跳至

首頁

尾頁

複式洋房

足之心大心細下, 比左第一次米糊仔仔食啦. 之前好擔心佢唔肯食. 健康院姑娘教話要開得浠d, 但係好鬼難, 開出來重傑過粥. 比佢試啦, 佢睇住隻磁更,張大個口仔, 大啖大啖食哂. 開心得我. 不過開左好小比佢, 之後成6oz 又食埋就訓. 不過都有d擔心, 隻豬仔乜都食, 真係好易變癡肥.

別墅

請問你比幾多同咩牌子bb食? 我都諗住過多2week比bb試

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 vicky_cheun 於 08-1-30 16:54 發表
我今晚等埋爸爸番黎就會俾佢食,好緊張呀~~~~~

展濤終於食米糊啦?
vicky你比邊隻牌子佢食ar??
我比軒軒食gerber.無糖

人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

禁止訪問

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 vicky_cheun 於 08-1-30 21:03 發表
係呀,頭先啱啱俾佢試左healthy times既brown rice,不過佢個樣好怪,好似唔係好鍾意食咁,等我試多幾日先。

比心機ar!!!加油
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

大宅

原文章由 SzeChit 於 08-1-30 13:51 發表
足之心大心細下, 比左第一次米糊仔仔食啦. 之前好擔心佢唔肯食. 健康院姑娘教話要開得浠d, 但係好鬼難, 開出來重傑過粥. 比佢試啦, 佢睇住隻磁更,張大個口仔, 大啖大啖食哂. 開心得我. 不過開左好小比佢, 之後成6oz ...

我聽講試食米糊開始一日只食一匙, 要試幾日先比多d bb食, 再觀察bb既便便, 有冇唔消化, 驚bb受唔到~~

別墅

wai , happyday, my baby is same as you. when i give her
糊仔, she does not like !!!唔肯食 !! 我都唔知怎樣才好...
唔通8月4日出生的BB係不喜歡食糊仔..? haha.

原文章由 happyday5hk 於 08-1-30 19:12 發表
我好想個女變癡肥阿,好過佢衣家咩都唔肯食,我餵糊仔,佢LUR曬出來,我真係好唔開心,好累...

大宅

原文章由 happyday5hk 於 08-1-30 19:12 發表
我好想個女變癡肥阿,好過佢衣家咩都唔肯食,我餵糊仔,佢LUR曬出來,我真係好唔開心,好累...

BB唔食真係媽咪嘅十大惡夢(其他仲有夜晚唔瞓、絞肚痛、痾肚仔.....),不過,happyday唔好唔開心,BB厭奶唔係你可以控制嘅。

我個囡囡都持續咗3個月"厭食期",都未夠3個月佢就厭奶,當時未餵得糊仔,而佢對所有似奶樽塞入口嘅嘢都唔鍾意(依家都係),一餐最少餵一個鐘,往往要瞓著先食得2~3oz(醫生話起碼食4oz),餵到我餐餐抱住佢一齊喊......

所以先放輕鬆,你可以慢慢搵出囡囡用乜方式食奶比較好,我記得有媽咪係俾BB睇電視、有媽咪用匙羹、用針筒、有媽咪轉奶粉,我就先等佢半夢半醒,對奶樽無咁大抗拒時餵.....

你可以參考
http://www.mama123.com/b/bb/bba/bba_02051401/lower.php3

http://drugnet.com.hk/health/022-19.htm

大宅

原文章由 A.C.C. 於 08-1-31 10:33 發表

BB唔食真係媽咪嘅十大惡夢(其他仲有夜晚唔瞓、絞肚痛、痾肚仔.....),不過,happyday唔好唔開心,BB厭奶唔係你可以控制嘅。

我個囡囡都持續咗3個月"厭食期",都未夠3個月佢就厭奶,當時未餵得糊仔,而佢對所有似奶樽塞入口嘅嘢 ...

係啊, BB唔食真係媽咪嘅十大惡夢, 依家呢個惡夢我都繼續發緊啊!! 真係唔知幾時到頭啊!!

我都同其他媽媽一樣, 試過N種方法, 例如, 關埋電視、用匙羹、轉奶粉,最好用係等佢半夢半醒之間,佢醒又喂唔到, 訓緊又喂唔到, 真係一個挑戰啊!!

男爵府

我仔仔就食緊粥仔啦
米糊就停左
不過出街先會食
方便d

粥仔都試左幾日先叫做肯食
安樂晒

不過我仔真係好為食

最鐘意食米餅

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

複式洋房

回覆 #2 bobo_cat 的文章

雀巢米糊, 係Manning買的.

複式洋房

原文章由 vicky_cheun 於 08-1-30 09:03 PM 發表
係呀,頭先啱啱俾佢試左healthy times既brown rice,不過佢個樣好怪,好似唔係好鍾意食咁,等我試多幾日先。

係咪用佢食開既奶粉開? 初頭唔可以太傑.

複式洋房

原文章由 冷暖自知 於 08-1-31 09:25 AM 發表

我聽講試食米糊開始一日只食一匙, 要試幾日先比多d bb食, 再觀察bb既便便, 有冇唔消化, 驚bb受唔到~~

係呀, 但係我隻豬一食就收唔到口. 食完half bowl佢就喊, 重成大粒眼淚果隻. 跟住要即刻比支4oz既奶佢先唔喊. 佢食half bowl唔洗2分鐘就食完. 同埋便便都好正常. 佢咁食得,都係驚佢唔停咁肥落去.

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

大宅

可以咁快食粥仔啦?我仔4個幾月開始食米糊當一餐,已經俾姑娘話鬼我啦,早排bb傷風多痰,停左兩星期,,呢幾日又食返,可能天氣凍,佢食得更滋味, .
原文章由 clementying 於 08-1-31 12:22 發表
我仔仔就食緊粥仔啦
米糊就停左
不過出街先會食
方便d

粥仔都試左幾日先叫做肯食
安樂晒

不過我仔真係好為食

最鐘意食米餅

大宅

原文章由 ccsbaby 於 08-2-2 10:27 發表
可以咁快食粥仔啦?我仔4個幾月開始食米糊當一餐,已經俾姑娘話鬼我啦,早排bb傷風多痰,停左兩星期,,呢幾日又食返,可能天氣凍,佢食得更滋味, .

我比仔仔試了幾日,一茶匙,請問幾時會轉為一餐?thanks

大宅

原文章由 vicky_cheun 於 08-1-30 21:03 發表

Hi Vicky,

I also bought Healthy Times's Brown Rice Cereal for my bb and started it to him yesterday. 2 teaspoons with breast milk per meal, 2 meals a day. My boy loves it and cries with complaints that I give him too slow ar.

My part-time helper said that I should add a bit of hot water (just very little bit) into the cereal first because the cereal is not cooked wor... ?-( Then I will mix it with some breast milk lor. Maybe you really try using another spoon and see if your bb will like it la. Add oil!!

複式洋房

原文章由 bear2 於 08-2-2 07:43 PM 發表

Hi Vicky,

I also bought Healthy Times's Brown Rice Cereal for my bb and started it to him yesterday. 2 teaspoons with breast milk per meal, 2 meals a day. My boy loves it and cries with complain ...

同你一樣, 個豬仔食得太快,反而complaint 大人比得慢. 而家隻豬仔食完一碗當一餐. 而經習慣左一見spoon就以為有得食. 有時我自己飲野用spoon, 都要唔比豬仔見到, 唔係佢又以為自己有份.:恭: :喜: :發: :財:

首頁

尾頁

跳至