懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我35W4D係QE照超聲波, 話BB SIZE 偏大, 有成6磅, 頭同腳大2W,腹圍剛剛好.

但今日我36W2D 去私家度照, 醫生竟然話BB得 5.2磅, 過去兩個星期BB無重到. 只係個頭有跟住大左兩周(今日38W), 腳(36W)同腹圍(34W)都無大到.

有冇人試過咁架? 我真係唔明點解公立同私家會差咁遠!!!!!!
問過私家醫生, 佢又話一切正常, 唔駛擔心.

但最後呢段時間係BB生長得最快的時期, 無長胎又點會唔擔心呢?

我個私家醫生係霍麗玲, 朋友介紹的, 好似都幾出名既....聽人話佢好有經驗, 但唔知點解, 我對佢信心唔係太大..........有冇睇佢的JM可以分享下睇法同經驗嗎?

哎, 而家十級擔心(雖然知道擔心無用, 及對BB唔好, 但都控制唔到)

別墅

回覆:BB Size 令我好困惑同擔心! HELP !

其實size依樣嘢。。參考下就得啦。。唔使太擔心嘅。。我生前度都話有6磅幾啦。。但阿b出世得5.8磅。。只要心跳ok。。臍帶血流得ok就得啦。。

大宅

完全唔使擔心喎!我陀b嗰陣佢一路都大偏大!我試過喺私家同政府照到6磅,下一個月,私家照到7磅,政府仲係得6磅,仲由嗰次開始話我bb個size正常,下次唔使再照,我問醫生,我bb成個月都冇重過喎!醫生話部部機同每個醫生度出嚟都會有啲出入,可能之前嗰幾次度大咗啫!我O晒咀囉!:pppp:

臨生之前幾日喺私家度到7磅11安,結果我生咗個9磅5安嘅bb出嚟囉!

所以照聲波嘅磅數攞嚟參考吓好喇!

男爵府

引用:完全唔使擔心喎!我陀b嗰陣佢一路都大偏大

原帖由 kobe2013 於 14-11-05 發表
完全唔使擔心喎!我陀b嗰陣佢一路都大偏大!我試過喺私家同政府照到6磅,下一個月,私家照到7磅,政府仲係 ...
差咁遠

大宅

其實好多人話醫生幫你check個陣講既磅數、同生出泥既磅數系有分別,不能盡信,

大宅

我生果朝係醫院生check, 話8磅咁上下, 生完出黎有10磅, 所以佢其實係唔準咖。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我生b 前2個月冇重過, 臨生之前醫生夠話我個bb 似細碼b, 個肚仲有好多位俾佢啦, 點知生出黎bb 有9磅幾.bb 咁細, 醫生個mouse 拉遠少少, 成個數可以好唔同. 照u/s 既誤差可以好大.
響外國, d 醫生直頭唔會咁去照, 佢地覺得無必要知, 同時費時無啦啦搞到個產婦擔心.

你個生有專業判斷又真係幫你照過bb 兼知尔既情況, 點解你唔信佢, 反而信bk jm 呢? 你唔好自尋煩惱啦.

複式洋房

我都系睇霍醫生,週數同你類似(36w),但個頭大一週,腳就短幾日。之前響霍醫生度睇完話腳短兩週,隔日系政府睇又話完全match週數。唔好甘緊張,出嚟先追番啦。

反而頭仔太大9.22,怕唔可以順產。

別墅

喺正常範圍咪得囉,你都見超聲波幾咁“清楚“架啦,唔使驚!幾重真係估,唔好太介懷

大宅

引用:我35W4D係QE照超聲波, 話BB SIZE 偏大, 有

原帖由 iababy 於 14-11-04 發表

我35W4D係QE照超聲波, 話BB SIZE 偏大, 有成6磅, 頭同腳大2W, ...
我都係睇霍醫生,佢好有經驗,好好架,唔洗擔心。

至於size 問題,學樓上jm 話齋,靠個mouse 拉條線去度再估計幾重,真係唔係好準,不能盡信,只要bb keep 住heart beat rate 好,臍帶blood flow 無問題就得

別墅

crystalchan0928 發表於 14-11-5 00:04
其實size依樣嘢。。參考下就得啦。。唔使太擔心嘅。。我生前度都話有6磅幾啦。。但阿b出世得5.8磅。。只要 ...
多謝你的意見! 心跳係公立同私家都照過, 都話OK.
至於臍帶血流量我就唔記得問我個醫生. 因為果下個人好亂, 好多野諗唔到, 只係識得問BB有冇問題, 佢話無問題!

不過睇開我個醫生的JM 們都話我個醫生有問題的話先會講, 唔講代表無問題.

別墅

kobe2013 發表於 14-11-5 00:24
完全唔使擔心喎!我陀b嗰陣佢一路都大偏大!我試過喺私家同政府照到6磅,下一個月,私家照到7磅,政府仲係 ...

好多謝你咁詳細的分享!
咁即係話, 公立和私家同時都度細左你BB的SIZE喎!
我覺得公立度錯都唔出奇, 但我個私家醫生個個都話佢好有經驗, 度錯機會應該微D, 所以我先更加擔心!

不過聽完你咁講, 先知道原來公立同私家都可以度細左咁多.......

其實我果日去QE 係姑娘幫我照U/S 既, 但佢部機清楚過我個私家醫生好多架, 好多野我都睇得好清楚
反而我次次去私家醫生照U/S, 勁蒙, 咩都唔係好識睇.

我決定左聽日去第二個私家醫生度再照下, 拿多個意見參考下. 屋企人同朋友都覺得無必要, 但唔睇我放心唔落.
不過我今日心情平復左D 架啦.

別墅

jw101 發表於 14-11-5 01:47
其實好多人話醫生幫你check個陣講既磅數、同生出泥既磅數系有分別,不能盡信,

...
我都有聽過.
因為我一路都希望阿B出世時起碼有7磅,
所以當QE話我36W阿B有6磅時, 我係勁開心,
點知幾日後就跌入谷底.

而家寄望係私家度得唔準啦!
但我又會搵私家醫生開刀喎, 如果佢連度都度唔準....咁.........

別墅

saula 發表於 14-11-5 01:58
我生果朝係醫院生check, 話8磅咁上下, 生完出黎有10磅, 所以佢其實係唔準咖。

...
嘩, 咁真係爭好遠喎!
你係順產定開刀啊咁?

別墅

bosch 發表於 14-11-5 09:48
我生b 前2個月冇重過, 臨生之前醫生夠話我個bb 似細碼b, 個肚仲有好多位俾佢啦, 點知生出黎bb 有9磅幾.bb ...

你個B居然由細碼B變大碼B........

其實如果係細碼B, 但個SIZE 有隨周數一路KEEP住大都冇咁擔心.

問題係我個醫生話我B過去兩個星期完全無長到........係突然間變成咁架,之前一路都好地地架........ 所以我係勁擔心剩下的日子會唔會又唔長胎呢? 呢樣先係我最擔心既野 ! 因為如果出世真係得果5磅, 就係超細碼, 怕出世後無咁好湊

你講既外國經驗, 我都略有聽過.........我唔係完全唔信我個醫生, 但因為佢睇症比較快, 個人比較COOL, 所以有時我真係比較缺乏信心.....

我其實都知道我的擔心係多餘...........因為擔心解決唔到任何問題, 只會更加影響阿B, 但真係好難控制! 而家都努力控制緊......

點都好, 好多謝你的意見!!

別墅

lokceci 發表於 14-11-5 10:44
我都係睇霍醫生,佢好有經驗,好好架,唔洗擔心。

至於size 問題,學樓上jm 話齋,靠個mouse 拉條線去度再 ...

好多人都好似你對霍醫生好有信心.....但偏偏我就冇呢種信心, 可能真係我既問題 !

BB heart beat rate is ok. But I forgot to ask her about the blood flow ah. Very confused and upset at that moment !

別墅

kelly_zf 發表於 14-11-5 09:57
我都系睇霍醫生,週數同你類似(36w),但個頭大一週,腳就短幾日。之前響霍醫生度睇完話腳短兩週,隔日系政 ...

見到同路人可以分享下, 個心特別開心!

我個BB 都係頭仔偏大小小.......腳之前就偏長2W, 今次就變成剛剛好(既係過去2周無長到). 但腹圍一路都偏細, 屬於瘦B.

係呢, 咁你BB而家幾重啊?

你打算搵霍醫生接順產嗎?

我打算開刀, 所以頭仔大都冇咩問題..........我凈係希望阿B可以健康同大隻D.

大宅

引用:Quote:lokceci 發表於 14-11-5 10:44 我都

原帖由 iababy 於 14-11-05 發表
好多人都好似你對霍醫生好有信心.....但偏偏我就冇呢種信心, 可能真係我既問題 !

BB heart be ...
其實我揾霍醫生幫我接生,我生咗架啦,我之前38週去睇佢度bb size,佢話bb 出世會7磅幾 8磅, 後來我39 週生,bb 出世7 磅,我都有問霍醫生磅數爭d 喎,佢話一來早一星期出世,二來我bb 頭大,所以估計磅數時未必真係咁準

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

iababy 發表於 14-11-5 21:17
你個B居然由細碼B變大碼B........

其實如果係細碼B, 但個SIZE 有隨周數一路KEEP住大都冇咁擔 ...
我成個孕期只係照過幾次, bb 有幾大我幾乎完全唔知架...

我都明白醫生d 野真係人夾人, 我曾經有不快經驗而要去醫生... 你應該會搵佢開刀? 你要對你既醫生有信心, 咁至你同bb 俾佢幫你地. 掉頭諗, 你地兩個都冇事, 所以佢至會睇得較快呢. 唔好覺得自己擔心係多餘, 有唔明咪問醫生, 佢答左咪信佢, 唔開心咪上黎呻.

加油!!

複式洋房

回覆 iababy 的帖子

bb上星期度系5磅6安士,比之前一個星期重咗6安士,霍醫生見有長就無話有咩問題。暫時都系搵番距,順產就最好,不過估計醫生到時會話頭太大之類嘅嘢。霍醫生上次第一句就話生仔好痛㗎⋯⋯

首頁

尾頁

跳至