懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

啱啱出院, 所以同大家講講瑪嘉烈走佬袋內容,以免執太多嘢用唔著

按照瑪嘉烈通告嘅要求:
入院時~
產前檢查文件,你同C6 身份證: 當然係必須。
衛生巾: 不必要扣,穿水後產前房嘅姐姐會用醫院提供的有扣衛生巾及床墊幫你。產後房先會要求自備,用貼的加網褲或紙底褲就得。
廁紙: 自備在床邊使用,都有人去洗手間時自備,隨個人喜歡。
梳洗用具: 自備
拖鞋: 必須,提議著住入院可以拎少一樣嘢
水杯: 必須,最好有蓋。姐姐每日會提供熱水到每張床。
氣墊或水泡: 個人決定,我個人覺得作用不大
生理沖洗器: 個人決定,我見好少人真係攞出嚟用。
網褲: 必須,紙底褲都可以。
紙尿片: 必須,一上房姐姐就會問你攞。
小圍巾: 餵母乳嘅不必,唔見有人用。餵奶粉嘅請自己決定。
棉花或濕紙巾: 必須,濕紙巾比較方便。

出院時(出院先叫C6拎去醫院)~
BB衣物 及自己衣物: 必須

你一生完上房,姐姐就會問你攞齊衛生巾,底褲,紙尿片,濕紙巾,水杯,幫你擺好。。。

參考:
衛生巾多少視乎你用幾多,第一次姐姐會打孖幫你用,之後可以落床就自己去換。 順產會留院最少36小時, 而我就啱啱好用咗一包20片。
網褲/紙底褲: 一樣,睇你換得密唔密,第一次姐姐用一條,之後自己搞。我只用咗3條。
紙尿片: 姐姐會寫你嘅床號响包裝上,然後放連同濕紙巾放响你bb床下格,一定唔會唔見。 當你可以落床後(多數8小時)你就要自己負責幫bb換片。我1包20片夠用有多。
濕紙巾: 同紙尿片放埋一齊,我1包80片夠用。
床墊唔需要帶,瑪嘉烈有提供。產後房一張用到你走。如果有需要,問姐姐攞多張應該都可以,啲姐姐都好好人。

其他:
相機: 响產房生完之後息哂啲儀器,姑娘會主動問要唔要影相,用手機都可以(生嘅時候要息機)
手機充電器: 產前同產後房每個床位頭頂都有電,但寫緊急用電。 大家都會照充電,只要唔影響到醫療同其他人,姑娘唔會出聲,甚至提醒你唔可以邊叉邊講電話,以免爆炸
零食: 生完好忙,忙休息忙餵奶忙換片,自己決定有無需要帶啦
胸圍: 全場女人,而且大家都要餵奶,胸圍只適用於出院。
外套: 生完好多人會覺得怕冷(雖然我覺得唔凍仲有啲熱),帶件外套好啲,都有人著住襪保暖。
Mp3或其他打發時間嘅物品: 無用,有時間最好瞓覺。。

p.s. 好多JM 有唔同嘅問題, 我會將我知嘅話俾大家知, 但提醒一句, 我只係新手媽媽,向瑪嘉烈生過一次,我講嘅只係我見到嘅,唔可以代表全部, 謝謝。

大宅

畀面勳章

回覆:分享: 瑪嘉烈走佬袋

多謝分享!好詳細

大宅

Thx for sharing

大宅

Tks for sharing~~ 太好啦, 睇左咁耐終於有瑪嘉烈走佬袋資料, 感激~~

大宅

多謝分享!

複式洋房

唔該晒,超詳細,就係仲未買走佬袋既嘢,好彩睇到你個post

大宅

醫院會包一包濕紙巾俾BB,足夠用到出院,因我只帶左濕棉,阿姐只拎走我包尿片,推BB回來俾我時,會跟一包濕纸巾

大宅

想問 紙尿片係比bb 用?
手機可帶入產房?生完比影相?

別墅

回覆 olive_chan53 的帖子

呢個我唔肯定, 因為姐姐問我攞, 佢都係用返我果包, 無見其他。。。

別墅

回覆 Tzekiu 的帖子

紙尿片係bb用,頭幾個鐘你未落得床,姑娘或姐姐會幫手換片, 之後俾返你自己搞
手機可以帶入產房,但要關機
生完如果要影相先開返

大宅

引用:啱啱出院, 所以同大家講講瑪嘉烈走佬袋內

原帖由 konieyin 於 14-09-08 發表
啱啱出院, 所以同大家講講瑪嘉烈走佬袋內容,以免執太多嘢用唔著

按照瑪嘉烈通告嘅要求:
thanks for share

複式洋房

好詳細,thx!!

子爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大宅

Thank you so much!

大宅

好長細吖

大宅

想生BB熱投 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

多謝分享!

複式洋房

回覆 konieyin 的帖子

Thanks for sharing

複式洋房

Thanks~

複式洋房

Thanks for sharing!

大宅

Thanks for sharing , 終於有瑪嘉烈走佬袋同產後分享,最開心係生完有姑娘幫手影相,good

首頁
12345...6

尾頁

跳至