懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我聽好多人都話要開刀生的話, 要提前大約兩週, 但我問完我私家醫生, 佢話提前一週就OK.
我如果跟LMP計, 預產期係11月尾, 但根據平時照聲波, 預產期係12月頭.
而家醫生話, 按12月頭計, 提前一週.........但我擔心到時如果早左作動, 咪要變成順產?!

所以, 想請教下有剖腹經驗的媽媽, 你地通常係預產期前幾多日開刀架?
同埋, 最遲幾時要決定開刀日子啊?

因為BB的身形同體重隨時會變, 會唔會等接近D預產期, 例如36週先決定都OK呢?
Thanks !

子爵府

回覆:iababy 的帖子

我第一胎38週5days作動bb7lbs 3,第二胎約38weeks開刀,bb 6lbs2

別墅

多謝分享!

男爵府

回覆 iababy 的帖子

太遲訂手術室末必好的日期和時間有,同埋中後期的聲波記錄不用來調整予產期,東區第—次照大了—週,後來照又正常反.他們說不用改予產期,我的西醫都係用lmp計的.後期有胎盤老化又可能會提早開刀.所以妳還是跟妳的西醫判斷吧!

別墅

回覆 arjarnbuddha 的帖子

多謝回覆! 因為我照聲波一直都係話12月頭預產, 所以我西醫就係話提前一週,即係11月尾開刀就OK.
兩星期後我會再做產檢, 到時再詳細問多次醫生, 睇下可唔可以遲D先BOOK手術室 (私家醫院床位已BOOK左). 我個醫生比較COOL, 睇症又急, 哎, 好煩啊! 但無理由而家先轉醫生架. 之前聽同事介紹, 話呢個醫生開刀手勢好, 又有經驗先撿佢! 而家有少少後悔.

男爵府

我用駐院醫生.我35週産儉時醫生打内缐勉強幫我安排時間,如果妳醫生係掛單,末必有power遲會攞到位.我最唔鐘意D好cool,又趕時間的醫生.我—定唔會看!因為醫生都係人,太趕會岀錯!

別墅

回覆 arjarnbuddha 的帖子

我個醫生係掛單, 不過只掛浸會. 聽聞浸會D姑娘都係搵佢接生.
我之前有問過西醫D姑娘, 佢地仲話咩唔駛咁快決定順產定開刀, 臨生前先決定都未遲,都唔知堅定流.

子爵府

2023年兔年勳章

回覆:請問通常是預產期提前多少天\"剖腹生產\"

如果自己揀開刀,香港嘅私家醫院要38w後先可以。我果時想37w6開刀問咗好多間都唔比。

yycathy  我個醫生都係咁講。  發表於 14-9-22 15:25

大宅

我個私家醫生會比預產期早大概2 weeks嘅時間我擇日,例如一月二十八日預產期,佢會叫我揀1月14至24號開刀,第一胎我揀38週開刀,陀住5個月左右便要決定日期,因為要book手術室及睇吓醫生得唔得閒,當年龍年太多人生b,所以我都好早便決定,而且自己睇開個私家醫生monitor 得好好及細心,所以好放心,無諗過早產。而家陀第二胎,暫只book咗醫生,未book手術室。

別墅

回覆 scarlettlai 的帖子

預產期1月28號, 但叫你揀1月14至24號? 24號都OK? 唔會太接近咩?

別墅

回覆 bebe1314 的帖子

其實我一定會揀38 WEEKS 後既, 只係我醫生話39 WEEK, 我驚到時太接近預產期, 變成要順產.

大宅

醫生話無問題,不過我都唔敢book咁遲,驚bb比預期早出世

別墅

回覆 scarlettlai 的帖子

咁你打算提早幾日開刀啊?

大宅

大概早十日……

iababy  我都打算早7-10日  發表於 14-9-29 15:18

子爵府

我個時開刀醫生叫我揀,我揀左預產期前一星期,佢話我揀得比較遲?!
但都由我。

不過我同事既醫生就叫佢唔洗揀
到時候會同佢開刀?所以我都覺得奇怪。

但係我唔想太早生,BB當然係足月最好,雖然姑娘都話38週當足月。

iababy  最後係揀的日子開刀?  發表於 14-9-29 15:22

複式洋房

回覆:請問通常是預產期提前多少天"剖腹生產"?

醫生通常會叫你揀38週

大宅

38週先係足月,要過咗先可以出嚟,我今年預產期3月2,想提早喺2月19剖腹,book哂嘢,擇哂時辰,點知個仔2月14出咗嚟,有時都唔到你揀,係佢自己揀架

不過你有時辰就早啲book啦,無就過咗30週都無所謂。

iababy  YES!真係人算不如天算!  發表於 14-9-29 15:21

大宅

我自已擇左好日...但要38w6...都擔心佢會作動早出...人算不如天算...唯有見步行步...到時咪加錢緊張開刀...

別墅

回覆 mybaby_88 的帖子

同你一樣, 我都會揀遲少少, 到時早左先再算! 所以我都會揀早大約7-10日開刀, 始終BB留係肚入面耐D係好D!

子爵府

回覆 Msolivialeung 的帖子

預產期早一星期,38週5日

首頁

尾頁

跳至