跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小女週末於栢麗廣場參與興趣班,每次等待電梯到達樓層,花費10-20分鐘。每次漫長的等待,令我覺得非常費時。當完成興趣班,我需要再花費20分鐘等待電梯回2樓。加上推著嬰兒車,等待可進入之電梯,更加難上加難。

作為家長,既然選擇了興趣班於該大廈,等待亦該毫無怨言。但後來,漸漸意識到,永遠等不到的電梯,隱藏著一個很大的危機。
栢麗廣場本身該建築為商業寫字樓,並非用作或主要用作教學大樓。既然如此,電梯安排,顯得十分合理。但由於出租率偏低,教學地方需求增加,順利成章,單位慢慢租與更多辦學組織。

試想像,每層有20個單位,每單位保守估計有10名學生,年齡最小為數月大,在課堂交接時間,學生人樓倍增。小女3歲能獨自上課,假設我留下女兒上課,離開大廈,如有火警發生,1位導師有足夠能力領導10位3歲小朋友安全離開嗎?她們有在栢麗廣場火警演習過嗎?想到這點,實在太可怕了!每層200-400百人,大部份為小朋友,作為物業管理公司,能夠處理嗎?疏散後,在哪集合,大家知道嗎?

複式洋房

回覆:栢麗消防安全問題, 唔知大家有冇同感呢

認同

大宅

同意,不過適合又方便嘅地方太少

子爵府

明白, 也諗過, 但可以如何, 只可以留係學校陪住小朋友

複式洋房

回覆:栢麗消防安全問題, 唔知大家有冇同感呢?

嘩!我以為得我唸多咗啫!我有時唸,我2個囡差一年,仲咁細,出事嘅時候,我一定要好似超人媽媽咁,左擁右抱!仲要9秒9,跑20幾層落去!仲要場面一定唔可以亂!

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

所以我唔揀樓上鋪

因唔想等lift

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

別墅

回覆:rm4006 的帖子

我上週也有念過呢個問題,所以最好留底等佢!

複式洋房

呢排仲成日听到火警嗰啲,真係心驚驚!

別墅

其實真係危險

大宅

我都有諗過呢個問題,我返個間,師生3:10~但年齡只得2-2.5歲,如果真的發生,都唔知點走,諗到有D驚

複式洋房

3:10咪算好囉!我阿囡係1:15呀!所以以上數字已經好保守!我真係好好奇,老師們係呢度,有走過火警嗎?就算有家長係度,都要有人帶住走㗎嘛!

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

由報咗名開始返學,已經發現呢個問題,好彩嘅係小朋友當時仲細,可以家長陪同一齊上pg,我哋仲要係二個大人,一個坐係一邊睇,先覺得安全啲!有一次放學搭lift走,當時我哋二個大人加小朋友,另同一位小學生嘅妹妹仔一齊搭,部lift唔知有咩問題,上上落落後有關唔哂門照落,我哋即時禁警鐘,但無人理 ,長禁落到地面都無人對話,最嬲係落到去無人係出邊問咩事無支援,嬲到我衝去控制室揾人,我問我哋長禁警鐘,你哋知唔知,佢哋話知因見到閉路電視喎,但唔知我哋發生咩事要禁驚鐘,我話你哋唔識問架,梗係有事先禁啦,我話你哋部lift壞架關唔到門就照落,知唔知幾危險,佢哋就話 。。哦,咁我哋揾人睇睇啦 ,就係咁交代!我盡量都唔報呢座商廈,有起事真係唔知點算

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:係喎,無諗過呢個問題添,我就知搭𨋢

原帖由 Lausanyau 於 14-09-13 發表
係喎,無諗過呢個問題添,我就知搭𨋢上落係好耐
X2

別墅

以前在柏麗上班…已見識這問題…試過行樓梯落黎…去到唔知8,9樓…要轉另一條樓梯先落到地面…好亂…指示唔清晰…另外樓梯梯級太窄…如果真係遇到火警…行樓梯落黎既時候一定更危險…所以我都唔會俾小朋友去果度學野…一黎等電梯太花時間…二黎真係危險…佢所講既走火演習…唔係強迫性…好少人會真係去…所以有咩事真係靠自己…

大宅

我經過柏麗見到排隊條龍都覺得誇張,所以所有興趣班都唔選擇係柏麗,寧願去其他地方上。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

有唸過..

複式洋房

回覆:ice_yuki0221 的帖子

我從來無行過樓梯,原來咁亂㗎!咁樣更可怕喎!

禁止訪問

別墅

其實柏麗管理的問題好嚴重,又冇斜路,BB車又行吾到。D lift又冇分流層,所有人要排咁長龍,浪費時間。

首頁

尾頁

跳至