母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囝囝已經25個月,全人奶,仲係早晚食埋身中,雖然奶量好少,但都叫堅持咗咁耐。動力源自阿仔唔多食奶粉,同埋餵到唔想就咁就停,對於我呢個要出差既在職媽媽,無論去到邊都泵不離手,有次喺長途車既後座泵,三次喺飛機上,泵完仲要飲埋佢,都冇人發覺。有好多場合本來以為冇地方泵,但原來開口問就有,例如做姊妹時去新娘房廁所,出差時問其他公司借會議室甚至係 server 房,再唔係出去食飯時去餐廳其中一個角落搞掂佢。

帶B 出街亦習慣周街餵,戰勝心虛同唔好意思,原來街上既人唔係個個咁八掛,餵完都冇人知。

未生之前有個奶媽朋友同我講,成功餵到既秘訣就係堅持堅持再堅持,佢講得好啱,我亦跟住做咗。

餵奶雖然困身,我亦因此有過情緒失控,但時間過得好快,用兩年時間打好阿仔個底我覺得好抵。

希望其他阿媽加油,餵得幾耐得幾耐,唔好因為自己少奶而放棄呀!我半年前泵出黎一邊冇奶一邊得20ml, 但唔代表我已經唔可以做奶媽,雖然冇再返工泵,奶量更少,24小時唔餵都唔谷,但我仍堅持,等自然離乳

各人奶媽,上得黎呢版,你地都好有決心好叻了。曾經我喺度得到好多鼓勵同資訊,所以都好想喺度多謝其他奶媽!冇你地,我相信我的奶媽路冇咁易走 宜家我好努力令身邊既親友都支持人奶,希望以後香港周街都係奶媽!

大宅

回覆:balmydeer 的帖子

複式洋房

支持

大宅

收到

伯爵府

回覆:正能量比大家,我已超額,仍在努力中!

JM你好叻同好正面!多謝你,我上個月又係情緒低落搞到得番一兩安,多得呢度各位媽媽支持同鼓勵,好快又打爆番樽,大家一齊為左bb繼續努力

大宅

引用:JM你好叻同好正面!多謝你,我上個月又係情

原帖由 jzzz1102 於 14-10-05 發表
JM你好叻同好正面!多謝你,我上個月又係情緒低落搞到得番一兩安,多得呢度各位媽媽支持同鼓勵,好快又打爆 ...
你點樣由無奶到打爆樽呀?可以分享下嗎

mandyaymk  我都想知,又想學下野   發表於 14-10-5 20:36

大宅

別墅

別墅

叻叻

複式洋房

回覆:jzzz1102 的帖子

JM 你都好叻呀,一齊努力!有咩諗唔開就上黎傾傾

禁止訪問

大宅

叻叻

複式洋房

好勁呀

伯爵府

引用:Quote:原帖由+jzzz1102+於+14-10-05+發表JM

原帖由 scytsin 於 14-10-05 發表
你點樣由無奶到打爆樽呀?可以分享下嗎
保持輕鬆,你愈緊張真係會愈小奶。我係埋身媽,只有睡前一餐用樽餵,我每日只會夜晚12點幾一點泵一次,之前心情差,泵爛都係得一兩安嚇死我,即刻每日飲3~5升水,兩三杯黑豆腐,魚湯雞湯,more milk plus,而且埋身完再泵,無野出都照泵,一兩星期就回復狀態,依家可以泵到最少8安

大宅

媽媽好叻呀!早晚埋身,中間有冇俾鮮奶?我個囝都20個月,仲響公司泵一次,阿囝好鍾意奶奶,唔知可以last到幾時.

大宅

男爵府

回覆 balmydeer 的帖子

同意 "成功餵到既秘訣就係堅持堅持再堅持"

別墅

回覆 jzzz1102 的帖子

你點樣做到,咁少奶又突然多番?BB唔肯食野去睇醫生,佢聽bb最多得5至6安奶飲,又話bb咁輕,叫我比奶粉比bb, 我好唔開心,bb已經10個月,其實泵得3安左右,唔知要唔堅持。

伯爵府

引用:回覆+jzzz1102+的帖子你點樣做到,咁少奶又

原帖由 Queenieff 於 14-10-06 發表
回覆 jzzz1102 的帖子

你點樣做到,咁少奶又突然多番?BB唔肯食野去睇醫生,佢聽bb最多得5至6安奶飲,又話 ...
我bb三個月時去覆診,醫生都話bb輕同建議我補奶粉,我果時都好唔開心,所以都上過黎開post... 係我最小奶時真係泵足成個鐘先得一兩安,之後我慢慢放鬆心情,唔好咁大壓力,其實我無食飯,最主要係勁飲水,飲全脂奶,黑豆漿,雞湯魚湯輪住飲,同真係要密密泵,果時我早上捱住眼訓無奶都要泵15分鐘,每次埋完身都要泵15分鐘,再加上我有食more milk plus,所以好快回復狀態,我得,你都得架,加油!唔好俾太大壓力自己

複式洋房

人奶路是堅持堅持堅持......

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊