早期OSCAR RESULT : T21 1:2 頸皮2.6/

原帖由 SHAN77 於 14-09-02 發表
醫院早期OSCAR RESULT : T21 1:2 頸皮2.6/ 34YR ;去左DR 劉到做NIFTY,初步睇唔到BB有異常(有鼻骨,手腳,心等 ...
祝福你,希望無事 !!
加油

子爵府

cuhkrain 發表於 14-9-2 10:49
請問這個劉醫生好嗎?收費貴不貴?

六千元 (Nifty Test)

子爵府

回覆:快樂股民 的帖子

Oscar & nifty 係咪要等2星期先有result?

子爵府

JNF 發表於 14-9-2 11:27
Oscar & nifty 係咪要等2星期先有result?

當日我老婆嚮廣華做Oscar Test, 兩日後收到醫院通知高風險 / 高危.

之後去劉子建醫生度做Nifty, 大約十日後有結果 (結果低風險).

別墅

回覆 cuhkrain 的帖子

NIFTY $6000 ,先填左自己資料,入到去見到DR劉,佢真係好好笑容,好細心聽我講我既情況,佢話:同你照左US 先~睇下BB情況,再決定做唔做NIFTY LA!
佢照左大約10MINS , 照晒BB SIZE,有冇鼻骨,眼,心,手腳數晒手指腳指,動靜脈流,可以CHECK既佢應該都睇晒
之後佢覺得BB 冇異常,話可以做NIFTY ,佢會親自抽血,成個過程我覺得都好舒服安心,佢不斷問我有冇問題唔清楚要問?
最後有相同VCD 拎走,1-2WK 會有驗血REPORT

其實我初時都有諗過做T21,但上網SEARCH 左好多T21/NIFTY INFO,覺得DR劉既資歷好勁,我好想聽下佢既初步意見,所以最後揀左睇佢

大宅

回覆:SHAN77 的帖子

謝謝分享。需要提前很早book?劉子X?

別墅

回覆 cuhkrain 的帖子

我BOOK 第2日就有時間了~(我冇揀時間,只要盡快)

別墅

多謝各位支持!!!!報告出左喇!!!低風險1:4千幾萬!!!!!! 真係鬆一口氣!!!可以開心過中秋LU

快樂股民  恭喜晒呀!!!  發表於 14-9-7 15:15

複式洋房

SHAN77 發表於 14-9-6 10:46
多謝各位支持!!!!報告出左喇!!!低風險1:4千幾萬!!!!!! 真係鬆一口氣!!!可以開心過中秋LU ...

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:多謝各位支持!!!!報告出左喇!!!低風險1:4千

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:唐氏1:2超高危...等報告的日子

恭喜啊!

新的一天...希望真的有新的希望吧...

公爵府

恭喜

複式洋房

恭喜晒,祝你們一家身體健康,開開心心迎接你哋我的小寶貝

首頁

尾頁

跳至