夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

我想問下你地c6有幾多錢人工呀?
一個家要幾多錢開支?(冇小朋友)....
比條數參考下.如果太太想唔使做...
我而家得17k,c618k.....

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 小艾美 於 08-2-14 14:12 發表

冇小朋友的家庭開支會少好多, 淨係我兩個小朋友每月開支(計埋請工人照顧佢哋在內)都要10k-12k左右

大宅

原文章由 小艾美 於 08-2-14 13:12 發表

你哋無小朋友應該好好洗
睇下你哋供樓或租樓洗幾多啦! 你个問題好難答,因每人洗$ standard 都唔同。
如果無小朋友,唔做嘢都幾悶!我比較鍾意自己賺$$,自己洗。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 小艾美 於 08-2-14 14:12 發表

你咁高人工, 仲咩唔想做?!

侯爵府

17k...話高唔高啦.
我唔想做.因為...我lazy....

原文章由 miffymiffy 於 08-2-15 17:48 發表

你咁高人工, 仲咩唔想做?!

大宅

做野好!好似我咁生完亞仔(8個月大)之後冇做野,因為唔放心比人湊!好鬼悶!

男爵府

我都lazy呀 不過我最多都係辭工抖返幾個月 又唔會真係唔做囉

原文章由 小艾美 於 08-2-15 21:13 發表

珍珠宮

好媽媽勳章

你個case其實我都諗過。:idea: 我同c6 2個都要返工, 2個人嘅入息又係相差不遠, 我計過如果c6一個人做嘢我唔做, 個家庭支出都頂得住, 不過可能一家人嘅物質享受會低好多, 同埋個女d興趣班要刪除晒 。

我諗我唔做嘢, 最開心一定係我對仔女, 因有媽咪親自陪佢哋成長, 但我知我c6一定會好大壓力(精神同財政都係), 因為如果一個唔該佢失業, 我又搵唔返以前個post, 一家四口真係唔知點算。:cry:

我問一d全職主婦嘅朋友好唔好放棄份工返屋企湊仔, 佢哋話如果我唔做嘢一段時間後重返工作崗位, 而又可以搵到現時個post薪金的話, 都可以唔做嘢(因為佢哋唔湊b重返工作崗位, 都可以搵返之前果個人工)。

因為自己唔係有錢人家, 屋企個個打工唔係做生意, 冇乜錢, 所以到而家我都唔敢唔做嘢住, 因我深知我一辭職再搵工, 我一定搵唔返呢個薪金:cry:

你未有小朋友, 不妨做住嘢先囉, 到有bb時, 再度吓條數頂得住冇, 咁先唔做都未遲.................呢個之不過係我個人意見啫

[ 本文章最後由 吱仔與lo仔 於 08-2-16 11:06 編輯 ]

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

me too ar ~~ 我都好懶想唔返工.

大宅

me three ar ~~~~~~
要睇你自己對物質既要求有幾多啦,
如果3餐一宿就唔需要太多錢既 ,
有bb就唔同,你唔食都食俾佢食囉 ,
所以我都係有一日做一日儲多少少錢,
以備不時之須 , 萬一無野做都唔使夠
問人借錢度日, 錢唔係萬能, 不過無左錢就萬萬不能!

原文章由 miffymiffy 於 08-2-16 12:29 發表

me too ar ~~ 我都好懶想唔返工.

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

你個case有點似我同事, 佢搵around $20k, 老婆學歷唔高, 搵幾千蚊. 佢老婆成日都唔做野, 我同事都由得佢. 不過我同事間唔中都同我地呻佢老婆唔做野, 有時我地一班人出去食飯, 佢都唔去因為無錢, 其實佢係幾唔開心囉. 我覺得樓主你無小朋友, 又唔係有咩特別事就繼續做野啦, 免得你老公咁大壓力嘛.

子爵府

好媽媽勳章

仲有呀, 其他同事見佢咁, 就好自然地唔鐘意佢老婆, 覺得佢老婆好自私. 當然啦, 佢可能只係其中一個個別例子. 不過我都引以為鑑.

我之前都同老公講, 如果我生bb就唔做野, 佢都話事但(佢人工唔錯), 不過我見到我同事咁, 我都唔敢再提唔做野.....

[ 本文章最後由 阿早! 於 08-2-16 22:41 編輯 ]

子爵府

我都想唔做,因想自己湊,見到人地唔洗做可以自己湊好羨慕.
不過人人都話唔好唔做, 我知我唔做之後一定會後悔,宜家唯有做野幾唔開心都要頂硬上:idea:

男爵府

我老公幾多錢人工 我真係唔知,因為我從來無問過這個問題 但我知佢上次交稅要交1萬八千蚊,我都有4年無做野要湊囝,現在我出來做兼職搵錢,可以比囝囝去學興趣班

翡翠宮

我見你好似有請工人,18k養成頭家mon左D..
何况就算宜家夠,生埋B之後又夠唔夠?
一於做多兩年儲下私已,賺埋產假先quit啦!

侯爵府

當然唔係而家唔做,我都知而家唔做一定唔得...
諗住過幾年....生埋bb我怕冇錢要做野.
如果有埋b,唔使工人,要供樓8k,一個月2萬5人工得唔得呢....

原文章由 canies 於 08-2-17 17:42 發表
我見你好似有請工人,18k養成頭家mon左D..
何况就算宜家夠,生埋B之後又夠唔夠?
一於做多兩年儲下私已,賺埋產假先quit啦!

侯爵府

18000稅.咁你老公一個月起碼有5萬啦....唔使做都得啦..

原文章由 可口可樂 於 08-2-17 17:16 發表
我老公幾多錢人工 我真係唔知,因為我從來無問過這個問題 但我知佢上次交稅要交1萬八千蚊,我都有4年無做野要湊囝,現在我出來做兼職搵錢,可以比囝囝去學興趣班 ...

珍珠宮

我老公25k, 唔洗供樓, 冇細路, 所以每月可以洗錢洗得好鬆動~~

而且, 我可以退休啦~~
基本上我退左休3年啦~ 係近年做下freelance仔~~ 過下日辰~~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

BK Milk勳章

我C6唔比我唔做野!:cry:
佢話會與時代脫節,到38歲先可考慮喎!
如我返工,d $$係好用d!
Charmmy is DADA, MAMA's Darling.
Charmmy is 18 months aged.
Charmmy Likes To Play With DADA & MAMA.
Charmmy Has 2 Bowls Of Rice Everyday.
Charmmy Likes To Eat Bananas And Bread.
Charmmy, DADA, MAMA Love You All The Time.
Charmmy Starts To Said "MA" November 27.
Charmmy Starts To Stand On The Bed In December.
Charmmy Travels To Singarpore In March 2010.
Charmmy Walks By Herself In April 2010.

首頁
12345...6

尾頁

跳至