在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我意外有左BB, 我每日坐巴士來回3小時, 會唔會影響個B,
回程一定有位坐, 但去程頭半個一定要企, 如果之後見肚, 應該唔會有人讓坐,

加上, 我公司遲D 大裝修, 會鑽石屎, 勁大噪音同塵, 會唔會影響BB?

如果有得選擇, 你地會辭嗎?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我意外有左BB, 我每日坐巴士來回3小時, 會

原帖由 kumakumabb 於 14-10-20 發表
我意外有左BB, 我每日坐巴士來回3小時, 會唔會影響個B,
回程一定有位坐, 但去程頭半個一定要企, 如果之後 ...
但你打算生完先揾?會不會考慮其他交通工具?

大宅

我番工來回都要3粒中,
而家見肚好多時都有人讓座,
多數係男人多,反而女人唔會讓

你有冇同公司講你有左?
如果有講到,問下有冇得調個位去D冇咁嘈既位坐住先
日鑽夜鑽唔好講有冇BB,
冇都覺得煩啦,何況有左
同埋裝修D味聞得多都對BB唔好

大宅

回覆 Kayaya 的帖子

原來你都係3個鐘, 辛唔辛苦呀?? 你幾時俾左張預產期的紙俾老細?

大宅

回覆 good_pig 的帖子

唔通坐的士? 好金~

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆 good_pig 的帖子唔通坐的士

回覆 good_pig 的帖子

唔通坐的士? 好金~
轉一程的?

大宅

有咩選擇? 除非有錢, 唔係辭左無人會請, 咪要停工成年, 手停口停

大宅

引用:我意外有左BB,+我每日坐巴士來回3小時,+會

回程一定有位坐, 但去程頭半個一定要企, 如果之後 ...
我每日來回差不多要3.75hrs,而家都7個月,無諗過唔做。
如果屋企無財政壓力或負擔就梗係唔想返工,但係無錢就無計啦!

珍珠宮

引用:如果有得選擇, 你地會辭嗎

原帖由 amyyiu888 於 14-10-20 發表
有咩選擇? 除非有錢, 唔係辭左無人會請, 咪要停工成年, 手停口停 ...
你都識講手停口停 即係無得選擇,你有咗,無乜公司肯請架

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:如果你地返工路程每日來回3小時, 會考慮辭嗎

我大肚時都來回3個鐘,不過多數有位坐,返工時都係坐多,手停口停,頂硬上

收工就多數老公接

大宅

引用:回覆 Kayaya 的帖子原來你都係3個鐘, 辛唔

回覆 Kayaya 的帖子

原來你都係3個鐘, 辛唔辛苦呀?? 你幾時俾左張預產期的紙俾老細?
呀頭話生前三個月一定要俾到張產假紙hr,等佢地安排人手,不過我過左三個月先俾到佢地,因為好難預時間

預產期又唔到一定準,所以諗左好耐先決定到放幾時

禁止訪問

大宅

回覆:kumakumabb 的帖子

我未有b之前都為左份工轉去勁遠要搭三個半鐘車而走,但如果有左的話我會留到生完先走,有左比較難搵工呀!而且搵份近0的第時都多0的時間陪bb

大宅

生完好大開支㗎, 坐月一個月起碼洗左幾萬蚊除非真係經濟無憂,如果唔係就無得諗

esmetam67  agree  發表於 14-10-21 14:28

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得車程真係遠…
但如果經濟有壓力,都會頂硬上…
就算轉工,都會等生完至算

男爵府

我個時有左又係公司搬過對面 裝修又大陣味又噪
但個時未到3個月 我無同人講 每日都係番工帶口罩 不過d天拿水味真係口罩都頂唔住 正常人聞到頭痛 好在附近有個窗 咪打開佢 叫做有d生風囉 .........為左生計無計 ..........都唯有忍埋佢

水晶宮

畀面勳章

回覆:如果你地返工路程每日來回3小時, 會考慮辭嗎

我返工來回3個幾鐘, 加上有左就唔會諗唔做。 生完好難揾到工架

大宅

回覆 Hippo323 的帖子

同意, 真係比較難架

大宅

回覆 snownik 的帖子

點解生完好難搵? 係未D 人會歧視架?

大宅

回覆 catlee324 的帖子

原來大家都係為左生計, 好努力, 都係的, 到時的開支真係幾大的!

首頁

尾頁

跳至