跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇小朋友08年入讀 - 救世軍荃灣幼兒園n2 呀??
因小兒今年會插班入n2, 所以想問一下有冇媽咪可以分享一下??
全日制會否很難適應呢?

大宅

adjustment

Is your son name yueng hoi ching?

My daughter is studying in the same school. No problem for relatively long school time.

The teachers are so kind and the atmosphere of the school is so warm and postive.

大宅

你地好呀,
我囡囡都係08年入讀N2, 不過我而家仲煩腦梗, 其實大家知唔知佢d課程會唔會好淺, 到上學時會好辛苦架? 同埋有冇話佢大機會會派到邊間小學? 雖然我知小學係電腦派位, 但係都想知佢紀錄係派去邊到多...

PeggyP,
其實都唔會好難適應架.. 仲可以訓練到佢地d自理能力好好.. 我囡囡而家係青衣宏福都係讀梗全日班.. 自理能力叻左好多架..

[ 本文章最後由 pcdogxx 於 08-3-28 01:42 編輯 ]

大宅

原文章由 pcdogxx 於 08-3-28 01:40 發表
你地好呀,
我囡囡都係08年入讀N2, 不過我而家仲煩腦梗, 其實大家知唔知佢d課程會唔會好淺, 到上學時會好辛苦架? 同埋有冇話佢大機會會派到邊間小學? 雖然我知小學係電腦派位, 但係都想知佢紀錄係派去邊到多...

Pe ...

Hi yuettung,
Is your son name yueng hoi ching? no... But nice to meet you
Hi pcdogxx
你好!希望小兒有機會同你囡囡做同學啦
咁你重有邊間幼稚園考慮緊呀...
我覺得課程深淺不太重要, 最重要是老師有耐性同愛心,令小朋友可以從愉快中學習....因為佢地太細啦, 如果太深既課程,我怕佢地跟唔上,會抗拒返學

大宅

PeggyP,

你囝囝幾多月出世架? 而家咁有冇係外邊返梗N1班呀?

除左救世軍外, 我仲留左York, 不過呢間學費超貴.. 不過口碑就話英文好好, 同埋d 課程深少少, 但係小朋友又返得好開心唔覺得好深..

因為如果幼稚園太淺到去左間深既小學佢地就會跟得好辛苦架喇..

我前兩日做facial, 個facial 姐姐同我講佢有幾個客都話荃灣救世軍幼兒園好好.. d學生教出黎係俾其他叻同埋好有禮貎, 所以我都應該會選擇救世軍, 希望我冇選擇錯誤啦..

原文章由 PEGGYP 於 08-3-28 12:17 發表

Hi yuettung,
Is your son name yueng hoi ching? no... But nice to meet you
Hi pcdogxx
你好!希望小兒有機會同你囡囡做同學啦
咁你重有邊間幼稚園考慮緊呀...
我覺得課程深淺不太重要, 最重要是 ...

複式洋房

Is N2 = K1?

Most likely, I will let my son go to this Kg for K1 in 2008...
[size=medium]Apple

大宅

分享下~~! 我家姐大囝在救世軍畢業, 升小一時真係好吃力,要找補習和惡補英文基礎. 所以同細囡揀咗於綠楊,畢業後升小一就輕鬆得多, 因英文基礎打得好,有外藉老師,課程跟貼升小一. 所以睇你想揀愉快3年幼稚園or辛苦6年小學. 所以我都為小朋友鋪條好行D的路........

原文章由 pcdogxx 於 08-3-31 13:27 發表
PeggyP,

你囝囝幾多月出世架? 而家咁有冇係外邊返梗N1班呀?

除左外, 我仲留左York, 不過呢間學費超貴.. 不過口碑就話英文好好, 同埋d 課程深少少, 但係小朋友又返得好開心唔覺得好深..

因為如果幼稚園 ...

大宅

del

del

[ 本文章最後由 wongs 於 08-5-21 14:21 編輯 ]
:-)

大宅

me too ............................

我都覺得緊貼小一課程會好些,自己和小孩都輕鬆得多. 我都會選幼稚園課程 !

別墅

pcdogxx

我囡囡都係08年入讀N2,又係聽人講話好但又係無講有咩好。我煩的都係和你一樣怕佢d課程淺,派小學結果唔知好唔好。

原文章由 pcdogxx 於 08-3-28 01:40 發表
你地好呀,

Pe ...

大宅

del

del

[ 本文章最後由 wongs 於 08-5-21 14:13 編輯 ]
:-)

別墅

我也同意打好英文基礎是首要, 之前囡囡已排荃灣救世軍2年半, 前年入了K1,但讀了大半年, 課程很淺很慢, 眼見鄰舍讀k1讀綠楊,課程好得多, 外藉老師教識好多英文兒歌和故事. 老帥備課好. 而且囡囡在救世軍讀得麻麻開心, 所以決定轉校k2綠楊插班. 現在囡囡英文好好多, 生字和認字也教得好好多. 讀得非常開心! 真係早知唔排咁耐救世軍.

所以我也覺得幼稚園課程好好多~~!!! 讀幼兒園每月都病2-3次. 因太長時間集体生活. 今年開學至今都只睇過1次doctor.

原文章由 wongs 於 08-4-23 12:47 發表
d課程一定淺過一般幼稚園. 我睇過幼兒園k3課程比較低於同一般k1/k2幼稚園課程. 其實幼兒園課程主力協助双職家長照顧服務, 不讓兒童獨留家中發生危險. 部份開8:00am - 8:00pm,方便家長. 所以流感發病校多數亦是 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我仔仔現正讀救世軍 n2,我地覺得學校好好,雖然學科上程度較其他幼稚園淺,但沒有打算轉校,原因:

1。喜歡 project approach,亦認同培養小朋友探索事物,尋找答案既精神,比死記 hard facts 重要

2。老師夠專業又勤力,佢地好清楚自己在教d 咩,唔係淨係死跟 syllabus。每日都會將當日學過,討論過既資料放上網比爸媽睇,仔仔讀左一個學期,老師已經很清楚佢既脾性,響學習進度報告,將各方面發展都交代得好好,爸爸無去見老師,只睇學習進度報告都覺得老師跟得好足,裏面 quote 左好多仔仔講過既野,好好笑,但又一定係我地自己個仔講,因爲連語氣都跟足。

3。仔仔自理能力好左好多-- 因爲爸媽都要返工,家裏姐姐有咩都幫佢搞掂曬,一向都少爺仔咁,大家可能覺得呢樣唔重要,但我覺得自理能力係呢個時候要學,大左就更加無人會教。

4。學好英文我都覺得好重要,我仔仔 n1 係響屋企附近既學校讀,雙語教學,一個外籍老師(差婆),一個本地,仔仔英文算好好,佢同個外籍老師溝通都無問題,在家裏姐姐都係同佢講英文。 上 n1 前已經認得曬26 個字母,e+ 好鍾意玩 phonics,例如問佢 mer mer ... 佢會話 mer mer monkey, moon, mercedez, mazda... (佢好鍾意車) 學校e +都係教 phonics,所以佢都學得好開心。
我都會自己響課餘再同佢練英文,可能係買教材自己來,or 睇下有無啱既課程 lor

而最大最大既原因係我並唔認同香港教育既模式。 大家覺唔覺得:
- e+ d 幼稚園程度比二/三十年前深左好多?好似學緊以前小學既野?
- e+ d 小學程度又係深過以前?小一要讀以前小三既野?小三讀小五既野
你可能會話,e+ d 細路進步左丫ma。。。。 但詭異之處係,中五既程度係淺左 wor,e+ d 大學生比以前果 d 就更加唔好講.....

咁究竟中間出左咩問題呢?我無答案,亦唔敢答。 唯一可以肯定既係,e+要跟得好辛苦既小一程度,並無令小朋友上到中學以後 perform 得好左,咁我又爲何要佢e + 讀得咁辛苦? 呢個係我個人觀感,亦都係個人選擇,可能有人會覺得我發 up phone,九唔搭八,累死個小朋友... 希望大家都 respect 大家既選擇。

至於升小一點算,我正在物識緊d 唔會催谷得咁緊要既學校,有咩建議請提供!

別墅

現實就是問你分數幾多???

"求學不求分" 現實就是問你分數幾多??? 升小/中/大學 每天都追着分數走...默書幾多分? Test幾多分? 考試幾多分? 考第名次???
派位??

祈望你能物識到唔催谷既學校. 如果真 "有" 重要係能成功考入.
如果你問小學佢話比你知本校不催谷學生,學生好輕鬆,証明學校都不着重成績,沒有目標,升中成績會点???? 現在制度你要讀得叻. 師兄師姐過往成績要叻.. 才有得派好小學. 是計間學校學生分數,計你個人總分派...

所以不是要逼讀,是從小打好基礎, 熟練將來小學課程, 可以輕鬆面對. 我表姊是小學老師, 部份小一生連26個字母都未織, 佢話幼兒園平日無家課, 未試過默書. test.
9月中就中.英默書..樣樣有点算. 就是過往未做過未學習過.

大宅

現實歸現實~~! 自小培育打穩兩文三語, 自然就輕鬆面對挑戰,面對未來不斷的改變.

所以選擇合適幼稚園是自小培育基礎,現在的小朋友非常聰明,眼見三.四歲就說流利英話和普通話! 你比甚麽他學,他就會識. 所以不用擔心學習難. 為甚麼大人怕難唔比他學呢? 所以我不會找特別淺比小朋友學習. 適齡就OK.

原文章由 patgirl 於 08-4-24 12:17 發表
"求學不求分" 現實就是問你分數幾多??? 升小/中/大學 每天都追着分數走...默書幾多分? Test幾多分? 考試幾多分? 考第名次???
派位??

祈望你能物識到唔催谷既學校. 如果真 "有" 重要係能成功考入.
如果你問小學 ...

大宅

虎到金來勳章

各有所好罷

比條 link 您們參考下:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=28188

對救世軍幼兒園(各區)的評價-可讓家長們在此討論

其實好少有絕對好或絕對不好的學習模式的!

別墅

選擇適合自己小朋友嘅幼稚園是自小培育語文基礎的關鍵~~!!
建立自信最重要. 多種類嘗試能獲益不少.

原文章由 himmom 於 08-4-24 13:06 發表
現實歸現實~~! 自小培育打穩兩文三語, 自然就輕鬆面對挑戰,面對未來不斷的改變.

所以選擇合適幼稚園是自小培育基礎,現在的小朋友非常聰明,眼見三.四歲就說流利英話和普通話! 你比甚麽他學,他就會識. 所以不用擔 ...

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

插班入n2,想請問你地係幾時同小朋友報名架??

原文章由 PEGGYP 於 08-2-22 12:51 發表
有冇小朋友08年入讀 - 救世軍荃灣幼兒園n2 呀??
因小兒今年會插班入n2, 所以想問一下有冇媽咪可以分享一下??
全日制會否很難適應呢?

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您

男爵府

畀面勳章

我小朋友都係在救世軍讀的, 雖然有人覺得學習課程比起幼稚園淺或者慢, 但我都唔覺我小朋友好差, 最起碼佢品行方便, 係有進步, 我自己覺得品德比一切都更重要....

大宅

Anniekwok,

我係BB出世個幾月就報名喇..

原文章由 anniekwok 於 08-4-24 17:56 發表
插班入n2,想請問你地係幾時同小朋友報名架??

首頁

尾頁

跳至