婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原本以為同99反咗面, 不再往來, 我就可以安心, 按自己的意思照顧阿b, 過d自己想過的生活, 點知道, 佢個八婆居然帶姑奶偷偷走去我請人照顧bb的家, 叫幫我照顧bb的太太, 學姑奶的bb一樣, 接受軍訓, 氣s我了 , 想 打s佢

我姑奶的bb, 現在只不過是個4個多月大的人仔, 但在她1個多月大的時, bb就要開始過d非人度的生活, 每天規定bb要幾點起身, 幾點吃奶, 不準玩口水, 不準吃手指, 連bb幾時辦理人生大事都要規限, 雖然這個不是我自己的bb, 但我聽到都覺得bb佢很可憐, 連做bb的最基本樂趣都被剝削, 現在佢這個八婆居然要我的bb, 學姑奶的bb, 過這些非人生活, 還要求幫我照顧bb的太太, 不可以給bb吃其他東西, 醫生都說我哋照顧bb, 照顧得很好, bb身體很健康, 成長發展得很好, 為什麼又要來破壞

現在佢又過來講3講4, 令到幫我照顧bb的太太很維艱, 人家太太同我講佢是bb的嫲嫲, 嫲嫲叫到, 不可以不做, 令到我更加憎恨我99

男爵府

每代教育子女都有自己的一套, 但總不能要人家跟自己一樣

你不如同99傾傾啦, 開心見成講 .

禁止訪問

大宅

原文章由 wdec07 於 08-1-21 14:30 發表
原本以為同99反咗面, 不再往來, 我就可以安心, 按自己的意思照顧阿b, 過d自己想過的生活, 點知道, 佢個八婆居然帶姑奶偷偷走去我請人照顧bb的家, 叫幫我照顧bb的太太, 學姑奶的bb一樣, 接受軍訓, 氣s我了 :angryfire ...

咁好容易攪到人地唔肯同妳揍b架啦....其實人人都各自有一套揍b嘅方法架啦.....唔通真係一本通書睇到老咩.....我個女今年7歲, 初初我99都成日講架....話我個工人唔識揍, 又依樣, 又嗰樣...總之一定有嘢講架啦.....初初我都只係答佢"係啊, 哦"就算....點鬼知佢就好似越講越過癮咁, 次次返親去都講同一番說話, 把鬼火咪同佢講, 99, 我覺得 ok 咪得囉....最緊要個 b 健康啫....妳個仔又無本事, 唔係我咪唔洗去出做嘢養家, 返屋企揍女囉.....

複式洋房

原文章由 andjoy 於 08-1-21 14:39 發表
每代教育子女都有自己的一套, 但總不能要人家跟自己一樣

你不如同99傾傾啦, 開心見成講 .

我同佢的關係如同外人
上次佢去見bb
都是偷偷打電話問我隻c6
bb在那裡
自己爬上去的
唔係照顧bb的太太問我
我跟本什麼都不知道

複式洋房

原文章由 蜜糖小叮 於 08-1-21 14:44 發表
唔個俾錢佢湊仔,咪聽邊個講,就算係bb老豆都咁話,但我係你換個湊仔好,唔係係一定煩死

我現在就是煩這個問題
因為照顧bb的太太
佢好愛惜我的bb
我唔想因為個八婆這件事
唔比bb佢湊

複式洋房

原文章由 cherrytso 於 08-1-21 14:49 發表

咁好容易攪到人地唔肯同妳揍b架啦....其實人人都各自有一套揍b嘅方法架啦.....唔通真係一本通書睇到老咩.....我個女今年7歲, 初初我99都成日講架....話我個工人唔識揍, 又依樣, 又嗰樣...總之一定有嘢講架啦..... ...

我就是怕, 個八婆再攪下去, 人地唔肯同我揍bb, 而且我現在又有份收入不錯的工作, 其實我之前有想過放底份工, 回家照顧bb, 但隻c6唔肯, 佢話我唔做, 家庭的收入少了成萬元, 對bb第時的生活有影響, 所以我現在都唔知點算好, 比隻八婆玩s

大宅

一係同照顧bb個太太講囉....無妳通知唔可以俾其他人上黎睇 bb 囉....何況間屋係人地嘅, 佢可以唔開門俾佢囉.....

禁止訪問

大宅

原文章由 wdec07 於 08-1-21 15:07 發表

我就是怕, 個八婆再攪下去, 人地唔肯同我揍bb, 而且我現在又有份收入不錯的工作, 其實我之前有想過放底份工, 回家照顧bb, 但隻c6唔肯, 佢話我唔做, 家庭的收入少了成萬元, 對bb第時的生活有影響, 所以我現在都唔知 ...

我都係咁諗囉....而且老實講, 自己讀咗咁多書, 好唔甘心返去做黃面婆囉...而且更加唔想做寄生蟲囉.....話晒自己有份幾可觀嘅收入, 唔洗靠老公, 講句嘢都大聲d啦....

複式洋房

原文章由 cherrytso 於 08-1-21 15:07 發表
一係同照顧bb個太太講囉....無妳通知唔可以俾其他人上黎睇 bb 囉....何況間屋係人地嘅, 佢可以唔開門俾佢囉.....

個八婆上次都是自己問個仔
bb在那裡
叫個仔打電話比照顧bb個太太
開門比佢入去看bb
我都有此打算
今晚同照顧bb個太太講
沒有我通知
不可以比其他人來看bb

複式洋房

原文章由 蜜糖小叮 於 08-1-21 15:08 發表
可唔可借果個太太口話俾佢吔聽話你要換左人湊,過左年唔俾佢湊,怕佢唔信願令休息日自己湊

我已經同公司請咗假
由2月1日到2月17日
希望佢相信
bb已經沒有再比人湊
但怕佢個仔(我隻c6)同佢講
我只是暫時放假
遲d佢再返工
到時再去看阿b

大宅

我99之前都話過我架....事緣我個女初初要考幼稚園, 咁我同老公就搵咗幾間幾有名嘅學校, 有一日返去99度食飯, 我二嫂問我考學校考成點....咁我咪話幾間都收, 諗吓點間好d就讀囉....因為我地住北角區, 而我就同個女選擇嚮跑馬地讀書....我99聽到後, 即刻問我有無問過d姑姐先同個女搵學校....嘩...我一聽到佢咁問....真係火都黎....有無攪錯啊....我同個女搵學校要問過d姑仔.....無嘢啊.....我即刻問我99, 係佢講錯定係我聽錯囉....我問佢點解要問d姑仔啊....我問佢係唔係我無權同個女選擇學校, 定係佢讀書嘅錢係公數俾嘅先....如果兩樣都唔係....就唔該同我收聲..... 我同佢講, 我同照顧個女, 同佢選擇任何嘢, 連爸爸(即刻我隻c6)都唔可以插咀....我99當堂呆咗10秒, 先笑笑口話係啦....好啊.....間學校都唔錯啊....咁囉.....

大宅

原文章由 wdec07 於 08-1-21 15:26 發表

我已經同公司請咗假
由2月1日到2月17日
希望佢相信
bb已經沒有再比人湊
但怕佢個仔(我隻c6)同佢講
我只是暫時放假
遲d佢再返工
到時再去看阿b

最重要係教育一吓妳老公....唔洗咁坦白架....愚孝同孝順係兩會事黎架.....

複式洋房

原文章由 cherrytso 於 08-1-21 15:13 發表

我都係咁諗囉....而且老實講, 自己讀咗咁多書, 好唔甘心返去做黃面婆囉...而且更加唔想做寄生蟲囉.....話晒自己有份幾可觀嘅收入, 唔洗靠老公, 講句嘢都大聲d啦.... ...

講說話可以大聲又有什麼用............
隻6話佢好尊敬(其實怕)99
佢話99是老人家
我哋做後生的
要多讓讓她
佢說什麼都是對
我就永遠都是錯

大宅

原文章由 wdec07 於 08-1-21 15:32 發表

講說話可以大聲又有什麼用............
隻6話佢好尊敬(其實怕)99
佢話99是老人家
我哋做後生的
要多讓讓她
佢說什麼都是對
我就永遠都是錯

咁我比妳好好啦....因為起碼我隻c6企嚮我嗰邊, 佢都知佢亞媽勁煩. 一句嘢講幾年....我老公上年就係因為佢亞媽一時一樣, 年初一只係上一上去佢亞媽屋企門口, 擺低d利是, 屋都唔入就走啦.....成個新年都無返去啊...直到過咗三月中先肯再返去咋.....哈哈~~~~

複式洋房

原文章由 cherrytso 於 08-1-21 15:28 發表
我99之前都話過我架....事緣我個女初初要考幼稚園, 咁我同老公就搵咗幾間幾有名嘅學校, 有一日返去99度食飯, 我二嫂問我考學校考成點....咁我咪話幾間都收, 諗吓點間好d就讀囉....因為我地住北角區, 而我就同個女選 ...

起碼你說的話99都會同意
而我99由我阿b一出生
就要我跟姑奶養b的方式去做
因為我不願意
以及我為了隻6的事同佢
佢已經憎到我s
現在佢只會做d鬼鬼鼠鼠的行為
在我背後說是非

複式洋房

原文章由 cherrytso 於 08-1-21 15:30 發表

最重要係教育一吓妳老公....唔洗咁坦白架....愚孝同孝順係兩會事黎架.....

佢老母說什麼都是對的
連老母仔女都可以放在一旁
是個超級愚孝仔

禁止訪問

複式洋房

原文章由 cherrytso 於 08-1-21 15:43 發表

咁我比妳好好啦....因為起碼我隻c6企嚮我嗰邊, 佢都知佢亞媽勁煩. 一句嘢講幾年....我老公上年就係因為佢亞媽一時一樣, 年初一只係上一上去佢亞媽屋企門口, 擺低d利是, 屋都唔入就走啦.....成個新年都無返去啊... ...

所以不是每個人都很好運的
如果自己隻6肯幫自己
99就不會這樣欺負我
唔通新抱就一定是外人
不可以和平共處

首頁

尾頁

跳至