跳至

首頁

尾頁

別墅

各位媽咪, 希望你地可以俾d意見, 因為我而家都15/16, 唔知點好:

家庭背景: 1公+1哪+1肥貓 原本住係一個900呎三房兩廳兩totile架溫馨小家, 因bb架出世而要暫時move去同62,99,大伯大嫂一齊住

因99湊唔點阿仔而又因湊b架關係而同99有唔少拗撬, 加埋一家三口要係99度屈係間70呎架房, 令我開始有d抑鬱, 成日都好唔開心!, 於是係咁架情況底下, 我地決定請個傭人move返去自己間溫馨小家到住....

係印印傭人個resume度, 明明話: 係singapore做, 識英文, 有湊new born ~ 1.5歲經驗, 識煮飯, 家務 同食豬肉. 其實我同agent講話想請local約滿個d, 因為起碼屋企有嘜事, 個傭人識得去求救! 但個agent話: oversea 好d, 純d, 呢個又係singapore做過, 又識英文, 又識湊new born, 好好架, 教下就嘜都識架啦!!!
我因為太想快d move返去自己屋企, 所以就咁信左個agent要左佢喇!

一月尾, 印印終於來到啦.......點知, 傭人來到後發覺: 唔識湊b (只係識抱), 英文唔點, cantoness又唔點, 唔識煮飯(當然bb架粥仔唔識煲啦), 又唔食豬肉, 淨係識做家務... 咁我見佢人品都好似ok, 咪諗住train佢啦, 點知:

(1) 佢原來係印尼個body check fail 左 6 次, 要食左一個月藥先pass(個agent 仲話遲左一個月先來係因為印尼個邊有d新政策, 手續搞耐左先咁遲到hk), 我問佢嘜事, 佢又講唔出, 淨係話 ok 啦, 好番喇! 大老呀, 你湊b架, 我點知你嘜事...迫下迫下佢先話因飲得coffee多d血有問題... 咁我就唔理3-7-21, 的佢去驗多次身, d 血仲要詳細驗, 好彩result無事, 而醫生跟據佢講架情況, 估計佢係沙門示菌之類. 不個而家d血ok, 應該無事架喇!!! 因呢壇野, 我同老公已經對呢個印印唔多老黎

(2) 因知同印印溝通有問題, 咪帶佢去99度, 叫99個印印教佢bb日常架護理照顧方法同學d簡單架煮食方法. 點知佢通通唔入心, 問佢成日話: i don't know mum.

(3) <嚴重事故1> 我同99個印印教過佢同bb洗面面d沙巾係要用煲過架凍水, 點知係我"岌"佢湊b時發現佢用水喉水 -> warning 左佢, 佢話唔記得! <嚴重事故2>係年初三早上我家得7度架情況下, 無問我(而亦因我唔放心, 一直都未教佢同bb換片), 除左bb件厚褸, 淨得件睡衣, 除左佢條褲, 冬冰冰咁係個廳度同佢換片. 大老呀, bb房有暖風機暖笠笠唔換, 除0西bb衫係廳換, 唔好玩啦!!! 之後俾我炳左佢一鑊<嚴重事故3-超級>教佢煲粥, d煲好粥架肉要用刀整粹, 然後放係雪櫃, 等bb食時要用小小水煮沸再加入d粥撈好先俾bb食...呢d係每日重複要做架野, 點知, 係前日, 佢竟然無翻煮過d肉, 就咁係個雪櫃度羅d肉出黎, 放落d粥到俾bb食 . 我老公係屋企, 見佢餵bb食粥, 碗粥有肉又都食左1/3,但又唔覺佢有開爐煮過d粥(因印印來左3個禮拜, 佢仲未學識開個媒氣爐, 次次要'tik"4~5次先得, 所以佢一開爐煮野我地都知)細問下先知, 印印話:唔記得左 <----當我知道呢件事個刻, 我人都巔左

各位媽咪, 我應該fire左呢條友定再俾多d時間佢好呢?
力仔三歲四個月啦...超活潑!!!!
細老都一歲半啦...成日大哥.......

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

比我一早FIRE左9世...無機會比...做家務果D可以慢慢教都得...但BB比佢咁攪法..有事果陣你鬧佢..佢咪又只係話"I DUNNO MUM"..你話C唔C...總之如果比我..一定唔會比阿B佢過佢手...有咩事邊個比機會我同阿B...話我絕情都係咁話...我仲會鬧埋個AGENT添呀...因為我性格都係好火爆下..有咩我覺得唔岩鬧左先...有時我老公同阿B換片慢D都比我鬧:快D啦...想凍C佢咩...你試下除淨2條脾等換片呀...."所以佢而家叫做快左架啦...
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

別墅

家家公主:

嘩, 你呢句: "有咩事邊個比機會我同阿B..." 直頭係點省0西我...真係, 阿仔有嘜事, 邊個擔當得起.....

原文章由 家家公主 於 08-2-21 04:04 PM 發表
比我一早FIRE左9世...無機會比...做家務果D可以慢慢教都得...但BB比佢咁攪法..有事果陣你鬧佢..佢咪又只係話"I DUNNO MUM"..你話C唔C...總之如果比我..一定唔會比阿B佢過佢手...有咩事邊個比機會我同阿B...話我絕情 ...

大宅

quote]原文章由 pandaB 於 08-2-21 15:22 發表
各位媽咪, 希望你地可以俾d意見, 因為我而家都15/16, 唔知點好:

家庭背景: 1公+1哪+1肥貓 原本住係一個900呎三房兩廳兩totile架溫馨小家, 因bb架出世而要暫時move去同62,99,大伯大嫂一齊住

因99湊唔點阿仔而又因湊 ... [/quote]

嘩 ! 你個工人都真係好唔掂喎
我唔會接受到個工人咁樣湊自己個BB, 聽你咁講, 就算教佢
都無用, 佢做野既心態都好有問題同好求其, 預其自己咁唔
放心, 請佢黎做咩姐, 係咪?

同埋你個AGENT都唔好啦, 個工人黎到竟然貨不對板,
你有無打去間AGENT度投訴佢呀
你不如轉個第個AGENT啦, 睇下D朋友有無介紹啦 !

隻衰豬豬係我同爸b既心肝寶貝黎ga...哈哈!

”佢係2月15日出世的豬BB”

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 pandaB 於 08-2-21 16:16 發表
家家公主:

嘩, 你呢句: "有咩事邊個比機會我同阿B..." 直頭係點省0西我...真係, 阿仔有嘜事, 邊個擔當得起.....

係呀....自己做媽咪都擔當唔起....雖然係話我生既姐....咁始終
BB都有佢自己既感覺嘛...痛佢又唔識講..凍又唔識話..食埋D唔煮返熱既食物..一陣肚屙點算...可大可少..唔係講笑..到時佢咪最多講多幾句"I'm SORRY"..你咬佢呀...只有自己心痛咋...

[ 本文章最後由 家家公主 於 08-2-21 16:25 編輯 ]
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

別墅

即炒啦!條友簡直唔係做,之前WARM佢有無出過WARNING LETTER,如果有,一個月遣散都慳番,唔好等佢以為嚟渡假,開開心心攞$鬆人

大宅

醒目開學勳章

炒得啦. 你個印姐我同上一個印簡直係一樣, 我差d 以為你請左我個工人. 佢地係勁stupid 架, 你不用再教佢了, 換過個bun 好d. bun 揍bb 會醒好多.

話說我上一印印來時, agent 又係話佢在 singapore take care 過0-2 既b 女, 又話佢英文好, lee ee 路路啦, 我同你一樣信錯佢地囉. d agent 為左 sell 女, 咩都講到懶好咁.

到呀印姐來到我家, 呀b 出生後, 佢跟本一d 都揍唔來, 抱就得, 叫佢開支奶都唔識, 教好多次都仲要落錯份量, 又整壞我d 野, 唔見住戶証, 總之, 仲衰過唔請. 叫佢買野, 買錯番來仲要同我argue, 開水比bb 洗白白, 大涷天時, 比埋溫度計佢都開d 34度來比我呀b 沖涼, 因我係part time mom, 我在家睇到一切. 唔好話教佢煮粥呢d 咁高難度既野, 開奶都唔合格, 都係早早死左佢把啦. 我在呀b 3個幾月時炒左佢了, 一了百了.

後來請左個 local 完contract 既 bun bun, 呢個不錯, 起碼有hk experience, 你教佢咩, 佢都 get 到, 肯做到我要求. 否則比呀上次個印姐再搞下去, 呀b 生命都有威脅. 你都係考慮炒左佢吧.

[ 本文章最後由 monkey05 於 08-2-21 19:14 編輯 ]

大宅

D agent 真係信 7成好啦...
我個印姐佢夠話有帶 BB 經驗啦, 原來帶過 2 個月初生,
但好彩佢果時係馬拉個 SIR 係醫生,
所以都注意衛生, 又算聰明又肯學又識D英文單字囉

大宅

醒目開學勳章

係呀d agent 信唔過左. 佢地無良心架. 我都同佢complain 過啦, agent 仲係咁同個印印講好說話, 佢地只幫住佢地d 女, 唔會幫我地呢d 做僱主的. 大佬我地想請個人幫手姐, 你都唔好比d 害人害物既姐姐我啦, bb 仔咁細咩都唔識講, 有起事上來真係唔知點算. 我之前果個印姐又係成日見唔舒服, 成日頭痛, 仲用埋d 印尼神油, 鬼咁臭.

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 pandaB 於 08-2-21 15:22 發表

因99湊唔點阿仔而又因湊 ...

力媽,好耐冇見啦,力仔好嗎?
唔識可以教,但教左唔記唔做就唔好晒時間啦...

男爵府

炒得啦....

不過又唔係個個印印都咁差, 起碼我呢個唔係, 話頭醒尾, 去過新加坡2年, 已經識講, 聽, 睇, 謙, 寫英文..........仲要D音都幾準架, 同埋都算細心, 但可以做得更好

大宅

我都建議炒, 因為請佢番來最緊要先睇好bb, 連bb都攪唔掂, 咁點得架, 唔再煮番熱d食物就比阿b食, 哇成日冇記性,其它野冇記性都還可以忍下, 睇下佢有冇改善, 但食左阿b個肚都冇記性, 我就忍唔到啦。

好多人都話最好請海外的, 但我最後都係請左個本地完約, 都做得很好呀, 雖然不算醒, 但勝在聽教聽話, 煮食清潔ok, 當然要揍得掂阿仔啦, 對阿仔有耐性, 唔係其它野好都冇用。
神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

別墅

喬媽,

好耐無見啦... 力仔ok 啦, 而家識行啦... 一日係廳度行來行去...
喬喬好嗎? 去台灣係咪好好玩呢? 係喎, 你去台灣時係唔係用"即棄奶樽"架? 如果係, 係邊度有得買? 我地可能三月頭join團帶佢去日本

係啦, 呢個幾月d時間都俾0西個傭人, 搞到我都心力絞碎....

原文章由 jl118 於 08-2-21 10:36 PM 發表

力媽,好耐冇見啦,力仔好嗎?
唔識可以教,但教左唔記唔做就唔好晒時間啦...

別墅

吉吉媽...

哈哈...都可能係架...你個印姐返左印尼再俾我請番....如果咁真係"該猥"囉...

聽左咁多媽咪架意見, 我都係會再請過另一個local賓賓好d....
因我最怕係, 我係屋企"笈"著呢個印姐佢都搞成咁, 如果我唔係度, 阿仔都唔知點好.....

好多謝大家架意見同支持

原文章由 monkey05 於 08-2-21 06:30 PM 發表
炒得啦. 你個印姐我同上一個印簡直係一樣, 我差d 以為你請左我個工人. 佢地係勁stupid 架, 你不用再教佢了, 換過個bun 好d. bun 揍bb 會醒好多.

話說我上一印印來時, agent 又係話佢在 singapore take care 過 ...

大宅

我都會炒q左佢
我上次請既bun bun..果時我仲坐緊月日日一隻雞...佢洗完雞是旦咁洗下隻手就去洗奶樽...攪到全部奶樽都係油...仲要同我講係我d人奶有油.............

雖然炒佢會冇左幾千...又要請果個.......不過我都係要炒~~~~

同埋.......工人永遠都冇完美架啦~~....就算下一個都要睇實佢, 佢地人前人後各一套~
要 "裝"下佢地先得~~~~~~唔好話我變態呀!hehe

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 pandaB 於 08-2-22 14:53 發表
喬媽,

好耐無見啦... 力仔ok 啦, 而家識行啦... 一日係廳度行來行去...
喬喬好嗎? 去台灣係咪好好玩呢? 係喎, 你去台灣時係唔係用"即棄奶樽"架? 如果係, 係邊度有得買? 我地可能三月頭join團帶佢去日本 :hap ...

蕎蕎未識行呀...ops:" /> 但佢一樣通屋行(推住張椅或手推車 )
Avent無即棄,用第二隻驚佢唔慣,所以我用消毒液,用洗潔精洗完再用消毒液浸半個鍾就ok,都好方便,我去完台灣又去左北京,台灣玩得舒服啲,北京就成日行:;pppp: ,不過都玩得好開心,蕎蕎又好ok,所以我想6 or 9月去日本 ,去旅行真係好正

別墅

唔好諗啦,炒啦,一陣亞b有咩事先後悔就遲啦
大量嬰兒童裝

大宅

原文章由 debbiephoto 於 2-22-08 23:48 發表
同埋.......工人永遠都冇完美架啦~~....就算下一個都要睇實佢, 佢地人前人後各一套~
要 "裝"下佢地先得~~~~~~唔好話我變態呀!hehe

冇錯... 分別只係嚴唔嚴重 :;pppp:

別墅

請bun bun更加要小心,因為佢地個個都係影后
我agent 都唔建議請local,會精過你,尢其你無人係屋企睇住

原文章由 pandaB 於 08-2-22 15:01 發表
吉吉媽...

哈哈...都可能係架...你個印姐返左印尼再俾我請番....如果咁真係"該猥"囉...

聽左咁多媽咪架意見, 我都係會再請過另一個local賓賓好d....
因我最怕係, 我係屋企"笈"著呢個印姐佢都 ...

公爵府

牛年勳章

原文章由 家家公主 於 08-2-21 16:24 發表

係呀....自己做媽咪都擔當唔起....雖然係話我生既姐....咁始終
BB都有佢自己既感覺嘛...痛佢又唔識講..凍又唔識話..食埋D唔煮返熱既食物..一陣肚屙點算...可大可少..唔係講笑..到時佢咪最多講多幾句"I'm SORRY"..你 ...

直頭係喇, 佢整唔掂我d野都算喇, 大不了都係我肚柯o者, 唔可以搞我阿b架

首頁

尾頁

跳至