烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

原文章由 木馬 於 08-2-16 18:38 發表
屋企點煮"煲仔飯"?
什麼是"有味飯"?

你去小公主樹睇有味飯
(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( *;* )
(_ (    )~o (_ (__)~o

子爵府

,,,,20mins,,"",5mins,(3-5mins),2mins~
~

男爵府

我英國屋企因為用電爐,所以整唔到瓦煲既煲仔飯...:(
但一樣可以整到又簡單又好味既有味飯! :D

冬菇滑雞蒸飯

(1) 將雞斬件,用豉油、胡椒粉、糖、鹽、薑末、酒和豆粉醃好。
(2) 冬菇浸軟切絲備用。
(3) 飯煮熟後將雞件和冬菇絲拌勻,放在飯面上。
(4) 飯和雞件一起蒸至雞件熟透即成。

P.S. 蒸飯時醃雞既汁料+雞汁會滲入飯裡面! 成為香噴噴熱辣辣既有味飯~~~ 冬天食好正! :loveliness:

男爵府

我好似係見過依家有啲可以於上電磁爐既瓦煲, 煲底有塊鐵片, 下次返HK可以考慮買個返英國

原文章由 Vca 於 08-2-17 08:44 發表

冬菇滑雞蒸飯

(1) 將雞斬件,用豉油、胡椒粉、糖、鹽、薑末、酒和豆粉醃好。
(3) 飯煮熟後將雞 ...

男爵府

原文章由 pandacat_bb 於 18/2/2008 01:56 AM 發表
我好似係見過依家有啲可以於上電磁爐既瓦煲, 煲底有塊鐵片, 下次返HK可以考慮買個返英國

我而家個爐都唔係電磁爐來架! 係鐵來架~ 都係冇火煮食既但比較舊式,而且係一大座包埋焗爐果種! 最衰我搬入來時係包埋,仲係全新未用過既~ 咁我緊係唔捨得揼佢換過個啦...

不過都好~ 反正我都想下次返HK買番個電磁爐來打邊爐! 依度果d唔夠力~ 死唔斷氣咁...:tongue: thanks~

大宅

好媽媽勳章

見到你地d相流晒口水.

原文章由 Vca 於 08-2-18 03:33 發表

我而家個爐都唔係電磁爐來架! 係鐵來架~ 都係冇火煮食既但比較舊式,而且係一大座包埋焗爐果種! 最衰我搬入來時係包埋,仲係全新未用過既~ 咁我緊係唔捨得揼佢換過個啦...

不過都好~ 反正我都想下次返HK買番個電磁爐 ...

大宅

好媽媽勳章

請問薑末係咩?豆粉係咪粟粉?要去雞皮嗎?唔好意思,我係大鄉里.

原文章由 Vca 於 08-2-17 08:44 發表

冬菇滑雞蒸飯

(3) 飯煮熟後將雞 ...

[ 本文章最後由 tough 於 08-2-18 03:49 編輯 ]

男爵府

原文章由 tough 於 18/2/2008 03:47 AM 發表
請問薑末係咩?豆粉係咪粟粉?要去雞皮嗎?唔好意思,我係大鄉里.

薑末咪即係薑茸囉~ 或者係刴碎咗既薑都可以...

冇錯~ 豆粉即係粟粉...

雞去唔去皮都可以! 我+老公都食雞皮既+鍾意有d油水! 所以我係用成隻雞肶斬件既...仲係連骨添~ 如果妳想健康d+唔想要骨,當然可以去皮去骨or 用雞胸都可以~~ :loveliness:

大宅

請問點樣整煲仔飯豉油??
請問水既份量係唔係同平時煮飯咁量?
~I Love U~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 Mandy1021 於 08-2-18 12:11 發表
請問點樣整煲仔飯豉油??
請問水既份量係唔係同平時煮飯咁量?

而家煲仔飯豉油現成有得賣架啦!
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

男爵府

原文章由 木馬 於 08-2-16 18:38 發表
屋企點煮"煲仔飯"?
什麼是"有味飯"?

木馬 :

煲仔飯食譜Please Click
http://hk.myblog.yahoo.com/KellyandRuby-mami/article?mid=5582

有味飯食譜Please Click
http://hk.myblog.yahoo.com/KellyandRuby-mami/article?mid=4778

[ 本文章最後由 cherrylung 於 08-2-18 14:56 編輯 ]

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

臘味飯果 d 我鍾意食呀!!! 有 d 簡單既冬瓜粒加瘦肉粒/排骨有味飯都好好食, 煮熟時打隻蛋, 再加少少美極就正到爆!!!!

男爵府

我都係鐘意有埋皮, 啲飯香啲

不過我懶, 我淨係用電飯煲整有味飯, 唔洗看火嘛, 我買隻雞返黎起咗對雞肶, 雞翼, 雞胸, 雞柳, 醃好放晒入電飯煲就算, 個雞殼留番黎煲湯

我通常用薑片 (又係懶), 下次試下好似你咁刴薑茸先得

原文章由 Vca 於 08-2-18 04:53 發表

薑末咪即係薑茸囉~ 或者係刴碎咗既薑都可以...

冇錯~ 豆粉即係粟粉...

雞去唔去皮都可以! 我+老公都食雞皮既+鍾意有d油水! 所以我係用成隻雞肶斬件既...仲係連骨添~ 如果妳想健康d+唔想要骨,當然可以去皮去骨or ...

[ 本文章最後由 pandacat_bb 於 08-2-18 17:23 編輯 ]

男爵府

原文章由 pandacat_bb 於 18/2/2008 05:22 PM 發表
我都係鐘意有埋皮, 啲飯香啲

不過我懶, 我淨係用電飯煲整有味飯, 唔洗看火嘛, 我買隻雞返黎起咗對雞肶, 雞翼, 雞胸, 雞柳, 醃好放晒入電飯煲就算, 個雞殼留番黎煲湯

我通常用薑片 (又係懶), 下次試下好似你咁刴薑茸先得

冇錯! :D 估唔到原來仲有人好似我地咁唔健康食雞皮既~ 我依度個個朋友都怕死...連食豉油雞燒鴨都唔要皮! 救哂命!!! (仲食來做乜啫!)

我其實都試過醃好放晒入電飯煲咁煮~ 不過效果好似冇咁香...

係呀~ 妳下次試吓用薑茸吖! 香好多架! 仲有食完會好暖笠笠~ :loveliness:

禁止訪問

男爵府

原文章由 木馬 於 18/2/2008 09:30 PM 發表

多謝各位. 今個禮拜一定要試整~

Vca, 我真係想像唔到你的無火電爐係點?

好似咁囉~ :loveliness:

成座fix 咗喺廚櫃度架~

禁止訪問

男爵府

冇錯! :D 估唔到原來仲有人好似我地咁唔健康食雞皮既~ 我依度個個朋友都怕死...連食豉油雞燒鴨都唔要皮! 救哂命!!! (仲食來做乜啫!)

我其實都試過醃好放晒入電飯煲咁煮~ 不過效果好似冇咁香...

係呀~ 妳下次試吓用薑茸吖! 香好多架! 仲有食完會好暖笠笠~ :loveliness:

你啲朋友健康嘛, 其實我啲朋友都係架, 食KFC都去咗皮先食, 不過我由細都好鐘意食依啲唔健康既野, 所以以前係肥妹, 依家係肥C9 不過我mami依家都唔敢食, 因為佢膽固醇超晒標

原文章由 Vca 於 08-2-18 21:55 發表

好似咁囉~ :loveliness:

http://www.argos.co.uk/wcsstore/argos/images/110-8422374iA69UC444594M.jpg

成座fix 咗喺廚櫃度架~

個款好似我細個用黎打邊爐嗰啲單個既電爐, 又係一塊黑色鐵板, 不過火力好慢, 你嗰個係咪呀?

男爵府

原文章由 pandacat_bb 於 18/2/2008 11:06 PM 發表

你啲朋友健康嘛, 其實我啲朋友都係架, 食KFC都去咗皮先食, 不過我由細都好鐘意食依啲唔健康既野, 所以以前係肥妹, 依家係肥C9 不過我mami依家都唔敢食, 因為佢膽固醇超晒標

個款好似我細個用黎打邊爐嗰啲單個既電爐, 又係一塊黑色鐵板, 不過火力好慢, 你嗰個係咪呀?

我好鍾意食KFC!!!! 我同妳一樣 - 好鐘意食唔健康既野~ 但我由細到大都係食極都唔肥既! 我食既唔健康野係指肥騰騰+高膽固醇......但我就唔鍾意食甜野+零食~~

我而家打邊爐咪就係用緊單頭鐵板囉~ 果個真係唔掂!!! 但我廚房果個就好勁!!!

首頁

尾頁

跳至