論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我姐姐唔係唔好, 不過唔係太緊我個女, 做野一般啦, 所以都唔打算同佢續約, 不過佢12月同我地講佢要返印尼因為佢老公要去台灣打工. 甘好啦, 既然佢開口先, 唔使個氣氛甘唔好.

近幾次放假, 佢都返左上agent都幫下手, 佢同我講好多僱主都唔係好好, 好似又要湊bb, 又要買餸, 又要指定幾多點先準訓, 唔似係我屋企甘自由, 甘唔計較. 又話驚返到印尼會唔習慣.

佢仲同agent講如果我太太個新姐姐唔好, 佢係唔係都可以返黎太太到幫手, 甘agent一定話得啦, 不過個問題係我屋企唔係俾你自出自入.

你之前話要走, 又話我唔好, 好嘞, 而家見左甘多人先知我係好既. 不過太遲啦, 我都冇打算同你續約, 就算我個新姐姐真係唔好, 我都冇打算叫你返黎. 當係俾個你出去見識下其他僱主囉.

對你好又唔珍惜, 我都見好多工人真係做得好辛苦, 不過又食唔飽著唔暖. 而家真係等佢去感受下囉

[ 本文章最後由 bobo_bo99 於 08-3-11 09:26 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 bobo_bo99 於 08-3-11 09:23 發表
我姐姐唔係唔好, 不過唔係太緊我個女, 做野一般啦, 所以都唔打算同佢續約, 不過佢12月同我地講佢要返印尼因為佢老公要去台灣打工. 甘好啦, 既然佢開口先, 唔使個氣氛甘唔好.

近幾次放假, 佢都返左上agent都幫下手, ...

哈~ 你工人真搞鬼~~ 係lu~ 比佢去見識下咩叫人間地獄啦~~

別墅

我家姐個前工人都可能係噤. 係家姐家做左4年. 不過可能我家姐太嚴尖, 個工人自己話唔續約. 噤我見她對小朋友好好, 問她有無興趣幫我, 因我大緊肚, 遲d都要請人幫手. 她後尾話唔想湊newborn, 想自己搵過, 噤我當然亦唔勉強啦. 最後, 她搵個家都係要湊newborn既, 最近都有打返去我家姐屋企問侯大家, 重同我家姐個女講記住話俾爸爸媽媽知姐姐打過返黎...

當然我唔懷疑姐姐都係有心問侯下大家. 但我覺得她亦有少少想鋪定後路... 唔知係唔係都係覺得我家姐度好d呢...

大宅

bobo

講得好呀,對佢地好又吾珍惜,咪比佢出去睇下其他僱主對佢有幾好囉,我果個工人做野都一般,不過佢湊我女OK我唯有隻眼開隻眼閉啦,但係佢成日私自攞我D野樣我就吾係咁鐘意,早排先發現佢用我把梳我叫佢即場掉左而家我發現佢用我老公果把,我吾 知佢貪方便定無常識,仲有,叫佢幾百次用完廁所蓋上板,佢都係吾記得,有時係咪要閙先記得呢?對佢地仁慈係無用既,我同老公講我請佢返來仲大壓力過佢,就來搞到自己有妄想症。

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

就係囉, 近來又成日同我講, 我個仔唔跟個新姐姐, 又話驚個新姐姐唔識做野, 唉....好心save一下啦, 天下冇不散之宴席, 更何況係佢開口先, 我又唔係甘睇囉

男爵府

原文章由 bobo_bo99 於 08-3-11 11:12 發表
就係囉, 近來又成日同我講, 我個仔唔跟個新姐姐, 又話驚個新姐姐唔識做野, 唉....好心save一下啦, 天下冇不散之宴席, 更何況係佢開口先, 我又唔係甘睇囉 ...

我家菲姐又係咁,仲鋪定條后路俾自己. 理得佢呀. 我菲姐做到呢0固星期6咋,呢排成日同我講呢d, 我當聽唔到. 佢又問我,請人未. 我就話:"你話會再返黎我度嘛.爺嫲公婆又可以幫手." 跟住我家菲,就唔講嘢.

講真,佢再返黎,你仲要唔要佢呀? 除非佢好好,人品老實可靠.
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我第一個工人又系噤,話返印尼結婚,吾續約。2 個月後 send message 比我,話 miss my twins very much and can not sleep every night﹝使吾使作到噤大呀﹞, ask me can she go back to work in my family................ 霎............戇.........你方吾系佢個新僱主﹝住半山有錢人家 wor﹞ yim 尖聲悶、刻薄、嚴過鬼果種咩 , 笑完 .........其實我真系有 d 心涼 gar........鬼叫佢扼我呀

大宅

我唔會俾佢返黎囉, 本身我都唔會同佢續約. 而家係佢開口先, 仲好.

不過而家似乎後悔個個人係佢, 如果佢真係甘緊我個仔既, 甘佢就唔好甘大聲同我講要走啦.

原文章由 甜芋 於 08-3-11 11:23 發表

我家菲姐又係咁,仲鋪定條后路俾自己. 理得佢呀. 我菲姐做到呢0固星期6咋,呢排成日同我講呢d, 我當聽唔到. 佢又問我,請人未. 我就話:"你話會再返黎我度嘛.爺嫲公婆又可以幫手." 跟住我家菲,就唔講嘢.

講真,佢再返 ...

大宅

D工人假到爆啦,佢地最鍚係錢,做得耐仲做得吾好,HK屋企又吾係大,都清理得吾好,仲去咩大戶人家呀。

頭先 我比個印印激到爆血管呀,比隔離屋個細路入左我地屋企反鎖左,要我係公司即刻打的返去,好彩佢抱左個女係出面,兩個工人掛住企係出面晾衫傾計,我返到去剷到佢爆呀。

伯爵府

好媽媽勳章

樓主, 你係唔係新舊工人交接中? 我個case都似, 但新工人未到. 交接期間順利嗎? 我舊工人仲未搵新工, 佢又話怕新老板惡, 上次見成一份, sign contract前知道仲要照顧5隻動物(之前只知有個newborn baby), 跟住佢冇sign. 我對舊工人冇留戀, 因為近來表現差左好多.

原文章由 bobo_bo99 於 08-3-11 12:21 發表
我唔會俾佢返黎囉, 本身我都唔會同佢續約. 而家係佢開口先, 仲好.

不過而家似乎後悔個個人係佢, 如果佢真係甘緊我個仔既, 甘佢就唔好甘大聲同我講要走啦.

...

男爵府

原文章由 bobo_bo99 於 08-3-11 12:21 發表

...

BOBO : 咁仲好. 我家菲姐就係佢開口.佢初時做嘢幾好添.心地又好.煮嘢又掂,但係間唔中做D嘢,幾乎要我炒佢咁滯. 所以,佢開到聲唔做. 我覺得仲好. 我家0固隻老賓.好識同我講條件. 我送過一次咖啡俾佢,后尾佢就開口要. 我買俾仔女食0既餅乾, 佢食大部分. 最過份係開口問我仔仔,唔要0既玩具,送俾佢. 我仔唔肯,佢夠膽死再問我. 講起我就嬲. 佢簡直係忘記咗自己係工人.
快樂的甜芋快樂的甜芋

複式洋房

Yes ah! Let them go out and take a look law! We treat them so good but they don't appreciated, I am sure most of them will find a job worst then the last one! Once they start the new job, they will compare! One of my sister-in-law's maid found another job and this job was introduced by my sister-in-law, and the maid called my-sister-in-law said that in the new job, she needs to eat the overnight food next day! And she told the new employer that she never need to eat overnight food in my sister-in-law's home before!

大宅

唔係呀, 我個新姐姐都未到, 不過佢係甘同我講佢好擔心甘囉, 講真晒氣啦, 如果真係甘擔心既, 甘個時佢就做好啲啦. 而家佢都開口講走囉, 因好怨佢自己囉, 關人鬼事, 而家又同我講, 我好好, 唔駛佢去買餸, 又成日同佢去街食飯. 乜甘遲先知呀, 好後悔講走呀, 想返轉頭好難囉

原文章由 easybring 於 08-3-11 15:43 發表
樓主, 你係唔係新舊工人交接中? 我個case都似, 但新工人未到. 交接期間順利嗎? 我舊工人仲未搵新工, 佢又話怕新老板惡, 上次見成一份, sign contract前知道仲要照顧5隻動物(之前只知有個newborn baby), 跟住佢冇si ...

伯爵府

好媽媽勳章

我舊工人係呢半年唔似樣, 又話同我re-new, but要放一個月no paid, 我話放半個月都話"咁少", 唔放唔得. 而家搵新工, 佢都唔同新老板提要放假啦, 仲話唔放都得. 佢以為我一定好like佢, 要同佢續約, 呢2/3個月, 佢表現好lazy, 得過且過. 佢本身smart, 開頭勤力既時候係ok, 浪費晒.

原文章由 bobo_bo99 於 08-3-11 16:19 發表
唔係呀, 我個新姐姐都未到, 不過佢係甘同我講佢好擔心甘囉, 講真晒氣啦, 如果真係甘擔心既, 甘個時佢就做好啲啦. 而家佢都開口講走囉, 因好怨佢自己囉, 關人鬼事, 而家又同我講, 我好好, 唔駛佢去買餸, 又成日同佢 ...

大宅

唔上黎睇得多真係唔知原來依家d本地完約工人咁唔知足架喎........

我家阿姐6月尾到期, 原本我都好痛苦, 諗緊同唔同佢續約, 點知佢上個wk主動同我講話下個月會去agent度揾工, 我問佢咁你係咪唔consider呢度架啦, 佢話係(我一向以為呢份係筍工添, 因先生太太都係返工, 得一個2歲既小妹妹, 仲要8月返學添).........

當佢講完話唔續後, 我真係一身鬆晒, 因我覺得佢呢2年只係不過不失, 續係因為唔想煩, 大家都熟晒, 唔想方面覺得佢唔係咁鐘意小朋友, 無耐性對佢同郁d都會黑面.....

但一齊將會過去, 因佢就算遲d同我講又想係度做返我都唔會, 有d太太講得岩, d工人一有離心就算數, 因佢對你份工都唔係一心一意, 佢地大多數返轉數都係因為唔岩心水, 並唔係覺得你呢度好好, 所以我都即刻去揾個新工人, 佢地唔怕揾唔到工, 我地都唔怕揾唔到工人姐.........

雖然3個幾月後我又要重新適應個新工人, 但個感覺好似舒服過同佢續約(因我成日擔心同佢續咗最終都係炒佢, 因佢以為自己好有經驗, 一話即黑面, 我唔係好頂得順, 大家都知工人續約後一定會仲串啦)

所以, 太太們講得岩, 我地對得住天地良心, 係佢地走寶姐....

大宅

靚媽

我睇完你講,都等緊吾水請工人時係幾咁舒服呀,一身鬆晒TIM呀。我果個就無黑面,不過同佢講野有時無反應,吾會哦一聲。煮咁耐野都吾識。

大宅

醒目開學勳章

我個印响做咗唔夠半年已經同我個女話合約完咗會唔同我做, 早兩個月重同我個女話第二時會揾份剩係有大人, 無BB, 無小朋友, 無老人家嘅屋企先至做喎。
佢响6月便完約啦, 我而家開始揾新工人, 我都費事同佢傾,:;pppp: :;pppp: :;pppp: 因為我根本都唔想同佢續約, 佢做野咁差仲成日講電話, 每次我個女唔專心做功課, 佢重將我個女鎖住响房, 等到我個女喊到聲都沙哂, 我放工返到屋企聽到呀女把聲沙哂, 問返呀女先至知, 唉....我心都不知幾痛, 重要安慰自己同自己講, 鬼叫自己個女唔專心做工課咩, 印印唔打佢咪算"汁"身彩囉...
我依家即管放長雙眼睇下隻印印係咪咁本事, 揾到處乜都唔駛佢做嘅住家工 !

大宅

My maid last employer need to take care of 2 small kids + 1 elderly + 4 adults, now she only need to take care my 4 years old son who go to whole day school and a working couple. But she is too greedy to use my working hours and go to do part-time jobs daily:;pppp: . $200 per half day * 10 days + our 1 month salary > $5000 per month. Always buy new things e.g. Nokia N95 (cost over $4000), MP3 etc... Want to fry her immediately but too busy to find a new one.

大宅

而家啲姐姐以為自己有寶姐. 我都唔理得佢地甘多, 我做好我本份, 姐姐都要做好姐姐既本份, 如果唔係乜人都冇情講

首頁

尾頁

跳至