母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我開刀生, 已經講會餵人奶, 但醫院俾o左BB食奶咀......

依家已經十日啦, 出醫日日試佢都唔食肯我, 我唯有泵出來, 陪月講我已經上o左奶,只係我唔夠奶, 兩邊加埋最多得1oz

唔俾佢食又唔得, 因為BB d 黃未退.....

唔通我要放棄做奶媽, :cry:

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

唔好放棄, 我初初都係咁.......
餵得一安得一安;
我依家囡囡1.5個月, 都係極窮mama, 但我緊持死擠難擠都要餵個女......

我支持你架!

別墅

唔好放棄呀,我初頭兩個星期又係堅持全埋身,結果因為唔夠奶,阿B超黃,醫生話要留院照燈,我唔捨得唉醫生比兩日我試,我跟住即刻買左個medela奶泵,泵出黎比阿B食,因為可以make sure阿B食幾多,泵唔夠個餐儲起佢,補奶粉先,下餐先再比佢食,結果兩日後真係D黃慢慢退.

努力呀

別墅

回覆 #2 brbaby2007 的文章

brbaby2007,

你好攪笑呀,"死擠難擠"!

我支持你呀,因為冇野比阿女更重要

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

係架, 我好似同個胸有仇咁.... 係咁擠囉~~
務求要擠出奶~~~

別墅

多謝各位, 我依家成日同自己講 : 就算1oz都係人奶, 都係有益!

希望我可以繼續, 但晚晚半夜三間泵奶, 真係超苦悶:;pppp:

大宅

原文章由 atty 於 08-2-22 18:54 發表
多謝各位, 我依家成日同自己講 : 就算1oz都係人奶, 都係有益!

希望我可以繼續, 但晚晚半夜三間泵奶, 真係超苦悶:;pppp:

係咖...真係幾苦悶下咖...不過為左個女....無計拉,,,
不過依d日子好快過咖咋.....
加油呀!!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 atty 於 08-2-21 19:35 發表
我開刀生, 已經講會餵人奶, 但醫院俾o左BB食奶咀......

依家已經十日啦, 出醫日日試佢都唔食肯我, 我唯有泵出來, 陪月講我已經上o左奶,只係我唔夠奶, 兩邊加埋最多得1oz

唔俾佢食又唔得, 因為BB d 黃未退 ...

想多奶,就多飲湯水吧,試試

大宅

原文章由 atty 於 08-2-21 19:35 發表

唔俾佢食又唔得, 因為BB d 黃未退 ...

atty,

繼續努力,我之前都系甘,我系開刀既,頭3星期都要補奶粉,後來就唔使喇,直至呀b到3個月3星期,因無端端食番夜奶,佢又大食,我又好遲先開始儲奶(一心諗住唔想佢食d超過10日既雪奶)所以一連3個星期每晚都要比一餐奶粉,之後又繼續全人奶,趁住一放假就邊埋身,另一邊pump,但我唔會pump清晒,驚呀b下餐埋身時唔夠食,但原來初開始pump,我只系得40-50ml,之後pump 得多,過左1個月後就可以每次pump到100ml,甘我又開始比呀b全因奶喇!
雖然我呀B唔算系100%全人奶,但都差不多喇,我都盡左力囉,甘樣餵下餵下,仔仔又5個幾月喇,仲超重超高添!仲有幸一路都健健康康,每次食完奶,見佢塊面紅pok pok,鬼甘可愛,就真系覺得幾辛苦都值喇!!我都系每晚半夜起身pump奶架!
我希望少少心德同經驗可以幫到你同支持你!加油!!

民房

我都係開刀生架, bb 宜家兩個月, 我又係非常之唔夠奶, 就算早上訓醒起身 pump, 最多都係得3 oz, 跟住就隔好多個鍾先至再有奶. 真係好心灰意冷, 係咪應該放棄呢? 我見你地 d ma ma 成日都話飲多 d 湯水, 又咩 organic milk tea, 黑豆漿... 我全部都試晒都係無用.... 究竟仲有咩方法呢? 我仲有一個星期就要番工喇, 到時仲少左比佢啜, 肯定好快就 1 oz 都無埋啦:cry: 不過我都係心諗, 就算一日得兩餐都好過無啦... 請問各位仲有咩獨門秘方教下我呢個窮媽媽呢?

原文章由 bonbon16 於 08-2-22 23:09 發表

atty,

繼續努力,我之前都系甘,我系開刀既,頭3星期都要補奶粉,後來就唔使喇,直至呀b到3個月3星期,因無端端食番夜奶,佢又大食,我又好遲先開始儲奶(一心諗住唔想佢食d超過10日既雪奶)所以一連3個星期每晚都要比一餐奶 ...

大宅

畀面勳章

BorisTommy , 我个case 頁係同你一樣, セ都試過...連organic tea...响荷花買都飲埋...依架每次只有半安!

民房

咁你宜家點樣呀? 每次餵左半安再補奶粉 or 放棄左?:;pppp:

原文章由 bbysh 於 08-2-23 21:04 發表
BorisTommy , 我个case 頁係同你一樣, セ都試過...連organic tea...响荷花買都飲埋...依架每次只有半安!

珍珠宮

你好犀利........ pump下pump下就100ml.......

原文章由 bonbon16 於 08-2-22 23:09 發表

atty,

繼續努力,我之前都系甘,我系開刀既,頭3星期都要補奶粉,後來就唔使喇,直至呀b到3個月3星期,因無端端食番夜奶,佢又大食,我又好遲先開始儲奶(一心諗住唔想佢食d超過10日既雪奶)所以一連3個星期每晚都要比一餐奶 ...

大宅

原文章由 bbysh 於 08-2-23 21:04 發表

bbysh, BorisTommy,

唔好灰心,我有一段時間都好似你地甘,特別系番左2-3星期工,未即時適應,因放左好耐假同掛住bb,d 無形壓力令到自己少左奶,我又似你地甘,乜都試過晒,我可以一日飲1公升豆漿,2支鮮奶,10杯水,2包多奶茶同2大碗極濃既湯,但因我仔仔好大食,3個月時仲一日食緊10餐,每餐食緊160ml,我唔夠奶,連續有2個幾星期都要每日補一餐奶粉,但後來適應左同好比心機半夜起身pump奶同隔次餵奶時都邊食邊pump,pump pump下就越黎越多喇!我近個月開始無飲多奶茶,只系每日飲湯,水同一支奶或一大碗豆漿,結果仲多奶過之前,我諗pump多d,等身體機能接收到要做多d奶,甘之後就會多d奶,所以大家比心機,加油!!我未生之前系計劃餵2個月人奶,到餵左一個月,就定2個月既目標,2個月後我就定左6個月既目標,到4個月時我就定左一年,而家已經5個幾月喇,大家努力!

大宅

原文章由 brbaby2007 於 08-2-23 23:54 發表
你好犀利........ pump下pump下就100ml.......

其實我都試過沮喪架,但老公話仔仔甘大食,每日都只系補一餐奶粉,已經系好好架喇,奶粉又唔系毒藥!!跟住我見有d媽咪話邊食邊pump,初時都唔明又好疑惑,pump完之後只隔3個鐘,回唔回得切奶比呀仔食下一餐(因仔仔由4個月開始至而家都系3個鐘一餐)點知我pump pump下,完來真系可以越來越多架!!

別墅

我依家泵密d, 希望可以做到一餐人奶一餐奶粉

陪月見BB鍾意訓多過食, 提議我介夜奶.....

但BB得十日人仔, 咁早介夜奶, 會唔會影響發育架

大宅

畀面勳章

無放棄, 1安都要俾佢飠!!!!!!!!!!

子爵府

牛年勳章

我簡直是一個赤貧媽媽,BB個零月大的時候,我每天pump 6-7,每次30mins,最多也pump不夠20ml,到現在BB已經11-week,每天pump 5次,每次15mins (pump都會係空pump) pump30-60ml,BB大個左,所以一天都係餵得1-2餐人奶, 我想我的奶量都唔會有甚麼奇蹟了但我的想法同大家一樣,有一滴就餵一滴,只要BB仲飲我D奶,我都會堅持繼續pump比佢食,習慣了,都冇覺得辛苦了各位BB仲細的媽媽,你地仲有機會出多D奶ga,唔好放棄呀…?-( ?-( ?-(

[ 本文章最後由 almaly 於 08-2-25 00:56 編輯 ]

大宅

要堅持呀..比bb啜多d泵多d同食多d野..我飲魚湯都冇乜效..試過飲黑墨色真係有效...同埋自己一路對鮮奶有敏感..飲完有少少搞肚痛所以好耐冇飲~但我又好鐘意飲最近心養養買左排黎飲點知有以外既收獲~一日飲一包~明顯快谷奶左..

大宅

乜嘢係黑墨色呀?

原文章由 全人奶B 於 08-2-25 09:24 發表
要堅持呀..比bb啜多d泵多d同食多d野..我飲魚湯都冇乜效..試過飲黑墨色真係有效...同埋自己一路對鮮奶有敏感..飲完有少少搞肚痛所以好耐冇飲~但我又好鐘意飲最近心養養買左排黎飲點知有以外既收獲~一日飲一包~明顯快 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊