跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇bb都係同我阿仔同一日出世 ~ 22/10/2007?

大宅

hello,我個仔仔都係22/10/2007出世架 !!!

複式洋房

原文章由 SumSo 於 08-1-29 09:35 發表
有冇bb都係同我阿仔同一日出世 ~ 22/10/2007?

my BB girl also!

大宅

hi~妹妹瑤瑤都係10月22日啊~住hk東區~

禁止訪問

大宅

我bb都係呀!
請問bb係唔係在29/1有100日呢?
我那天都無做d咩,只係同bb剪左一d頭髮keep起佢!

xx33, 認唔認得我呀!我地bb同醫院出世添!

複式洋房

原文章由 蛋蛋媽410 於 08-2-1 00:58 發表
hi~妹妹瑤瑤都係10月22日啊~住hk東區~

we also live in eastern district

禁止訪問

複式洋房

我阿囝都係10月22日架..大家好呀...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我囡囡都係22-10-2007出世嫁~ 係QE開刀生的~

大宅

My baby boy was also born on 22/10/2007. And I live in Island East too.

男爵府

hello xx33, 記唔記得我呀, 我哋喺預產期0711度傾過偈ga
我亞仔都係10月22出世, 係法國開刀生, 我記得同房都有個媽咪同我一樣8pm開刀, 唔知會唔會喺呢度遇番佢呢

原文章由 xx33 於 08-2-1 03:02 發表
my bb also born on 22/10 !!

大宅

Hello KarieWu,

我就係你講果個媽咪喇, 我都係22/10/2007 8:00pm起法國半麻開刀架, 哈哈, 咁都撞得返你, 我記得仲同你一齊推落手術室, 唔覺唔覺我地既bb都就黎四個月喇, 你個bb好湊嘛 ?

男爵府

Hello 3165,
我就係3163喇
哈哈, 我成日都諗, 只要有講10月22出世bb geh topic, 我哋就有機會撞得番
亞仔呢....初初嗰個月真係幾難湊, 我生完放咗2個半月假, 本來請咗個陪月做個半月, 但一個月就炒咗佢, 都未見過啲陪月咁唔掂, 之後頂硬上自己湊, 初初都雞手鴨腳, 但慢慢就ok喇, 可能亞仔見我呢個亞媽咁新手, 佢為咗自保, 都學識乖乖哋俾我照顧啦, 佢滿咗月之後就好湊好多囉
之前一路都諗住叫褓母湊, 因唔想屋企多個工人, 但發覺又要返工, 放工又要湊仔唔係好掂, 所以請咗個印印, 咁佢湊亞仔呀, 做家務呀同埋煮飯暫時都ok geh, 不過仲係新, 要一路觀察住
而家邊個同你湊仔呢? bb又幾重呢? 飲幾多安奶呀? 有冇相睇吓呢? 大家分享吓吖

原文章由 CMSmile 於 08-2-14 10:15 發表
Hello KarieWu,

我就係你講果個媽咪喇, 我都係22/10/2007 8:00pm起法國半麻開刀架, 哈哈, 咁都撞得返你, 我記得仲同你一齊推落手術室, 唔覺唔覺我地既bb都就黎四個月喇, 你個bb好湊嘛 ? ...

男爵府

好媽媽勳章

...um, 等我又向度睇下會否撞翻同e院同日出世的bb先。大家好, 請問有無媽咪係仁安生架!?!?

原文章由 KarieWu 於 08-2-14 10:50 發表
Hello 3165,
我就係3163喇
哈哈, 我成日都諗, 只要有講10月22出世bb geh topic, 我哋就有機會撞得番
...
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

男爵府

請問你哋geh bb有冇頭泥問題呢?
我亞仔個幾月開始有, 我同佢清完之後, 最近又開始有番, 同埋仲甩頭髮tim, 佢出世時好多頭髮ga, 又長又密, 但而家呢....唉, 最好都係同佢戴番頂帽囉

男爵府

好媽媽勳章

無頭泥哩個問題呀...甩髮呢, 就開始緊勒...唔知甩幾耐, 而家落街都有帶帽

原文章由 KarieWu 於 08-2-14 11:07 發表
請問你哋geh bb有冇頭泥問題呢?
我亞仔個幾月開始有, 我同佢清完之後, 最近又開始有番, 同埋仲甩頭髮tim, 佢出世時好多頭髮ga, 又長又密, 但而家呢....唉, 最好都係同佢戴番頂帽囉 ...
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

大宅

Hi 316-3 :

哈哈, 你仲記得我個床number...
我都係放左兩個半月假, 坦白講, 真係好辛苦, 因為我無請陪月, 而我阿媽只係朝早過黎燉野比我食, 幫阿b沖涼, 跟住佢就走喇, 基本上成日都係我自己一個人湊, 我個b初初唔好湊架, 成日喊, 又成日要人抱, 放低落床仔就喊到拆天, 試過用包被包到佢好實又唔得, 用米袋又唔得, 抱住佢就可以訓好耐, 不過依家大左, 就好好多, 佢個半月時就介左夜奶(係自己介), 依家同佢玩識得笑, 同佢講野又會依依哦哦應返我, 仲開始食手指潻....

依家日頭暫時報會係我阿媽湊, 夜晚自己湊返, 依家請左印印, 等緊佢黎, 希望三月頭佢可以黎到啦..

我個b依家食緊5安奶, 3.5 - 4 hour一餐, 一日飲5餐...

體重就有15磅喇......

至於頸泥方面, 我個仔都有架, 我就用olive oil每日同佢搽, 跟住隔20分鐘等佢軟化, 就幫佢洗頭, 依家甩左好多喇, 仲有, 我個仔好鐘意fing頭, 所以攪到後面無左好多頭髮..

男爵府

梗係記得啦, 316-5成日報咗名又唔記得去餵奶, 搞到316-5b成日喊 <講笑咋>
你有冇得閒催吓入境處, 叫佢快啲出個visa呀?
我個仔都係好鍾意食手, 就算啱啱食飽奶都會即刻擺隻手入口, 啜到jip jip聲, 好滋味咁
至於擰頭呢, 我個仔都係, 成日都係咁擰, 後面啲頭髮都少咗好多, 但都唔夠前面頭頂甩得勁, 你個仔又有冇甩頭髮呢? 記憶中你亞仔都有唔少頭髮ga喎
我亞仔而家一日都係食5餐, 每餐6安半, 有時7安(通常係朝早嗰餐), 早幾日磅過有16.3磅, 不過係連埋衫同片geh, 所以我諗佢淨重就15磅都未夠
頭泥問題: 我亞仔係上午沖涼, 咁如果夜晚返去同佢搽油, 之後又再洗頭, 咁咪每日洗2次頭囉?

原文章由 CMSmile 於 08-2-14 15:33 發表
Hi 316-3 :

哈哈, 你仲記得我個床number...
我都係放左兩個半月假, 坦白講, 真係好辛苦, 因為我無請陪月, 而我阿媽只係朝早過黎燉野比我食, 幫阿b沖涼, 跟住佢就走喇, 基本上成日都係我自己一個人湊, 我個b初初唔好 ...

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

大宅

哈哈, 上次報左名之後訓左唔記得去餵奶呀

但你有無比你個仔食手指呀, 我就無比佢架, 因為驚佢食慣左, 同埋好似好dirty咁, 要成日幫佢清潔隻手, 不過我就有比我個仔食奶咀, 因為佢一摟眼訓就喊得好勁, 所以一比個奶咀佢, 佢就會收聲同埋好快訓著, 等我地可以享受下一點兒寧靜

我個仔出世時都多頭髮架, 不過依家甩下甩下就差唔多變左光頭仔..

嘩, 你個仔都食到幾多奶喎, 我個仔好間唔中至食到6安, 所以大部份時間都係食5安, 兩個幾月佢試過厭奶, 食得3安度就唔食, 一比佢食就喊, 好彩依家正常返, 不過依家又有另外一個問題, 就係我個仔既皮膚好差, 呢排天氣凍, 佢塊面仔好"鞋"好dry, 試過搽唔同既cream都唔work, 後尾有同事介紹用花士令, 真係好好多, 不過摸落去仍然好"鞋"..唉~~~~

朝早我阿媽幫佢沖涼, 咁我就叫我阿媽同佢沖涼之前就搽oliver oil, 有時夜晚我地返到去, 見到佢d頭泥好勁, 都會幫佢洗多次頭, 唔知係咪咁樣洗密左, 我個仔既頭泥都差唔多無哂喇, 你都可以試下架...

首頁

尾頁

跳至